Tarihi geçmiş ayçiçek yağı tüketilebilir mi? Ayçiçek yağı konusundaki önemli belirsizlik insanları düşündürüyor

Ayçiçek yağı konusundaki önemli belirsizlik insanları düşündürüyor. Son kullanma tarihi geçmiş olan ayçiçek yağının kullanılıp kullanılamayacağı oldukça merak ediliyor. Peki Tarihi geçmiş ayçiçek yağı tüketilebilir mi? İşte sorunun cevabı...

07.06.2022-11:01 - (Son Güncelleme: 07.06.2022-12:07) Tarihi geçmiş ayçiçek yağı tüketilebilir mi? Ayçiçek yağı konusundaki önemli belirsizlik insanları düşündürüyor

Ayçiçek bitkisinden elde edilen yağın işlenmesi sonucunda sofralara kadar ulaşan ayçiçek yağı, yıllardır pek çok yemeğe lezzet ve sağlık katmaya devam ediyor. Özellikle kızartma konusunda en çok tercih edilen yağ türü olan ayçiçek yağı, ısıya daha dayanıklı olması sebebiyle diğer yağlardan daha çok kullanılıyor. Fakat ayçiçek yağının son kullanma tarihinin geçmesi sonrası kullanılıp kullanılamayacağı oldukça merak ediliyor. Peki Tarihi geçmiş ayçiçek yağı tüketilebilir mi?

Tarihi geçmiş ayçiçek yağı tüketilebilir mi?

Uzmanlar ayçiçek yağının tıpkı zeytinyağı gibi besin değerleri açısından oldukça faydalı olduğunu söylüyor. Marketlerden kolaylıkla bulunup satın alınabilen ayçiçek yağının son kullanma tarihinin geçmesinin sağlık açısından bir zararı olup olmadığı bir çok insan tarafından araştırılıyor.

Ayçiçek yağı faydaları

Son kullanma tarihinin üzerinden fazla zaman geçmeyen ve uygun saklama koşullarında muhafaza edilen gıdalar çoğu durumda halen yenilebilir olsa da her ürünün belirli bir bozulma süresi olduğunu bilmek önemlidir. Örneğin, son kullanma tarihi geçmiş yumurta buzdolabında saklandığı sürece 3 hafta daha yenilebilir şekilde kalabilirken, son kullanma tarihi geçmiş tavuk buzdolabında olsa bile dondurulmadığı sürece yalnızca birkaç gün daha yenilebilir halde bekleyebilir.

Son kullanma tarihi geçmiş ayçiçek yağının, sağlığa direkt olarak bir zararı-etkisi söz konusu değildir. Ancak son tüketim tarihi geçtikten sonra yağda, acı bir tat oluştuğu için bu halde tüketen kişilerde mide rahatsızlıklarını tetikleyebilir. Bu nedenle ayçiçek yağlarının son kullanma tarihinin kontrol edilmesi faydalı olabilir.

Ayçiçek yağı faydaları nelerdir?

Ayçiçek yağı içerik olarak bakıldığında yüksek oranda tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri içermektedir. Kolesterol içermez ve doymuş yağ oranı da düşüktür. Ayçiçek yağı, oleik asit ve linoleik asit açısından zengin bir içeriğe sahiptir. Bu sayede sağlığa birçok olumlu katkı sağlamaktadır. Antioksidan açısından zengindir, antiinflamatuar etki göstermektedir, sindirim açısından kolaylık sağlar, kabızlığı önler, A ve E vitamini içermesinden dolayı cilt sağlığına da iyi gelmektedir.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal