Süper Lig Hakem Atışı Sezonu!

Spor yorumcusu Uğur Meleke, Süper Lig hakem performansını yorumladı.

06.03.2020-16:15 - (Son Güncelleme: 06.03.2020-16:13) Süper Lig Hakem Atışı Sezonu!

Eğer Süper Lig’de gelecek sezona verecek bir isim arıyorsanız, benim size şimdiden süper bir önerim var: “Süper Lig 2020-21 Hakem Atışı Sezonu”. Zira ben 150 yıllık futbol tarihinde hiçbir ligde, hiçbir sezon bu kadar çok hakem atışı yapıldığını sanmıyorum. Hakem atışının, taç gibi, aut gibi, faul gibi sıradanlaştığı bir lig olduk bu sıralar. Sebebi de basit: Yere düşen kalkmıyor. Yere düşen kalkmadığı için tribünü provoke ediyor, akan oyunu baltalıyor ve hakemi maçı durdurmaya zorluyor. Hakem oyunu kesince de, bir maçta 8-10 taneye kadar hakem atışı yapılmak zorunda kalınıyor. İnanılmaz...

Yaklaşık iki ay önce bir mertlik çağrısı yapmıştım sporculara. Pazardan elma çalmakla, rakipten taç atışı çalmanın hiçbir farkı yok. İkisi de kendi iaşenize, yani moda deyimle çocuğunuzun rızkına şüphe getiriyor. Çünkü sizin rakibiniz de ailesinin iaşesi için ter döküyor; sizin haksız yere elde ettiğiniz bir galibiyet primi, onun banka hesabından çalınıyor aslında.
Ama Türkiye’deki mertlik sorunu, maalesef taç atışı, korner veya penaltı çalmaktan ibaret değil. Yeni moda, zaman çalmak. Rakibin hücumunu ya da maçın geri kalan süresini yerde yatarak çalmak. Bu noktada futbolculara, antrenörlere, hakemlere ve federasyona önemli görev düşüyor:

Futbolcular, her darbede yerde kalarak oyun zamanından çalmamalı. Bu utanç verici. Yeteneğiniz, fizik kaliteniz, aklınız ölçüsünde oynamalısınız. Çalmak, sporculuk değildir. Asker selamı ya da maç sonu demeç verirken gösterdiğiniz o muazzam mertliği, esas işinizi yaparken yani ayakta kalıp futbol oynarken de görmek istiyoruz aynı seviyede.
Antrenörler, futbolcuların genelde babası yaşında. Hatta bazıları dedesi yaşına da yakın. Yere düşüp kalkmayan oyuncuyu uyarmanız gerek. Çünkü bugün zaman çalarak puan almanızı sağlayan o oyuncu, 2 ay sonra siz başka bir takıma geçtiğinizde rakibiniz olup puanınızı çalıyor.

Hakemler sanırım bazı basit kuralları unuttular. Her düşmede oyun durmaz. Size her çarpışmada oyunu durdurun denmedi. Kafa çarpışmaları hayati olabilir. Ancak basit bir ayak takılmasında yerde abartılı şekilde kıvranan oyuncu için maçı durdurmak, inisiyatif almamaktır. Size yorum yapmanız için veriliyor hakemlik yetkisi. Her rüzgarda yere düşen için oyunu durdurun diye değil.
Federasyon, bu büyük yarayı kangrene dönmeden tedavi etmeli. Bu yıl TFF’nin başını oldukça ağrıtan Göztepe-Beşiktaş hakem hatasının da temelinde aslında böyle bir lüzumsuz oyun durması var, farkında mısınız?

Eğer o hakeminiz biraz cesur olup Tyler Boyd’un pozisyon icabı düşüşünde oyunu devam ettirseydi, hakem atışı hatasını da yapmayacaktı. Bu ülkede futbolu sadece mertlik kurtarabilir. Lütfen hep birlikte kurtaralım oyunumuzu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal