Bursa’da Yıkanabilir Maske Kumaşı Üretildi

Coronavirüs pandemisine yönelik mücadele kapsamında Bursa Teknik Üniversitesinde (BTÜ) bakteri geçişini engellemede yüksek oranda başarılı olmuş, yıkanabilir tıbbi maske kumaşı üretildi.

09.04.2020-12:06 - (Son Güncelleme: 09.04.2020-12:03) Bursa’da Yıkanabilir Maske Kumaşı Üretildi

Bursa Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Bursa’da bulunan Dominant Tekstil ile ortak bir proje başlattı. Projeye ile doku tasarımı ve lif yapısı farklılaştırılmış yeni bir kumaş türü elde etmek amaçlanıyordu.

Geliştirilmesi başarıyla tamamlanan kumaş türünün en önemli tarafı yıkanabilir özelliğe sahip olması. Ayrıca kumaşın yüzde 99 bakteri geçişini de engellediği belirlendi.

BTÜ Polimer Malzeme Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kenan Yıldırım yaptığı açıklamada, dokuma esaslı, yıkanabilir ve bakteri geçişini engelleyen kumaşın, prototip üretiminin başarı ile tamamlandığını belirtti.

Kumaşın doku tasarımında çift katman bulunduğunu, yıkanabilir maske kumaşlarından lif yapısıyla farklılaştığını kaydeden Yıldırım, "Bu kumaşın üst katı farklı bir geçirgenlik özelliğine sahip, alt katı farklı bir geçirgenlik özelliğine sahip. Üst katmandan geçen bir virüsün oradaki hava akış hızı farklı, ara katmanda boşluk var, o boşluktan sonra geçirgeni daha farklı bir katmana geldiğinde nefes aldığımız zaman hava akışındaki virüsün sendelemesini sağlıyor ve geçirmiyor.

Yani virüs o katmana geldiği zaman türbülansa girmiş bir cisim gibi sendeliyor ve içeri geçmesi engelleniyor." açıklamasında bulundu. Prof. Dr. Yıldırım’ın ifadelerine göre maske kumaşlarının 100 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda dahi yıkanabiliyor ya da buharla steril hale getirilebiliyor.

Bu sayede maske tüketiminin azaltılacağını, kullan at maskeler yerine yıkanabilir ve sürekli kullanılabilir maskelerin daha tasarruflu olacağının altını çizen Yıldırım maskelerin yapısına ilişkin ise şöyle konuştu:

"Bu kumaşın, maske kumaşının dokuma tekniğiyle yapılması ve çift katlı kumaşın tek katman olarak kullanılması bir yenilik. Hava geçişi esnasındaki virüsün hareketini kısıtlayacak doku yapısı seçildi ve bu şekilde bir tasarım yapıldı. Kumaşın ön ve arkası farklı doku yapısında. Diğer bir yenilik de üst katmandaki kumaşta kullanılan lif kesit şekli.

Özel lif kesitinden dolayı da daha yüksek yüzey alanına sahip lifleri kullandık. Daha yüksek yüzey alanında bize somut yüzey oluşturdu, bu da virüs ve bakterilerin filtrasyonunda önemli bir etken. Bu özellikleriyle de dünyada bir ilk. Herhangi bir bakteriyi solunan havadan ayırabilmektedir.

Yıkanabilir olması bu kumaştan imal edilecek maskenin, tekrar kullanıma da olanak vermektedir. Bu sayede, maske tüketiminde miktar olarak önemli azalmaya vesile olacaktır."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal