Android Kritik Güvenlik Güncellemesini Yayınladı

Android'in kurucusu ve sahibi Google, geçtiğimiz günlerde, Metiatek işlemci şirketinin ürettiği yonga setlerinde kritik bir güvenlik açığı bulmuştu. Söz konusu güvenlik açığı için Google, güvenlik yaması hazırladı.

05.03.2020-17:33 - (Son Güncelleme: 05.03.2020-17:16) Android Kritik Güvenlik Güncellemesini Yayınladı

Söz konusu açık, 64 bitlik yonga setini kullanan cihazların, root alırken basit bir komut dosyasına izin vermesinden kaynaklanıyor. Root almak kısaca, Android gibi Linux/Unix temelli sistemlerde sistem üzerinde işlemciye karşı tam yetkiye sahip olunmasını sağlıyor. Yani işlemcinin normal kullanımda kullanıcının değişiklik yapmasına izin vermeyecek bir duruma yetki alarak müdahalede bulunmak gerekltiğinde bu yetkileri alabilmeniz için çeşitli komutlar bulunuyor.



Akıllı cihazlarda geliştirici ayarları denilen özellik kapalı durumda olduğunda erişime kapalı olan bu alan Metiatek işlemcilerde yongasetleri için yazılım yazılımda açık olmasından dolayı bir komut dosyası ile müdahale edilebilir konumda bulunduğu şirket tarafından tespit edildiğini yukarıda belirtmiştik. Bu nedenle belirtilen cihazlar risk altında bulunuyor.



Aslında MediaTek'in hatalı olduğu bu durumda Google hazır bekleyen teknoloji ordusuyla beklemek şirketten çözüm bulmasını beklemek yerine bir süre önce kendisi harekete geçerek duruma el koymuştu. Mobil yazılım geliştirme platformu XDA Developers, Google'ın bu açığı gidermek için güvenlik yamasını tamamladığını duyurdu.



Şirket, CVE-2020-0069 adını taşıyan Mart ayı gücenlik paketini ilk olarak bu işlemciyi kullanan kendi telefon modelleri Pixel serisi için yayınladı. Doğrulamalarından yüzde yüz emin olmasının ardından ilerleyen günlerde güncelleme diğer gereksinim duyulan Android cihazlar için de çıkacak. Eğer dijital güvenliğinizi önemsiyorsanız, cihazınızın yonga setini MediaTek ise bu günlerde bu güncelleştirmeyi takip etmenizi güncelleştirmeleri gün içerisinde denetlemenizi öneririz.



XDA Developers Nedir?

XDA Developers, 20 Aralık 2002'de başlatılan bir mobil yazılım geliştirme topluluğudur. Tartışma esas olarak Android etrafında dönmesine rağmen, üyeler diğer birçok işletim sistemi ve mobil geliştirme konuları hakkında da konuşurlar.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal