SRC belgesi nasıl alınır? SRC belgesi almak için gerekli şartlar nelerdir? SRC belgesi alırken istenilen evraklar ve başvuru süreci

SRC belgesi nasıl alınmaktadır, SRC belgesi alınırken hangi evraklar istenmektedir, SRC belgesi almak için hangi koşullar gerekiyor, SRC belgesi sınav tarih günleri nedir, sınav başvuru süreci nasıl işlemektedir? gibi merak edilen soruların cevaplarını sizler için araştırdık ve detayları ile birlikte haberimizde açıkladık. İşte SRC belgesi almak için gereken şartlar ve detaylar..

16.05.2022-16:31 - (Son Güncelleme: 16.05.2022-16:31) SRC belgesi nasıl alınır? SRC belgesi almak için gerekli şartlar nelerdir?  SRC belgesi alırken istenilen evraklar ve başvuru süreci

Bir önceki haberimizde '' SRC belgesi nedir? '' sorusunun cevabını detaylı bir şekilde açıklamıştık ve bu konu hakkında da siz değerli okurlarımıza çeşitli sayıda önemli bilgiler vermiştik. Şimdi de bu haberimizde siz değerli okurlarımız için SRC belgesi nasıl alınır, SRC belgesi almak için ne gibi şartlar gerekiyor? gibi soruların cevapları ile ayrıca sınav süreci hakkında da bilmeniz gereken önemli bazı bilgileri aktaracağız.

SRC belgesi nasıl alınmaktadır?

SRC belgesi almak için ilk önce muafiyetli veya kurslu olma durumunuza bakılmaktadır ve sonra da başvuru yaptığınız esnada buna göre işlemleriniz yapılmaktadır. 25 Şubat 2003 tarihinden önce ehliyet aldıysanız eğer T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen sınava ve herhangi bir kursa gitmeden SRC belgesine sahip olabilirsiniz. Ancak, söz konusu olan bu tarihten sonra Ulaştırma Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan kurumlardan bir tanesine başvurarak yeterli düzeydeki eğitimi alan ve başvuru şartlarını da taşıyan kişiler daha sonrasında Ulaştırma Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen SRC belgesi sınavından 100 tam puan üzerinden 60 puan almalılardır. Sınavdan bu 60 puanı alan kişiler ise SRC belgelerini almaya hak kazanmaktadırlar.

Ulaştırma Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen sınavlar ise 3 'er aylık dönemlerde yapılmaktadır ve girilen bir sınavdan yalnızca tek bir tane SRC belgesi alınabilmektedir. 25 Şubat 2003 tarihinden önce B sınıfı ehliyeti olan kişiler SRC 2 ile SRC 4, C ya da D sınıfı ehliyet sahibi olan kişiler de SRC 2, SRC 3, SRC 4 ile SRC 5 belgelerini almak için sınavsız olarak başvuru yapma hakkına sahip olmaktadırlar. Söz konusu olan bu tarih öncesinde E sınıfı ehliyeti olan kişiler de bütün SRC belgelerinden istediklerini alma hakkına sahip olmaktadır. 25 Şubat 2003 tarihinden önce B sınıf ehliyet sahibi olan kişiler de sınava girmeden SRC belgesi alabilmek için yine bu tarihe kadar olan en az 90 günlük sigorta ile bağ - kur primlerinin de ödenmiş olması zorunludur. Burada unutulmaması gereken çok önemli bir husus vardır ki o da, 65 yaşını tamamlamış olan kişilerin SRC belgesi almak için başvuru yapamıyor olmalarıdır. Bu kişiler herhangi bir alanda da ticari taşıma işini yapamazlar. Bu yüzden de bu vatandaşlarımızın SRC belgesi almak için yapacakları başvurular engellenmiştir.

SRC belgesi nasıl alınmaktadır

SRC belgesi almak için hangi şartlar gerekmektedir?

- SRC 1 belgesi: Uluslararası yolcu taşımacılığı yapmak için gereken belge türüdür. SRC 1 belgesine sahip olan kişiler SRC 2 belgesini de almış olarak sayılmaktadır.

* Yolcu taşımacılığı işinde çalışacak olan sürücülerin, 26 yaşından gün almış olmaları gerekiyor ve 63 yaşından da gün almamış olmaları gerekiyor.

* Uluslararası taşıma işlerinde çalışacak olan sürücülerin uyuşturucu, silah, insan ile gümrük kaçakçılığı ve terör suçlarından dolayı kişinin hürriyetini bağlayıcı nitelikte olan ceza ile hükümlü olmamaları gerekiyor.

* SRC 1 belgesine sahip olan kişiler yurtiçi ya da yurtdışında sürücü belgesinin geçerli olduğu her türlü yolcu taşıma araçlarını kullanabilmektedirler.

- SRC 2 belgesi: Yurtiçi yolcu taşımacılığı işi için gereken bir belge türüdür.

* Yolcu taşımacılığı işinde çalışacak olan sürücülerin 63 yaşından gün almamış olmaları gerekiyor.

* Kullanacakları ticari aracın niteliğine göre de sürücü belgesine sahip olmaları gerekiyor.

* SRC 2 belgesi sahibi olan kişiler yurtiçinde sürücü belgesinin geçerli olduğu her türlü yolcu taşıma araçlarını kullanabilmektedirler.

