Bir İlk Gerçekleşti: Canlı Hücrelerden Robot Üretildi

Amerika Birleşik Devletleri’nde bilim insanları, yeni bir yaşam formu olarak tanımlanan ilk canlı robotu ürettiklerini duyurdular. Xenobot adı verilen robotlar, yaralandıklarında iyileşebiliyor ve her canlı gibi ölüyor.

16.01.2020-15:16 - (Son Güncelleme: 16.01.2020-13:51)

Amerikalı bilim insanları, canlı hücrelerden oluşan yaşayan robotlar üretmeyi başardı. “Canlı ve programlanabilir organizmalar” olarak ifade edilen ve “Xenobot” olarak adlandırılan robotlar, diğer canlılar gibi iyileşiyor ve hayatlarının sonunda da ölüyor.

Afrika pençeli kurbağalarından alınan kök hücrelerle geliştirilen canlı makineler, dünyada daha önce bulunmayan bir yaşam formu olarak görülüyor. Bir milimetreden daha küçük olan bu robotların hastaların vücudunda ilaç taşıyabilecekleri veya okyanuslarda kirliliğin temizlenmesi gibi görevleri üstlenebileceği belirtiliyor.

Araştırma ekibinde görev alan ve Vermont Üniversitesi'nde bilgisayar ve robot bilimcisi olarak görev yapan Joshua Bongard bu konuda yaptığı açıklamada, “Xenobotlar yeni geliştirilen canlı makineler. Bunlar ne sıradan bir robot ne de bilinen hayvan türlerinden biri. Bu tamamen insan eseri, yaşayan ve programlanabilen yeni bir tür.” ifadelerini kullandı.

Canlı kalabilmeleri için su dolu bir kabın içerisinde tutulan Xenobotların ömrünün bir hafta ila 10 gün arasında değiştiği belirtiliyor. Grup olarak da hareket edebilen bu canlıların yapılan testlerde nesneleri hareket ettirmeyi başardığı kaydedildi.

Laboratuvar ortamında yetiştirilen Xenobotların kendi başlarına evrimleşme ya da üreyerek çoğalma imkanları bulunmuyor. Dolayısıyla ömrünü tamamlayan robotlar ölü hücrelere dönüşüyor. Dolasıyla bu robotlar doğada çözünüyor ve herhangi bir kirlilik yaratmıyor.

Karada Hayatta Kalanlarını da Yapmak Mümkün

İleriki safhalarda daha da geliştirilmesi amaçlanan Xenebotlar’a, uygun hücrelerle görme yetisi kazandırılabilmesi ve hatta memelilerden alınacak kök hücrelerle karada yaşama özelliği kazandırılabilmesi amaçlanıyor. Ayrıca projenin bir sonraki hedefi konsunda ise Massachusetts Tufts Üniversitesi Allen Keşif Merkezi'nin Direktörü Michael Levin, Xenobotların çok küçük olduğunu ve nihai hedeflerinin bunların büyüklerini yapmak olduğunu söyledi.

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal