5 Adımda Siber Suçlardan ve Saldırılardan Kendinizi Koruyun

British Airways ve Marriott gibi şirketlerde yüksek profilli veri ihlalleri son zamanlarda medyada geniş yer buluyor. ancak siber suçlular topluluk grupları, okullar, küçük işletmeler ve belediye gibi resmi kurumlarında olan açıklardan faydalanıyor. Peki bu durumda neler yapılabilir? Detaylar haberimizde.

27.01.2020-17:29 - (Son Güncelleme: 27.01.2020-17:01) 5 Adımda Siber Suçlardan ve Saldırılardan Kendinizi Koruyun

Siber suçlar sadece kurumsal teknoloji departmanları için bir endişe kaynağı olmakla sınırlı değil. Okullar, küçük işletmeler ve belediye gibi resmi kurumlarda da bulunanların da başını derde sokabiliyor. Bununla ilgili küresel düzeyde en son İngiliz Hava Yolları (British Airways) ve Mariott (Otel Zinciri) gibi dev işletmelerin de zor durumlara düştüğünü göz önünde bulundurursak, dikkatli olmamız gerektiğine dair yeniden düşünebiliriz.

İnternet güvnliğimize dari alacağımız bazı basit önlemlerle bilgilerimizi almaya ya da bizi zora sokacak saldırıları güçleştirebiliriz. Bu da bize yapılacak siber saldırıları zora sokacağı için caydırıcı bir etki yaratabilir. Hiç olmazsa kapı ve pencerelerimizi açık bırakmak veri hırsızlığına doğrudan bizi ortaya atabilir. Bu duruma karşı tedbirler almak önemli bir noktaya kadar elimizde.

Bu yazımızda sizlere dijital sistemlerinizi daha iyi nasıl yönetilebileceğinizi, fikri mülkiyetlerinizi nasıl koruyacağınızı ve tüketici gizliliğini nasıl geliştirebileceğinize dair fikir vermek istiyoruz. İşte siber güvenliğinize dair uygulamalara kısa bir bakış:



1. Her Şeyinizi Güncel Tutun
Hemen hemen her Amerikalı yetişkinin finansal bilgilerini ortaya çıkaran Equifax kredi bürosundaki 2017 de dahil olmak üzere birçok ihlal, güncel olmayan yazılımları çalıştıran bir çalışandan kaynaklandı. Çoğu büyük bilgisayar şirketi, yeni ortaya çıkan güvenlik açıklarına karşı korumak için düzenli güncellemeler yayınlıyor.

Bunun için yazılımınızı ve işletim sistemlerinizi güncel tutun. Bunu kolaylaştırmak için, mümkün olduğunda otomatik güncellemeleri açın. Ayrıca, sisteminizi virüslere ve kötü amaçlı yazılımlara karşı taramak, olabilecek her şeyi yakalamak için iyi bir yazılım yüklediğinizden emin olun.



2.Güçlü, Benzersiz Şifreler Kullanın
Şifreleri, özellikle de karmaşık şifreleri hatırlamak eğlenceli değildir, bu yüzden daha iyi alternatifler bulmak için çok fazla çalışma yapılmaktadır. Şimdilik, her site için farklı olan ve "123456" veya "şifre" gibi saldırıları kolay olmayan benzersiz şifreler kullanmaya çalışın.

Şifrelerinizi en az 14 karakter uzunluğunda olacak şekilde seçin. Bu konuda favori bir cümle ile başlamayı ve sonra her kelimenin ilk harfini kullanmayı düşünebilirsiniz. İsterseniz karmaşıklık için sayılar, noktalama işaretleri veya simgeler ekleyin, ancak uzunluk daha önemlidir.

Wi-Fi yönlendiriciniz veya ev güvenlik aygıtlarınızla birlikte gelenler gibi, fabrikada ayarlanmış varsayılan şifreleri değiştirdiğinizden de emin olun. Ayrıca bir şifre yöneticisi programı karmaşık, güvenli şifreler oluşturmanıza ve hatırlamanıza yardımcı olabilir.



3. Çok Faktörlü Kimlik Doğrulaması
Birçok durumda, web siteleri kullanıcıların sadece güçlü bir şifre sağlamasını değil, aynı zamanda bir uygulamadan, kısa mesajdan veya e-posta mesajından giriş yaparken ayrı bir kod yazmasını da gerektirir. Bu ekstra bir adımdır ve mükemmel değilse bile, aynı zamanda faktör kimlik doğrulaması, bir bilgisayar korsanının hesaplarınıza girmesini zorlaştırmasını sağlar.

Özellikle banka ve kredi kartı hesapları gibi önemli girişler için çok faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirmelisiniz. Bilgisayarınıza veya akıllı telefonunuza daha gelişmiş bir koruma düzeyi olarak bağlanabilecek fiziksel bir dijital anahtar almayı da düşünebilirsiniz.



4. En Önemli Verilerinizi Şifreleyin ve Yedekleyin
Mümkünse akıllı telefonunuzda ve bilgisayarınızda depolanan verileri şifreleyin. Bu genellikle yazılım yüklemeyi veya sistem ayarlarını değiştirmeyi de içerecektir. Bazı üreticiler bunu kullanıcıların bile bilmeden yapar, bu da herkesin güvenliğini artırmaya yardımcı olur.

Tıbbi bilgiler gibi çok önemli veya aile fotoğrafları gibi yeri doldurulamaz veriler için kopyaları saklamak önemlidir. Bu yedeklemeler ideal olarak çoğaltılmalıdır; bunlardan biri yerel olarak yalnızca birincil bilgisayarınıza periyodik olarak bağlı bir harici sabit diskte ve bir bulut depolama sistemi gibi bir uzaktan kumandada depolanmalıdır.



5. Kamuya Açık Wi-Fi Kullanırken Dikkatli Olun
Kamuya açık Wi-Fi kullanırken, yakınlarda bulunan ve aynı ağa bağlı olan herkes bilgisayarınızın internet üzerinden ne gönderip aldığını izleyebilir. Trafiğinizi şifrelemek ve çevrimiçi yaptığınız işlemleri kamufle etmek için başlangıçta ABD Donanması için güvenli iletişim sağlamak üzere geliştirilen Tor gibi ücretsiz tarayıcıları kullanabilirsiniz.

Bilgisayar korsanlarının ve hatta sıradan kullanıcıların casusluk yapmasını zorlaştırmak için tarayıcınızdan geçenlerin yanı sıra Netflix uygulamasındaki Spotify müzik veya video gibi tüm internet trafiğinizi şifrelemek için sanal bir özel ağ da kullanabilirsiniz. Bunlar için çok fazla ücretsiz ve ücretli VPN uygulaması seçenekleri bulunuyor.



Kısacası: Dikkatli, Müdahil ve Güncel Bilgilere Açık Olun
Tabii ki, bir kişi veya kuruluşun özel verileri korumak için yapabileceği çok daha fazla şey var. DuckDuckGo gibi arama motorları kullanıcıları veya aramalarını takip etmez, edilmesini zorlaştırır.

Ayrıca hem Windows hem de Mac OS'de yerleşik olan veya ayrı olarak indirilen güvenlik duvarı yazılımı, virüslerin ve solucanların sisteminize girmesini önlemeye de yardımcı olabilir.

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal