06.03.2020-12:17 (Son Güncelleme:18.04.2024-16:34)


1

'Aslan Kalesi' olarak da adlandırılan Sigiriya kaya kalesi, Sri Lanka'nın orta vilayetindeki Dambulla kentinin yakınlarındaki Kuzey Matale bölgesinde bulunuyor. Sigiriya kaya kalesi, yaklaşık 200 metre yüksekliğinde büyük bir kaya sütunun hakim olduğu etkileyici görünümü ve zengin tarihiyle birçok turistti ağırlıyor.



2

Eski Sri Lanka Culavamsa kroniklerine göre, bu yer Kral Kasyapa (MS 477-495) tarafından başkent olarak seçilmiş. Kral, sarayını bu kayanın üstüne kurmuş ve yanlarını renkli fresklerle süsletmiş.



3

Bu kayanın yarısında yer alan bir alanda, muazzam bir aslan biçiminde bir geçit inşa etmiş. Sigiriya'nın adı da, Aslan Kaya anlamına gelen Sıhāgiri adlı yapıdan türemiş.



4

Antik kent planlamasının en iyi korunmuş örneklerinden biri olan Sigiriya, 1982 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır.



5

Kralın ölümünden sonra başkent ve kraliyet sarayı terk edilince bu görkemli yapı 14. yüzyıla kadar bir Budist manastırı olarak kullanılmaya devam edilmiş.



6

Günümüzde, 1200'e yakın basamağı bulunan bu kaleyi ziyaret eden ziyaretçiler tırmanışın sonucunda karşılaştıkları eşsiz manzarayla tüm yorgunluklarını atıyor.



7

Kök boyalarıyla yapılan duvar resimleri, ayna kayası, yağmur sularından beslenen havuzuyla kendine hayran bırakan Sigiriya'nın tek olumsuz yanı çok sayıda eşek arısı bulunması. Bu arılar zaman zaman saldırgan oluyor ve ziyaretçiler önlem almaları konusunda uyarıcı tabelalarla bilgilendiriliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR