Akkuyu Nükleer Santrali Ne Kadar Elektrik Üretecek?

Ülkemizin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu Nükleer Santrali ne zaman açılacak? Türkiye’nin elektrik ihtiyacının ne kadarını karşılayacak? Akkuyu Nükleer Santrali ne kadar elektrik üretecek? İşte merak edilenlerle birlikte santralin ülkemize sağlayacağı faydalar…

05.10.2020-16:21 - (Son Güncelleme: 05.10.2020-17:47) Akkuyu Nükleer Santrali Ne Kadar Elektrik Üretecek?

Haber365 Özel

Mersin ilinde inşa edilecek olan Akkuyu Nükleer Enerji Santrali, pek çok tartışmayı da beraberinde getirdi. Özellikle çevrecilerin yanlış bilgilerle destekledikleri savlar üzerinden özellikle sosyal medyada yanlış algılar oluşturulabiliyor. Nükleer enerjiyi doğanın düşmanı olarak lanse eden bu argümanların gerçek verilere bakıldığında doğruyu yansıtmadığı ortaya çıkıyor. 

Günümüzde insanlığın enerjiye duyduğu ihtiyaç çok fazla. Akla gelebilecek tüm satın alınabilen ürünleri üreten fabrikaları ve sanayiyi bir kenara koyduğumuzda ayrıca her insanın kendi evinde duyduğu bir elektrik ihtiyacı var. Dolayısıyla bu ihtiyacı karşılamak için gereken üretim, yoğun olarak fosil kaynaklardan karşılanıyor. Kömür, petrol ve doğalgaz gibi kaynaklardan üretilen kaynaklar ne yazık ki atmosferde kirlilik oluşturuyor. Ancak fosil yakıtlara alternatif olacak üretim kaynağı çevrecilerin iddia ettiği gibi yenilenebilir enerjiler değil.

DÜNYA VE AVRUPA ENERJİYİ NASIL ÜRETİYOR?

2018 IEA verilerine baktığımızda dünyada ihtiyaç duyulan enerjinin %64’ünün fosil kaynaklardan, yüzde 10’unun nükleer, yüzde 16’sının ise hidroelektrik santrallerinden elde edildiğini görüyoruz. Biyoenerji, güneş, rüzgar ve jeotermal enerjilerin ise payı hepsi birlikte ’u zor buluyor.

Avrupa ülkelerinde ise 2018 verilerine göre fosil yakıtın oranı %45, nükleer enerji ise %25 olarak görülüyor. Yüzde 13 ile hidroelektrik takip ederken, güneş, rüzgar ve geotermalin oranı yüzde 15’i aşmıyor.

TÜRKİYE ENERJİYİ NASIL ÜRETİYOR?

Türkiye’de ise 2019 verilerine göre enerjinin %29’u hidroelektrik santrallerden üretiliyor. Ancak baraj yapabilmek için coğrafi konumun önemi düşünüldüğünde diğer dünya ülkeleri ve Avrupa’da bu hidroelektrik payı daha az. Daha sonrasında kalan enerji fosil yakıtlar ile sağlanıyor. Yenilenebilir enerjinin payı ise  ’u biraz aşıyor.

NEDEN NÜKLEER ENERJİ TERCİH EDİLMELİ?

Yenilebilir enerjilerin günümüz teknolojileri ile gerekli elektrik ihtiyacı üretimi ihtiyacını karşılamaması ve bakım masraflarıyla birlikte kurulumunun nispeten pahalı olması nedeniyle fosil yakıtlar ve nükleer ile karşılaştırıldığında hem dünyada hem de Avrupa’da daha az tercih edilmektedir. Fosil yakıtlarla karşılaştırıldığında ise nükleer enerji, karbon emisyonuna neden olmadığı gibi atmosferdeki sera gazı konsantrasyonunu da azaltmaktadır. Dolayısıyla çevrecilerin dediğinin tam tersi olarak yaşanan iklim değişikliği ve küresel ısınmanın nükleer ile hiçbir alakası yoktur.

AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ NE ZAMAN AÇILACAK?

Mersin’de inşa edilen Akkuyu Nükleer Santrali, 4 adet nükleer reaktörden oluşacak. Birinci ünitenin 2023’de üretime başlaması bekleniyor. İlerleyen yıllarda ise kademeli olarak diğer üniteler devreye girecek. Son olarak 2016’da ise tam kapasite üretime geçmesi planlanıyor.

TÜRKİYE’DE NE KADAR ELEKTRİK ÜRETECEK?

Dünyada ve Avrupa’da ortalama olarak nükleer enerji kullanan ülkelerin yüzde 10-15 elektrik tüketimini karşılayan nükleer enerji, Türkiye’de ise en az yüzde 5,1’ini karşılaması bekleniyor. 2026’ya gelindiğinde tam kapasite ile çalışacak olan Akkuyu’nun ülkenin elektriğinin yüzde 7,7’sini karşılaması bekleniyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal