Afetlerde Vatandaşları Uyaracak Sistem Geliştirildi

Türkiye’nin yakın zamanlarda geçirdiği deprem ve çığ gibi afetleri sık yaşamaya başlaması resmi kuruluşları daha fazla önlem almaya zorluyor. Son olarak Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erken uyarı sistemi olan UYARSİS hayata geçirilmesine ilişkin adımlar atıldı.

28.02.2020-17:30 - (Son Güncelleme: 28.02.2020-17:36)

Afet ve acil durumlardan kaynaklanan kamu düzenine, milli güvenliğe ve ulusal siber güvenliğe tehdit oluşturabilecek durumlarda, etki altındaki coğrafi bölgelere göre vatandaşların uyarılmasına imkan sağlayacak sisteme ilişkin düzenleme için taslak metin hazırlandı.

Taslağa göre, UYARSİS, BTK koordinasyonunda oluşturulacak. Doğal afetler meydana geldiğinde vatandaşların bilgilendirilmesini sağlayacak sistem kapsamında bildirimler, çağrı öncesi anonsu, SMS ve Commercial Mobile Alert System (CMAS) yöntemleriyle yapılacak.

Bildirimler, Türkiye sınırlarında bulunan, yurt dışından gelen ve uluslararası dolaşım hizmeti alan kullanıcılara da ulaştırılabilecek.

İşletmeciler, UYARSİS için gerekli teknik altyapıyı belirli bir süre zarfında kurmakla yükümlü olacak. Sistem ücretsiz olarak kullanılabilecek.

Engelli ve yaşlı abonelerin bildirimleri almasını kolaylaştırabilmek için görsel ve sesli ikaz, titreşim uyarısı gibi yöntemler kullanılacak.

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal