ALPAGU: Yerli Kamikaze Drone Özellikleri

Azerbaycan ve Ermenistan savaşında büyük rol oynayan ‘kamikaze drone’ların yerli ve milli versiyonu STM tarafından geliştiriliyor. İşte ALPAGU özellikleri.

02.10.2020-12:56 - (Son Güncelleme: 02.10.2020-12:54) ALPAGU: Yerli Kamikaze Drone Özellikleri

Haber365 Özel

Günümüz modern savaşlarında artık vazgeçilmez hale gelen İHA ve SİHA türü insansız hava araçları,  son olarak Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki savaşta kendini gösterdi. Gidişatın Azerbaycan lehine gelişmesinde büyük pay sahibi olan bu araçlar, kara orduları için adeta bir kabus. Hafif ve ağır zırhlı araçlarla birlikte tankları bile imha edebilen SİHA’lar, hava savunma sistemlerine karşı da etkili olduğunu kanıtladı.

KAMİKAZE DRONE’LARIN SAVAŞLARDAKİ ETKİSİ

Baykar tarafından geliştirilen BAYRAKTAR TB2’nin çatışmalarda büyük rol oynaması dışında Azerbaycan envanterindeki kamikaze drone’ların da sahadaki etkisi tartışılmaz. SİHA ve İHA’lara göre daha küçük ama son derece etkili ve çevik olan bu araçlar, kendi içerisinde bir harp başlığı bulunduruyor. Dolayısıyla hedefe direk olarak yönlenen Heron tipi kamikaze drone’lar stratejik olan hedefleri kendiyle birlikte imha ediyor. Bir anlamda ölüm dalışı yapıyor.

TB2 ve ANKA’ya daha küçük ve daha hafif olan bu cihazların düşman hava savunma sistemleri tarafından vurulması da çok daha zor. Daha az maliyetli olduğu için harcanabilir olması da operasyonlarda ve çatışmalarda daha etkili kullanılmasının önünü açıyor.

YERLİ KAMİKAZE DRONE: ALPAGU

Alpagu sözcüğü, öz Türkçe’de ‘tek başına düşmana saldıran yiğit’ anlamına geliyor. STM tarafından yerli imkanlarla geliştirilen milli ‘kamikaze drone’, sahip olduğu taktiksel veya yapay zeka özellikleri ile sadece tek başına değil, sürü halinde de düşman hedeflerine saldırıda bulunabiliyor.

Tek bir kişi tarafından taşınabilen Alpagu, otonom veya uzaktan kumanda sayesinde kontrol edilebiliyor ve fırlatıcı lançer ile fırlatılabiliyor. Yazılımın tamamen yerli ve milli olmasa da Türkiye için önemli bir gelişme.

ALPAGU NASIL AVANTAJLAR SAĞLAYACAK?

Tıpkı şu anda Ermenistan’a karşı Azerbaycan tarafından kullanılan Heron gibi çatışmalar ve operasyonlarda büyük fayda sağlayacak olan Alpagu, başka görevde de kullanılabilir. Geliştirilen taktiksel ve yapay zeka özellikleri ile sürüler halinde toplu bir saldırı yapılabilir ve düşman kuvvetleri tarafından durdurulmaları daha zor hale gelir. Ayrıca bağımsız operasyonlarda, suikastlerde ve mühimmat gibi lojistik destekleri kesme görevleri için büyük potansiyel vaat ediyor.

ALPAGU ÖZELLİKLERİ

Gündüz ve gece etkin operasyon

Tali zararları en az olacak şekilde otonom hassas vuruş

Hareketli hedeflerde hedefe yönelim ve takip

Yüksek performanslı seyrüsefer, kontrol ve güdüm algoritmaları

Tek er tarafından kullanılabilme

Uçuş sonlandırma veya kendini imha modları

Gelişmiş ve özgün elektronik mühimmat emniyeti, kurma ve ateşleme

Özgün milli gömülü donanım ve yazılım

Yüksek yanal görüş açısı

Görüntü işleme tabanlı kontrol uygulamaları

Gömülü ve gerçek zamanlı nesne tespit, teşhis, takip ve sınıflandırma

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal