Bayraktar TB2 SİHA’nın ASELSAN CATS Testleri

Bayraktar TB2 SİHA’ların son testlerine ilişkin görüntüler paylaşıldı. Görsellere bakılırsa yerli üretim İHA ve SİHA’larda kullanılacak olan ASELSAN CATS’in Bayraktar’taki denemeleri başlamış olabilir.

29.10.2020-13:08 - (Son Güncelleme: 29.10.2020-13:24) Bayraktar TB2 SİHA’nın ASELSAN CATS Testleri

Haber365 Özel / Emre İliksiz

Yerli İHA ve SİHA’lar, Libya ve Suriye gibi farklı coğrafyalardan sonra Dağlık Karabağ’da da kullanılması ile tekrar dünyanın gündemine oturdu. Avrupa basınında dahi övgüyle bahsedilen yerli İHA ve SİHA’lar konusunda Rus medyası ise son 70 yılın savaş taktiklerini çöpe attığını yazdı. Artık modern savaş ve çatışmalarda yeni bir sayfa açmış olan İHA’ların Ermenistan ordusuna verdiği zarar o kadar fazla ki, Ermeniler tarafından Türk İHA’larına teçhizat sağlayan teknoloji şirketlerine baskı yapılıyor.

WESCAM KAMERALARININ SATIŞININ ASKIYA ALINMASI

Bu baskıların sonucunda geçtiğimiz haftalarda Kanadalı şirketin ürettiği Wescam MX-15D kameralarının Türkiye’ye satışı askıya alınmıştı. Bu kameralar 19 kg ağırlığında ve Full HD video aktarımı yapabilme kapasitesine sahip. Küçük ve hafif olmasıyla avantaj sağlayan bu ekipman, Baykar’ın geliştirdiği Bayraktar TB2 SİHA’larda ve TUSAŞ’ın ürettiği ANKA’da kullanılıyor.

TEKNOLOJİK ÜRÜNLERDE YERLİLİK TANIMI

Kanadalı şirketin bu teçhizatın satışını askıya almasından sonra ülkemizde Bayraktar TB2’lerin ne kadar yerli olduğu gündeme geldi. Ancak dünyada herhangi bir ülke merkezli bir kurumun veya şirketin ürettiği teknolojik cihazların yerliliği, içinde kullanılan parçaların yerlilik oranı ile belirlenmiyor. Eğer öyle olsaydı işlemcisini Tayvan’lı şirket TSMC’in ürettiği Apple’ın iPhone’larına ABD malı diyemezdik.

Kaldı ki Baykar Teknik Müdürü, bizzat Twitter sayfasından açıklamada bulunarak tümüyle Türk mühendisleri tarafından tasarlanan ve üretilen Bayraktar TB2 SİHA’ların yüzde 93 yerlilikle üretildiğini ve kendi sınıfının en iyisi olduğunu açıkladı.

ASELSAN CATS, BAYRAKTAR’DA TEST Mİ EDİLİYOR?

Wescam MX-15D kamera sisteminin yerli muadili olan ASELSAN CATS ise Kanadalı rakibininkinden daha ağır olmasına rağmen hala geliştirilme aşamasında. TUŞAŞ’ın geliştirdiği ANKA-S İHA’larda kullanılan ASELSAN CATS’in Bayraktar TB2 SİHA’larda da test edildiği gündeme geldi.

Cumhuriyetimizin ilanının 97. yılı arefesinde Bayraktar TB2 ile yapılan yeni denemelerin görsellerini paylaşan ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutlayan Selçuk Bayraktar’ın paylaştığı görsellerde Bayraktar’a entegre edilmiş kamera sistemi, meraklı gözlerden kaçmadı.  

SERİ ÜRETİME GEÇİLECEK

Henüz resmi bir açıklama olmasa da görsellerdeki kamera sistemin ASELSAN CATS olması ve SİHA’larımız üzerinde denenmeye başlaması kimseyi şaşırtmayacaktır. Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir de geçtiğimiz haftalarda HD gece/gündüz kamera çekimi yapabilen kamera sistemi olan ASELSAN CATS’in seri üretime geçeceğini duyurmuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal