Coronalı Günler Ölümsüzleşiyor

Covid 29 salgınından dolayı eve kapanan insanların anılarının yarınki nesillere ulaştırılması için bir patform oluşturuldu. Herkes anılarını buraya gönderebiliyor.

08.04.2020-15:12 - (Son Güncelleme: 08.04.2020-15:29) Coronalı Günler Ölümsüzleşiyor

Türkiye’nin koronvirüs pandemisinde olmasından dolayı bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de halk evlere kapandı. Böylelikle günün yaklaşık 16-17 saatini dışarıda geçiren insanlar bir anda eve kapanarak yeni bir yaşam ve adeta yeni bir dünya keşfetti.

Aile bireyleri arası iletişimler yeniden kuruldu. Üç kuşağın bir arada yaşadığı evlerde yeni bir iletişim dili geliştirme zorunluluğu ortaya çıktı.

Böylece insanoğlunun Sanayi Devrimi’nden bu yana yaşadığı yaşam biçimi yeniden formatlanıyor ve belki da başka bir yaşam formuna eviriliyor.

İşte bu geçiş sürecinin unutulmaması ve gelecek nesillerin sosyal bilimcileri ile antropolog ve sosyal psikologlarına önemli kaynak sağlayacak bir sanal medya platformu kuruldu. Dünyada ilk kez Türkiye’de kurulan bu platforma isteyen herkes, koronalı günlerindeki anılarını yazacak.

https://koronagunlugu.com/ adlı ile yayına giren platforma bugüne kadar sayısız günlüklerin geldiğini belirten yetkililer, hiçbir şekilde anı sahiplerinin isimlerini paylaşmayacaklarını belirtiyorlar. İnsanlara

Sitenin yöneticileri hiçbir şekilde hiç kimse ile iletişime geçmiyorlar. Bunun gerekçesini de mail yolu ile şöyle cevaplandırıyorlar:

“Bu dataları inceleyip tasnif eden ekibimizle ilgili bilgilerin hiç kimse bilmiyor. Aileleri dahi bizlerin bu platformdan olduğumuzu bilmiyorlar. Biz tamamen amatör ruhla yarınki nesillere örnek olacak anıları toplayıp miras bırakmaya çalışıyoruz.”

İnternet sitesinin ana sayfasında da şu görüşler dile getiriliyor:

Modern zamanların en olağan üstü günlerini yaşıyoruz. Sadece biz değil, tüm insanlık ölümcül bir hastalıkla boğuşuyor. Neredeyse tüm ülkelerde insanlar evlerine kapanmış, tedirgin bir bekleyiş içerisindeler. Dünyanın en ünlü caddeleri, meydanları, sokakları bomboş bugünlerde.

Biz de Türkiye olarak bu salgından etkileniyoruz. Milyonlarca insan evlerinde bekliyor. Yine milyonlarcası hastalık tehdidi altında işlerini sürdürmeye çalışıyor. Sağlık çalışanları büyük fedakarlıklarla mücadele ediyorlar. Çocuklarımız okula gidemiyor, sokağa çıkamıyorlar. Yaşlılarımız hayatları boyunca görmedikleri bir belayla karşı karşıyalar.

Acaba bugün yaşadıklarımızı gelecekte insanlar nasıl okuyacaklar? Sadece istatistikler, haber metinleri, liderlerin açıklamaları, devletlerin aldıkları tedbirler, akademik metinler yetecek mi yaşadıklarımızı anlatmaya?

Eğer bu zor zamanlarda neler yaşadığımızı, neler hissettiğimizi, neler konuştuğumuzu, iç dünyamızı, kaygılarımızı, korkularımızı, umutlarımızı ve umutsuzluklarımızı yazmazsak; yaşadıklarımız kuru metinlerden, kaybettiklerimiz sadece rakamlardan ibaret olarak hatırlanacaktır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal