Samatta'nın Amacı Şampiyonluk

Fenerbahçe’ni yeni golcüsü Mbwana Samatta, amacının çok gol atmak değil, şampiyonluk olduğunu söyledi. Samatta, özel hayatından ve geçmişinden de bahsetti.

23.10.2020-11:58 - (Son Güncelleme: 23.10.2020-11:54) Samatta'nın Amacı Şampiyonluk

Fenerbahçe’nin bu sezonki transferlerinden biri olan Mbwana Ally Samatta, sarı-lacivertlilere transfer süreci, yeni ekibindeki maksatları, Doğu Afrikalı olmanın dezavantajları, hayata bakış açısı ve Tanzanya’da faaliyet gösteren vakfı hakkında konuştu. Milliyet’e röportaj veren Samatta, şampiyon olmak istediklerini vurgularken Fenerbahçe taraftarlarına da bildiri gönderdi. İşte o açıklamalar…

ŞAMPİYON OLALIM, ÇOK ATALIM

Samatta, Harika Lig’de bu dönem gayelerinin şampiyonluk olduğunu vurguladı. Golcü oyuncu, 'Diğer kadroları çok fazla bilmiyorum lakin bizim grubumuzda herkes sahiden çok kaliteli. İdmanlarda da görebiliyorum. Tüm forvet oyuncularımız çok kaliteli oyuncular. Dilerim hepimiz çok fazla gol atarız. Biz grup için buradayız. Çok büyük bir kulübe geldim. Şuana dek burada tatminum. Şampiyon olmak istiyoruz. Kalitemiz çok yüksek. Tahminen biraz daha beklememiz gerekiyor kadronun oturması için lakin ekip kalite olarak nitekim fantastik' dedi.

TANZANYA'DA FENERBAHÇE KONUŞULUYOR

Tanzanya’da Fenerbahçe’ye oluşan ilgiye değinen Mbwana Samatta, transferinin açıklanmasından sonra toplumsal medyada Fenerbahçe formalı çocukların resimlerının kendisini şaşırttığını laf etti. Samatta, 'Tanzanyalı çoçukların formalı fotoğrafı nasıl oldu, ben de bilmiyorum. Formaları nereden bulduklarını bilmiyorum. Şimdi kimseye forma gönderemedim. Eminim birinci maçı izlemişlerdir. Aston Villa’da birinci maçımı toplanıp izlemişlerdi. Nitekim birçok insan Fenerbahçe’yi konuşuyor. Beni sahiden çok seviyorlar' diye ekledi.

İDOLÜM DİDİER DROGBA

Fenerbahçe’nin golcüsü Mbwana Ally Samatta, futboldaki idolünü de lisana getirdi. Fildişi Sahilleri’nin unutulmaz yıldızı Didier Drogba’yı örnek aldığını kaydeden Samatta, 'İdolüm olarak Drogba’yı söyleyebilirim. Oyun tarzını çok beğeniyordum ve izlemeyi çok seviyordum” dedi. Avrupa futbolunda artık herkes tarafından tanınan ve beğenilen Samatta, ülkesi Tanzanya’da ise adeta bir lokal kahraman üzere. Tanzanya’da en değerli figürlerden olan golcü oyuncu bu durumu şöyle açıklıyor:

Sanırım futbolda başarılı olmuş birinci Tanzanyalı olduğumu aktarabiliriz. Doğu Afrika’dan çıkıp bu kadar başarılı olmuş birinci atlet olduğumu aktarabiliriz. Nijerya yahut Kamerun’a giderseniz pek çok başarılı olmuş isim görebilirsiniz. Tahminen de benim Doğu Afrika’dan gelmem, oranın tarihi, benim işimi biraz daha zorlaştırıyor. Zira bizde örnek alabileceğimiz bir isim yoktu. Şayet Nijerya’ya giderseniz Kanu’yu, Okocha’yı görebilirsiniz. Lakin Tanzanya’ya bakın başarılı olarak kim var? Kamerun’da Samuel Eto’o var. Münasebetiyle benim için yaşadığım zorluk buydu. Tahminen de ben İlah tarafından seçilmiş bir Tanzanyalıyım. Zira Tanzanya’dan Avrupa’ya gidebilmek, o duvarları yıkabilmek nitekim zordu.'

Avrupa’da yükselişe geçen Belçika futbolunu anlatan Mbwana Samatta, eski kadrosu Genk üstünden herkese örnek olabilecek bilgiler aktarırken, 'Belçika’da gençler üzerine odaklanan kimi ekipler var. Genk her vakit genç oyuncularla ekip kurmaya odaklanmış bir kulüp. Daha evvel Kevin de Bruyne ve Courtois’yı kimse bilmiyordu. Birçok genci izliyorlar. Tahminen ucuz olduğu için, tahminen getirisi çok fazla olduğu için. Zira Genk’in çok fazla parası yok. O yüzden bu onların oluşturdukları bir kültür. Dünya çapında gençleri keşfetmek üzerine bir kültür oluşturmuşlar. Güney Amerika ve Afrika’da pek çok oyuncu izliyorlar. Genk’te birçok oyuncu 20-21 bilemediniz 23 yaşındadır. 27-28 yaşlarındaki oyuncular da orada genç yaşta başlayıp uzunca bir yıldır kadroda kalmış oyunculardır. Genk’e gitmeden evvel 3-4 gruptan da teklif almıştım Fransa’dan. Lakin ben Genk’i tercih ettim. Genk’in sportif yöneticisi benim olduğum yere kadar gelip 'Seni istiyoruz' dedi. Hakikaten bu mükemmel bir şeydi. Sizin için bir kişi 12 saatlik bir seyahat yapıp sizin yanınıza geliyor farkı yaratan buydu' diyor.

YARDIM ETMEZSEM ŞEYTANIM

Mesleğinin haricinde hayata bakış açısıyla ilgili de konuşan Mbwana Samatta, yardımları ve paylaşımlarıyla ilgili olarak, 'Neden paylaşmayı seviyorum? Ben bir Müslümanım ve hadis bunu istiyor. Bu nitekim çok hoş bir şey. İkinci olarak da fakirlikten geliyorum. Artık meskenim, yemeğim ve otomobilim var. Lakin bu dünya çapında yiyecek yemeği olmayan, içecek suyu olmayan beşerler var. Şöyle bir ideolojim var; cenazeme beşerler gelsin isterim. Konutum, otomobilim, param cenazeme gelemez… Sonuçta tabutumu beşerler taşıyacak. Neden malzemeye bu kadar kıymet vereyim? Ben yayınladığım vakit keyifli oluyorum. Zira karşımdaki insanı keyifli ediyorum. Bir şey bende fazla varsa onu gereksinimi olan beşerlerle paylaşırım. Sokakta yatan bir insan varsa ve ben onu konutuma alırsam onun hayatını değiştirebilirim. Şayet ben onu meskenime almadan onun sokakta uyuduğunu görüp tatmin keyifli hayatıma devam edebiliyorsam o vakit ben şeytanım' dedi.

PREMİER LİG'DE TARİH YAZACAĞIMI DÜŞÜNDÜM

Mbwana Samatta ile mesleği için bir hayal üzere gördüğü Premier Lig günlerini de anlattı. Samatta, “Negatifliğe inanmam. Orası da benim için Rab’ın bir planıydı. Yalnızca ben değil bütün grup makûs gidiyordu. Premier Lig’de kalmaya çalışıyorlardı. Şayet grup küme düşseydi çok üzülürdüm. Dönem sonunda bana “Takımı yenileyeceğiz ve gidebilirsin” dediler. Ben de “Tamam” dedim. Elimden gelenin en güzelini yapmıştım ve ekip ligde kaldı. Premier Lig’deki oyuncular çok çalışıyorlar. Zira orada oynanan oyununun suratı yüksek. Ligde son 10’daki gruplar, birinci 10’daki kadrolardan 2 kat daha fazla efor sarfetmek zorunda. Çok yeterli bir deneyimdi, bir hayaldi. İngiltere’den ayrılmak zordu. Premier Lig’de daha uygununu yapabileceğim hissi hala vardı. Orada tarihe adımı yazdırabileceğimi düşünüyordum” diye konuştu.

AFRİKA'DA PASAPORT FARK YARATIYOR

Mbwana Samatta, Afrika’da sahip olunan pasaportun değişiklik yarattığını sözlerine ekledi 29 yaşındaki forvet, 'Çok fazla zorluk yaşadım. Bunlardan bir tanesi bana daima Tanzanya’dan geliyorsun denmesiydi. Zira bizim ülkemizde geçmişten örnek gösterebileceğimiz kimse yok. Tahminen Nijerya pasaportum olsa bana daha farklı yaklaşırlardı. Size de de sorsalar 'Kamerun ve Tanzanya’dan birer futbolcu var. İzlemeden seç' deseler, Kamerun’u tercih edersiniz, Kamerun’un geçmişinden dolayı' dedi.

AVRUPA'YA GELECEĞİME İNANMAZDIM

Samatta ayrıyeten, 'Çok ufak yaşlarda sokakta futbol oynuyordum. Lakin kimse bizi umursamıyordu. Benim de özgüvenim yoktu açıkçası. Bir gün Avrupa’ya gideceğime inanmazdım. Serüvenim 2. lige transfer olmamla devam etti ve grubum Simba en üst lige çıkmayı başardı. Afrika Şampiyonlar Ligi’nde oynadık. Mazembe’ye karşı 2 maç oynadık. Birinci maçta âlâ bir oyun sergiledik ama ikinci maçta kendilerine kaybettik. 2. maçtan sonra soyunma odasına rakip gruptan bir oyuncu geldi, ekip ytesirlilerinin benimle konuşmak istediğini sözlerine ekledi Ben de kaybettiğimiz için o an konuşmak istemediğimi belirttim. Lakin sonraki gün Kongo’ya geri dönüyorlardı. Kadrolarından bir tane tesirliyi bıraktılar. Daha sonra grubumuzun lideri beni aradı ki olağanda asla aramaz; 'Senin için bir teklif aldık Mazembe’den' sözlerini kullandı.

 DAHA EVVEL BAŞARA OLMADI

Futbolcu kelamlarına, 'Gittiğimde taraftarlar beni karşılamak için bekliyorlardı. Mazembe, Afrika’da sahiden dev bir kulüp. 2010’da Inter’e karşı Dünya Kulüpler Şampiyonası’nda final oynadı. 4.5 sene oynadım. Daha sonra Belçika’dan teklif geldi. Ben de müsaade vermelerini istedim, '4 yıldır buradayım. Hayalim Avrupa’da oynamak' dedim. 2015’te Afrika Şampiyonlar Ligi’ni kazanmıştık. Dünya Kulüpler Şampiyonası’na katılmıştık. Daha evvel hiçbir Tanzanyalı bunu başaramadı' diyerek devam etti.

KÖPRÜ OLMAK İSTİYORUM

Toplumsal ve insani bahislerle çok ilgili olan Mbwana Samatta, Tanzanya’da kurduğu vakfıyla ilgili bilgiler de yayınladı. Samatta, 'Tamamen kalbimden gelen bir şey bu. Tanzanya’daki dostlarımla muhtaçlığı olan beşerler ortasında bir köprü kurmak istiyorum. Şayet ben onlara gidip paylaşın dersem, benim derneğimi köprü olarak kullanabilirsiniz dersem onlar da yardım ederler. Ben şu anda popülerim ve parası olan çok fazla dostum var. Hepimiz muhtaçlığı olan kişilere yardım edebiliriz. Şu an vakfım yalnızca Tanzanya’da faaliyet gösteriyor' açıklamasını yaptı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal