Susuzluğun Zararları Neler?

Bedenimizin hayati fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için su önemli bir kaynaktır. Yeterli miktarda tüketilmeyen su, ilerleyen yıllarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Su içmemenin zararları neler? Susuzluğun zararları nelerdir?

10.08.2020-12:27 - (Son Güncelleme: 05.08.2021-11:01)

Su, yaşamımızın temel ihtiyaçları arasında yer alır. Özellikle bunaltıcı yaz sıcaklarında su tüketimi çok daha önem taşımakta. Sıcaktan en çok etkilenen yaşlılar günde ortalama 2-2,5 litre su içmelidir. Su içmemenin zararları neler? Susuzluğun zararları nelerdir?

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı, su tüketimi ve beyin fonksiyonları arasındaki ilişkiyi açıklayarak British Journal of Medicine Dergisi’nde yayınlanan bir makaleden bahsetti. Bu derginin dünyanın en eski tıp dergilerinden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı, ‘Dergide yaşlı bireylerde unutkanlıkla ilgili bugüne kadar tüm literatür gözden geçirilmiş. Dergide, 400 Alzheimer araştırmasının özeti yer aldığı ve unutkanlığa etki eden etmenlerin sıralandığı bu makalede, 'Postural Hipotansiyon' da yer alıyor’ dedi.

SU İÇMEMENİN ZARARLARI NELER?

Su içmemenin zararları nelerdir? Yaşlılarda tansiyon düşüklüğünün ciddi sonuçlar doğurabileceğine, susuzluğun 'Postural Hipotansiyon' ile yakından ilgili olduğuna değinen Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı, ‘Pozisyona bağlı olarak bizim sistemimiz tansiyonu idame ettirir. Yani kişi yatarken ve ayakta olduğunda tansiyonu belli bir düzeyde kalır. Ancak kişide sıvı eksikliği varsa yatar durumdan ayakta pozisyona geçtiğinde tansiyon düşüklüğü yaşar. Bu da beyinde geçici olarak kanlanmanın azalmasına yol açar. 'Postural Hipotansiyon' olarak tanımlanan bu durum çok ciddidir. Bu ataklar ne kadar sık yaşanıyorsa Alzheimer için risk o kadar fazladır. Yaşlı bireylerde 'Postural Hipotansiyon' var mı, yok mu? Bunu anlamak için kişinin önce yatarken, ardından ise ayakta tansiyon ve nabzı ölçülür. Büyük tansiyon ayaktayken 2 birimden fazla düşük çıkıyorsa nabız da 20’den fazla artıyorsa kişide sıvı eksikliği var olduğu anlamına gelir’ şeklinde konuştu.

SU EKSİKLİĞİ HANGİ HASTALIKLARA NEDEN OLUR?

Sıvı eksikliğinin yalancı bir sodyum fazlalığına neden olabileceğini belirten Prof. Dr. Küçükardalı, konuşmasına şu şekilde devam etti:

‘Bu durum beyin fonksiyonlarını olumsuz derecede etkiliyor. Sıvı noksanlığının derecesine göre hafif bir uyku halinden komaya kadar gidebilen ciddi sonuçlara yol açar. Yaşlılarda su eksikliği tuz dengesi bozukluğu yapar. Bu da bilinci olumsuz derecede etkiler. Tansiyon düşüklüğüne yol açması sebebiyle de böbrekten yeteri kadar kan akımı olamayacağından üre birikimine yol açar. Üre yüksekliğinin önemli nedenlerinden bir tanesi sıvı eksikliğidir. Üre yüksekliği yaşlı bireylerde bilincin olumsuz etkilenmesi açısından önemli risk faktörlerindendir. Yeteri kadar su tüketmemek kandaki şeker oranının daha da yükselmesine yol açar. Bu da yine bilinci olumsuz olarak etkilemektedir.’

BAŞ DÖNMESİNE DİKKAT!

Özellikle sıcak yaz günlerinde azalan sıvı alımının kişinin böbrek fonksiyonlarını olumsuz etkileyeceğine dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı, önemli uyarılarda bulunarak şunları kaydetti:

‘Bunun yanı sıra tansiyon düşüklüğü, beyin kan akımının yavaşlamasına, Bu da uzun vadede beyin fonksiyonlarının zayıflamasına bazı nöronların iletişiminin yavaşlamasına yol açar. Susuzluğu kısa vadede belirtileri ise kişide baş dönmesi olur, idrar miktarı azalır, kişi halsizlik ve bitkinlik yaşar, denge bozukluğu hisseder, bulanık görmeye başlar, başı ağrır, terler, çarpıntısı başlar. Dolayısıyla mutlaka su tüketelim, herkesin günde 2-2.5 litre su içmesini öneriyoruz. Ama ekstra farklı bir ihtiyaç varsa bu miktar artırılabilir. Sıvı kaybının terleme ile en fazla olduğu dönemlerde özellikle yaşlı bireylerin gün ortasında dışarda fazla kalmamasını öneriyoruz. Serin yerlerde güneşten korunaklı yerlerde vakit geçirmelerini tavsiye ediyorum.’

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal