Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et

BTK’dan Operatörlere VPN Uyarısı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun operatörlere gönderdiği mesajda, sosyal medyanın kısıtlanmasının ardından sıklıkla başvurulan VPN servislerinin engellenmesinin talep edildiği belirtildi

24.03.2018-13:35 - (Son Güncelleme: 24.03.2018-13:25) BTK’dan Operatörlere VPN Uyarısı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından operatörlere gönderilen bir talimat ile 5651 sayılı kanunun 6cı maddesinin 1 fıkrasının ç bendi çerçevesinde VPN servislerinin kapatılması istendi.

T24’te yer alan habere göre, kapatılması istenen servisler arasında; Tor Project, VPN Master, Hotspot Shield VPN, Psiphon, Zenmate VPN, TunnelBear, Zero VPN, VyprVPN, Private Internet Access VPN, Espress VPN, IPVanish VPN var.

'BANKALAR, NOTERLER, ÖZEL ŞİRKETLER DE KULLANIYOR'

T24 yazarı Füsun Sarp Nebil, kapatılması istenen VPN servisleriyle ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“VPN servislerinin kapatılmasının nedeni, Twitter, Facebook gibi servislere dün itibariyle uygulanan erişim daraltmanın VPN ile bypass edilmesini engellemek. Ancak VPN servisleri sadece bireyler tarafından ve sadece engellemeleri aşmak için kullanılmıyor. Yanı sıra bankalar, noterler ya da şirketler VPN kullanıyorlar. Çünkü güvenli. Sanal Özel Ağ (Virtual Private Network) kelimelerinin kısaltılmışı olan VPN, genel internet ağı içinde özel ve güvenli bir tünel açmak anlamına geliyor.

'ÜLKEDE EKONOMİYİ ENGELLEMEK ANLAMINA GELEBİLİR'

Bazı VPN servislerini engellemek, ülkede ekonomiyi engellemek anlamına gelebilir. Örneğin Noterlerin kullandığı OpenVPN protokolünün engellenmesi, bireyler ve şirketler kadar devletin işleyişine bile etkide bulunabilecek bir konu.”

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırın.

 
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal
Daha fazla içerik yok
;