- SRC 3 belgesi: Uluslararası yük ya da eşya ile kargo taşımacılığı işinde gereken bir belge türüdür.

* Yük ya da eşya ile kargo taşımacılığı işinde çalışacak olan sürücülerin 63 yaşından gün almamış olmaları gerekiyor.

* Uluslararası taşıma işlerinde çalışacak olan sürücülerin uyuşturucu, silah, insan ya da gümrük kaçakçılığı ile terör gibi suçlardan dolayı kişinin hürriyetini bağlayıcı nitelikte olan ceza ile hükümlü olmamaları gerekiyor.

* SRC 3 belgesine sahip olan kişiler yurtiçinde ya da yurtdışında sürücü belgesinin geçerli olduğu her türlü yük, eşya ile kargo taşıma araçlarını kullanma hakkına sahiptirler.

- SRC 4 belgesi: Yurtiçi yük, eşya ile kargo taşıma işi için gereken bir belge türüdür.

* Yük, eşya ile kargo taşımacılığı işinde çalışacak olan sürücülerin 63 yaşından gün almamış olmaları gerekiyor.

* Kullanacakları ticari aracın niteliğine göre sürücü belgesine sahip olmaları gerekiyor.

* SRC 4 belgesine sahip olan kişilerin yurtiçinde sürücü belgesinin geçerli olduğu her türlü yük ile kargo taşıma araçlarını kullanmaya hakları vardır.

SRC belgesi alma şartları nedir

B sınıfı ehliyeti olan kişilerden SRC belgesi almak için hangi evraklar istenmektedir?

B sınıfı ehliyete sahip olan kişilerden SRC belgesi alabilmeleri için bazı evraklar talep edilir. Söz konusu olan bu evraklar listesi ise şu şekildedir;

* 2 adet fotoğraf

* Ehliyet fotokopisi ( 25 Şubat 2003 tarihinden önce alınmış olmalıdır )

* T.C. kimlik numarası işlenmiş nüfus cüzdan fotokopisi

* Sosyal Sigortalar Kurumu, Bağ - kur, Emekli Sandığı gibi kuruluşlardan birine ait hizmet dökümü ( 25 Şubat 2003 tarihinden önce 90 günlük prim ödemesi yapılmış olmalı )

C - D - E sınıfı ehliyeti olan kişilerden SRC belgesi almak için hangi evraklar istenmektedir?

C - D - E sınıfı ehliyete sahip olan kişilerden SRC belgesi alabilmeleri için bazı evraklar talep edilmektedir. Söz konusu olan bu evrak listesi ise şu şekildedir;

* 2 adet fotoğraf

* Ehliyet Fotokopisi ( 25 Şubat 2003 tarihinden önce alınmış olmalıdır )

* T.C. kimlik numarası işlenmiş nüfus cüzdan fotokopisi

SRC belgesi almak için muafiyet kapsamına girmeyenler

SRC muafiyet kapsamına girmeyen sürücüler için eğitim ile sınav tarihleri nedir ve hangi evraklar gerekmektedir?

 SRC belgesi eğitimleri hafta sonlarında yapılıyor. 4 gün süren eğitimler bu şekilde 2 hafta sonunda bitmiş oluyor. Alınan eğitimin ardından hemen deneme sınavı yapılır ve bu sınavı başarı ile geçen kişilere sertifika verilmektedir. Bu sertifikanın geçerlilik süresi ise tam 1 yıldır. Ulaştırma Bakanlığı tarafından açıklanmış olan 2015 senesi SRC belgesi sınav ile eğitim takvimi de aşağıda verilmiştir. Aşağıda paylaşılan başvuru tarihleri eğitimlerini tamamlamış olan ve ellerinde de sertifikaları olan sürücü adayları için geçerli olan tarihtir.

2015 yılı mesleki yeterlilik sınav tarihleri nedir?

* 4 Nisan 2015

* 27 Haziran 2015

* 17 Ekim 2015

* Aralık ayı 2015 ( kesin tarih henüz belli değildir )

SRC eğitim kayıtları için hangi evraklar gerekiyor

SRC eğitim kayıtları için hangi evraklar gerekmektedir?

SRC eğitim kayıtlarını yaptırmak için adaylardan bazı evrakları hazırlamaları talep edilmektedir. Söz konusu olan bu evrak listesi ise şu şekildedir;

* 2 adet fotoğraf

* Ehliyet fotokopisi

* T.C. kimlik numarası işlenmiş olan nüfus cüzdanı fotokopisi

* Durumunuza göre diploma, tasdikname veya öğrenci belgesi fotokopisi

Bu haberimizde siz değerli okurlarımız için en çok merak edilen konulardan olan SRC belgesi nasıl alınmaktadır, SRC belgesini alabilmek için ne gibi koşullar gerekiyor, SRC belgesi sınav tarihleri nedir ve sınav süreci nasıl işlemektedir? şeklindeki soruların cevaplarını ayrıntılı olarak paylaştık. SRC belgesi ile ilgili olarak merak edilenleri ve görüşlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. Bir sonra ki haberimizde görüşmek üzere..

Sümeyra Koçak
sumeyrak@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal