Teke Tek mi Teketek mi, Nasıl Yazılır?

Türkçe'de bağlaç ve edatlar, yabancı bir dilden alınan ya da okunuşu zor kelimelerin yazımı karıştırılabiliyor. ‘Teke tek’ de onlardan biri. Peki; TDK doğru yazılışı ne, birleşik mi ayrı mı, içinde ‘teke tek’ geçen cümleler neler?

09.05.2020-08:47 - (Son Güncelleme: 31.01.2022-17:06) Teke Tek mi Teketek mi, Nasıl Yazılır?

Günlük hayatta konuşurken ya da mesajlaşırken kullandığımız kelimelerin nasıl yazıldığını karıştırabiliyoruz. Türk Dil Kurumu'na göre yazımı en çok karıştırılan kelimelerden biri de "teke tek"

Türk Dil Kurumu (TDK) resmi internet sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin doğru yazımı "teke tek" olarak ortaya çıkıyor. Yani ayrı yazılıyor.

Bazı örneklerde görülen “teketek” yazımı bugünkü Türkçe ile imla hatasıdır. Kelime, iki ayrı kelimeden geldiği için yazımı karıştırılıyor.

TDK SÖZLÜK ANLAMI

Türkçe’de çok geçen “teke tek” kelimesi, hem konuşma dilinde hem de yazı dilinde oldukça fazla kullanılıyor. Kelimenin TDK sözlüğünde anlamı şöyle:

“Bire karşı bir, yeke yek”

TDK

ÖRNEK CÜMLELER

- Bu teke tek dövüşmeye benzer oğlum, daha geniş boyutludur o kadar.

- Oysa felsefe metinleriyle uğraşmaya salt kişisel bir caba olarak girişildiğinde, artık söz konusu olan, düşünen bir kişinin düşünmüş bir kişi ile teke tek hesaplaşmasıdır.

- Bilinçli olmak, korkusuz –teke tek– gövdesiyle baş başa– gözlerini ölümün üzerine korkusuzca açma eylemidir. (Albert Camus)

- Bu konuda teke tek hesaplaşmanız daha iyi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal