29.09.2020-16:55 (Son Güncelleme:12.01.2022-09:16)


1

SULTAN ALP ARSLAN KİMDİR?

SULTAN ALP ARSLAN KİMDİR?

Büyük Selçuklu'nun kurucusu Çağrı Bey'in oğlu olarak 20 Ocak 1029 yılında dünyaya gelen Alp Arslan, çok küçük yaşta at binmeyi ve ok atmayı öğrendi. Küçük yaşına rağmen Dandanakan gibi savaşlara katılan Alp Arslan, babasının ölümü sonrası Horasan valiliğine atandı.



2

Amcası Tuğrul Bey 1063'teki ölümü sonrası taht kavgaları baş gösterdi. Oğlu olmayan Tuğrul Bey, vasiyetinde Çağrı Bey'in oğlu Süleyman'ın başa geçmesini istemişti. Taht kavgası sonucu Alp Arslan başa geçti ve vezir olarak Nizamülmülk'ü atadı.



3

İlk fetihlerini Kafkasya'ya yapan Alp Arslan, savaşlara yanına Melikşah ve Nizamülmülk'ü getirdi. Kars bölgesini de aşan Alp Arslan'ın ismi ünlendi. Türkmenleri de kontrolü altına alan sultan, seferlerinde ölümünün sonuna kadar devam eti.



4

MALAZGİRT SAVAŞI

MALAZGİRT SAVAŞI

1068 yılında Bizans karşısında aldığı zaferler Türklerin Anadolu'ya yaklaşmasını sağlamış, bu sayede Bizans askerleri Malazgirt'e kadar gelmiştir. 1071'de Malazgirt Meydan Muharebesi sonucunda Bizans yenilmiş ve Türkler Anadolu'da yerleşimlerini kesinleştirmiştir.



5

ALP ARSLAN ÖLÜMÜ

ALP ARSLAN ÖLÜMÜ

Bizans'ı yenip Anadolu'da Türk varlığını kesinleştiren sultan, rotasını Türkmenistan bozkırlarına çevirmişti. Karahanlılar'ın iç karışıklıkları sonucu 200 bin kişilik ordusuyla Karahanlılar'ın üzerine yürüdü. Berzem kalesini teslim alan Alp Arslan, kale kumandanı tarafından bıçaklanarak öldürüldü.



6

BÜYÜK SELÇUKLU DİZİSİ

BÜYÜK SELÇUKLU DİZİSİ

Alparslan Büyük Selçuklu dizisi ekranlara geldi ve dönemi, dekorları ve oyunculuklarıyla izleyenleri ekranlara kilitledi. Fahriye Evcen ve Arduç dizinin başrolünü paylaşmaktadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR