Süper Lig'den ‘Aşı Afrikalılar Üzerinde Denensin’ Açıklamasına Tepkiler Çığ Gibi Büyüyor

Çaykur Rizerspor’da top koşturan Aminu Umar, Montassar Talbi ve Ismael Diomande, Gaziantep FK'nın golcüsü Olarenwaju Kayode ve Kasımpaşalı Fode Koita, Jean Paul Mira ve Camille Locht'a sert tepki gösterdi.

04.04.2020-11:14 - (Son Güncelleme: 04.04.2020-11:05) Süper Lig'den ‘Aşı Afrikalılar Üzerinde Denensin’ Açıklamasına Tepkiler Çığ Gibi Büyüyor

Cochin Hastanesi Yoğun Bakım Servis Şefi Prof. Dr. Jean Paul Mira ve Araştırma Direktörü Prof. Dr. Camille Locht, Fransa'nın LCI kanalındaki canlı yayına konuk oldu ve tüberküloz tedavisinde kullanılan BCG aşısının coronavirüs tedavisinde kullanılmasıyla alakalı konuşarak, çalışmaların Afrikalılar ve hayat kadınları üzerinde denenmesine dair skandal açıklamalar yaptı.

Didier Drogba, Demba Ba ve Samuel Eto'o gibi yıldız futbolcuların eleştirisiyle Mira ve Locht ikilisine tepkiler çığ gibi çoğalırken, Süper Lig'in Afrikalı oyuncuları da eleştirilerini ifade ettiler.

UMAR: ‘BU SAÇMALIĞI VE IRKÇILIĞI DURDURALIM’

Rizespor'un Nijeryalı yıldızı Aminu Umar, paylaşılan açıklamanın ırkçılık olduğunu söylerken, "Öncelikle umarım herkes iyidir ve aileniz güvendedir. Lütfen evde kalın, bol su için ve ellerinizi yıkamaya özen gösterin. Dışarıya çıkarsanız da maske takın çünkü en önemlisi de bu. Sosyal medyada aşı testlerinin Afrika'da yapılması gerektiğinden bahsediyordu. Neden? Neden Afrika'da test ediyorsunuz? Bu ırkçılıktır, saf ırkçılıktır. Dünyada Afrika'da olduğundan daha fazla vaka var. Afrika'da test yapmanın bir mantığı yok. Bu saçmalığı ve ırkçılığı durduralım" şeklinde konuştu.

DIOMANDE: ‘AFRİKALILAR HAYVAN DEĞİLDİR, AFRİKA'YA SAYGI DUYUN’

Yeşil-mavili kulübün Fildişili orta sahası Ismael Diamonde, Afrika'nın deney tahtası olmadığını belirterek, "Herkese selamlar, inşallah iyisinizdir. Boynumdaki madalyonu görüyorsunuzdur. Burası benim kıtam, bütün hayatım burası. Burada annem doğdu, dedem doğdu, Afrika benim için gurur verici bir yer. Sosyal medyada Afrika'da bazı aşıların Afrikalılar üzerinde denenmesini istiyorlarmış. Buna artık dur demek lazım. Afrika bir deney tahtası değildir. Bunu duymak çok ağrıma gitti. Afrika bir oyun parkı değildir. Afrika ebeveynlerimizin, kardeşlerimizin, arkadaşlarımızın yaşadığı yerdir. Televizyona çıkıp Afrika hakkında böyle konuşmak çok büyük bir saygısızlıktır. Normal bir şey değildir. Sömürgeciliği yaşadık fakat unutmadık. Şu an Afrika inşa ediliyor. Afrika'ya yardım edemiyorsanız en azından üstüne tükürmeyin. Afrikalılar hayvan değildir. Bugün bu insanları duyunca tahminim insanların zihniyeti değişmedi. Bu konu için bu videoyu çektim. Afrika laboratuvar değil, Afrika'ya saygı duymanız lazım, onlar da insan" değerlendirmesi yaptı.

TALBI: ‘ALLAH KATINDA BÜTÜN İNSANLAR EŞİTTİR’

Karadeniz kulübünün Tunuslu oyuncusu Montassar Talbi, "Bu videoyu birkaç gün önce söylenen, çok ağır ve yaralayıcı sözlere tepki için çekiyorum. Bu videoyu çekme nedenim, 2020'de bu kadar kötü sözlerin Fransız kanallarında söylenilmiş olması, Afrika'nın büyük bir laboratuvar olmasına ve insan hayatının önemsiz olduğu ve deneme tahtası olduğumuzu söylemeleri. Bildiğiniz gibi bu virüs herkese bulaşabilir. Din, ırk fark etmeksizin Allah katında bütün insanlar eşittir, her can Allah katında eşittir. Bu insanlık dışı ve ırkçı söylemlere karşı susmamamız lazım. Bu soruna bir son vermek lazım ve hep beraber bu ırkçılığı yenmemiz lazım" ifadesini kullandı.

KAYODE: ‘TESTLERİ KENDİ ÜZERİNİZDE TEST YAPIN’

Gaziantep Futbol Kulübü'nün Nijeryalı yıldızı Olarenwaju Kayode yapılan açıklamayı sert bir dille eleştirirken, "Afrika bir laboratuvar değildir. Afrikalı insanlar da deney fareleri değildir. Testleri kendi üzerinizde test yapın" dedi.

KOITA: ‘KENDİ ÜZERİNİZDE DENEYİN’

Kasımpaşa'nın tecrübeli yıldızı Fode Koita ise, "Afrika'da her istediğinizi yapamazsınız" derken, "Şok oldum, hayal kırıklığına uğradım. Dünya delirmeye başladı. Doktorlar televizyonlara çıkarak saçmalıklarını anlatıyorlar. Hiç anlamı olmayan şeyler. Biz sesimizi duyurabilen profesyonel futbolcular olarak dik durmalı ve gerçekleri söylemeliyiz. Sosyal medyada neler olduğuna baktım. Fransız televizyonuna konuşan deli doktor hakkında birçok kişi paylaşımda bulundu. Sadece bir parçasını izledim. Beni tamamen şok etti. 2020 yılında böyle şeyler nasıl söylenebiliyor? Afrikalılar ve futbolcular olarak dik durmalı, konuşmalıyız. Bunu durdurmalıyız, böyle devam edemeyiz. Bizler insanız, Afrika'ya giderek istediğinizi yapamazsınız, istediğiniz testleri yapamazsınız. Bir şey denemek istiyorsanız kendi üzerinizde deneyin, belki aileniz üzerinde de denemek istersiniz. Her ne istiyorsanız bilmiyorum ama onu yapmaya çalışmayın. Eşimle ve bu güzel kıtadan insanlarla görüştüm, doğru bildiğimizi yapmalıyız. Birbirimize sahip çıkmamız gerektiğini düşündük. Kimsenin bizi öldürmesine izin veremeyiz. Ölüm kelimesini kullanmak çok güçlü bir ifade ancak aptalca şeyler kimse deneyemez. Bunu denemek istiyorsanız Avrupa'da deneyin, orada daha fazla insan ölüyor. Aşının etkisi ortaya çıkarsa biz daha sonra Afrika'da kullanırız. Evde ve güvende kalmalıyız. Allah bize yardım etsin, bizi korusun inşallah" şeklinde dile getirdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal