ABD'ye Verilerini Kaptıran Avrupa, Çözüm Yolu Arayışında

Avrupa ülkeleri, GAIA-X projesiyle bundan sonra verilerini Amerika'ya kaptırmak istemiyor. Bu projeyle AB ülkelerinin verilerini ABD denetlemeyecek.

05.08.2020-12:57 - (Son Güncelleme: 05.08.2020-12:58) ABD'ye Verilerini Kaptıran Avrupa, Çözüm Yolu Arayışında
Bulut depolama, sunucular aracılığıyla ağ üzerinde sanal bir şekilde kurulan havuzlarda veri depolamasına deniyor. Pek çok firma, hem daha güvenli hem de düşük maliyetli olduğu için bulut depolamayı tercih ediyor.

Böylelikle bir firmanın ya da bir kurumun bütün verileri çalınmaya, yanmaya, bozulmaya ya da silinmeye karşı güvence altına alınmış oluyor. Bunun yanında arşivleme ile günlük kullanım oldukça pratik duruma geliyor.

BULUT SERVİSLERİ ABD'Lİ FİRMALARIN ELİNDE

Avrupa ülkeleri, bugün çok büyük miktarda veri tabanları mevcut. Fakat firmaları, veri depolama için genel olarak ABD merkezlit teknoloji firmalarının bulut hizmetlerinden yararlanıyor.

Örneğin Renault, Deutsche Bank, Orange ve Lufthansa, Google'ın bulut hizmeti Google Cloud'u tercih ediyor. Volkswagen, Amazon Web Servisi (AWS) kullanırken Fransız Sağlık Bakanlığı bütün verilerini Microsoft'un bulut hizmetlerinde saklı tutuyor.

AVRUPA ÜLKELERİ KAYGILI

Ülkelerin kuvvetli sektörlerine ve vatandaşlarına ait verilerin ayrı ülkenin veri depolarında saklanmasının gelecekte ne gibi zayıflıklar, açıklar ve tehdit oluşturabileceğini öngörmek güç değil. Bu sebeple Avrupa ülkeleri bu vaziyetten çok rahatsız.

Almanya'da yayınlanan bir raporda uzmanlar, dijital platformda Avrupa'nın ABD karşısında tesirini kaybetmekte olduğunu belirtiyor. Raporda Avrupa'nın verilerinin çoğunluğunun şu anda Avrupa dışında saklandığı ifade ediliyor. Geri kalan veriler de fiziki açıdan Avrupa'da yer alsa dahi Avrupalı olmayan firmalar tarafından tutuluyor.

Fransız görevliler de bulut konusuyla alakalı olarak ortada inanılmaz oranda büyük bir hükümranlık ve güvenlik problemi olduğunu ifade ediyorlar. AFP'ye açıklama yapan üst düzey bir devlet sorumlusu, Avrupa'da bu gibi hizmetleri sağlayan son derece kaliteli teknoloji firmalar olsa da Avrupalı bu seçeneklerin daha pahalı ve kullanım şekillerinin de Amerika'dakiler kadar pratik olmadığını ifade ediyor.

ABD, VERİLERİ İNCELEYEBİLİR

Avrupalıları kaygılanmasına en fazla sebep olan şeylerden biri de ABD'nin 'Cloud Act' ismi altında yasalaştırdığı bulut sistemi.

2018 yılında uygulamaya konan bu düzenlemeye bakıldığında Amerikan istihbaratı ABD'de yer alan firmaların depoladıkları verileri gerekli görüldüğü durumda inceleyebilir. Hem de bunu, veri depo tesisi ABD topraklarında olmasa dahi yapabilir.

ABD'YE RAKİP: GAIA X PROJESİ

Alman-Fransız iştiraki ile ABD'ye rakip olmak için haziranda GAIA-X isimli Avrupa bulut projesi hazırladı.

Amerikan firmaların sağladığı bütün hizmetleri sunma hedefiyle harekete geçen 2 lider ülke, bir müddet sonra AB düzenlemesiyle Avrupa merkezli firmaların ve kurumların veri depolama meselesinde güvenlik ve kişisel veri standartları gereğince, Avrupa Birliği dışı firmaları kullanmalarına sınırlama getirebilir.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal