Çin Yapay Zeka Destekli Sosyal Kredi Sistemine Bu Yıl Geçecek

İngiliz yapımı Black Mirror’un Nosedive bölümünde işlenen insanların birbirlerini sosyal medya üzerinden puanlamasıyla sosyal yaşamlarının şekillenmesini konu alan hikaye Çin’de gerçeğe dönüşüyor.

12.02.2020-18:31 - (Son Güncelleme: 12.02.2020-17:26)

Dizide kişiler çevresindekilerin olumlu veya olumsuz davranışlarına göre puanlıyor ve bu sisteme göre insanlar işlerinden bile kovulabiliyor. Hatta yeni bir eve taşınmak isteyen birisinin eve kabul edilebilmesi için, evin kriterlerine uygun kredi sistemindeki gerekli puana sahip olması gerekiyor.

Şu sıralar Korona virüsü ile tüm dünyada gündem olan Çin, kalabalık nüfusunu yönetilebilir kılmak amacıyla yönetim stratejilerini teknolojiyle birleştirmeyi planlıyor.

Ülkede bu yıl tüm ülkeyi kapsaması hedeflenen Sosyal Kredi Sistemi ile vatandaşlar, yüz tanıma, sosyal medya kullanımı ve yapay zeka teknolojileriyle puanlanacak. Alınan bu puanlar tıpkı Black Mirror’da olduğu gibi hayatın neredeyse her alanında etkili olacak.

Son birkaç yıldır sistemin altyapısını hazırlamakla uğraşan Çin yönetimi proje doğrultusunda, vatandaşların davranışlarını "sosyal güven" başlığı altında sıralayacak büyük bir puanlama sistemi kurmayı amaçlıyor.

Sistem ile birlikte vatandaşlara sahip oldukları puanlara göre çeşitli şart ve koşullarda ödül veya ceza a verilecek. Sistemin daha işlevsel kullanılabilmesi için Çin hükümeti 176 milyon olan kamera sayısını bu yıl iki katına çıkarmayı düşünüyor.

Çin Komünist Partisi'nin resmi yayın organlarından biri olan Global Times gazetesinin haberine göre, ülkenin farklı bölgelerinde pilot uygulama olarak uygulanıyor. Bu kapsamda projede, geçen yılın mayıs ayına kadar çeşitli kategorilerde kara listeye giren 11 milyon 140 bin kişi uçağa binmekten, 4 milyon 250 bin kişi ise yüksek hızlı trene binmekten men cezası aldı.

Sistemin algoritması çok kapsamlı bir şekilde kurgulanmış. Bu doğrultuda vatandaşların puanlarını belirlemede, harcama alışkanları, sosyal medya kullanımı, arkadaş çevresi gibi son derece kapsamlı unsurlar kullanılıyor.

Kırmızı ışıkta geçmek, sigara içilmeyen bölgelerde yapılan yasak ihlalleri ve borcunu zamanında ödememek gibi davranışlar puanı düşürürken, ödemelerini zamanında yapma ve toplumsal sorumluluk projelerinde gönüllü yer alma gibi davranış biçimleri ise artı olarak yansıyor.

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal