Meldonyum Nedir? Ne İçin Kullanılır

Meldonyum fiyat? Meldonyum ne işe yarar? Meldonyum içeren ilaçlar? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

31.05.2018-17:36 - (Son Güncelleme: 31.05.2018-17:27) Meldonyum Nedir? Ne İçin Kullanılır

Tenis dünyası şike söylentilerini şimdilerde unutmaya başlarken, darbe doping tarafından geldi. Bu seneki Avustralya Açık’ta doping testini geçemediğini açıklayan Maria Sharapova, yaptığı basın toplantısında ‘meldonyum’ adlı bir maddeyi, magnezyum eksikliği geçirdiği sebebiyle 10 senedir kullandığını açıkladı. Fakat meldonyum, Dünya Anti-Doping Ajansı (WADA) tarafından 2016 başında yasak listesine eklenmiş, ‘Masha’ ile sağlık takımıysa bu eklentiyi unutmuştu.

5 kez Grand Slam şampiyonu olan yıldız isim için artık men cezası olasılığı söylentileri var. Sponsorlarından Sharapova’ya kötü haberler akmaya da başladı. Peki meldonyum nedir, ne için kullanılır? Guardian’ın kilometre taşlarını yazığı ilaca, birkaç maddeyle bakıyoruz:

-İskemi tedavisinde tercih ediliyor. ‘O nedir?’ diyecek olursanız, bölgesel kansızlık.

-‘Mildronate’ adıyla de anılıyor. Sharapova, 2006 senesinden beri maddeyi kullandığını açıkça söylüyor.

-Söz hususu madde sadece Letonya’da imal ediliyor. Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu, ülke içinde meldonyum kullanımını yasaklamış halde.

-Vücuttaki kan akış hızını artırıyor. Bu şekilde atletlerin sahip oldukları antrenman kapasitesinde de artış oluyor.

-WADA, meldonyumun atletler tarafından doping için kullanıldığını söyleyeli çok olmadı. Maddenin, yasak listesine alınması 16 Eylül 2015’te açıklandı, 2016'nın ilk gününden itibaren listedeki yerini aldı.

-WADA’nın listesinde ‘S4’ alt başlığında var. Bu, hormonal ve metabolik maddeler için yazılan bölüm.

-Geçen senenin Eylül ayında, Rusya Anti-Doping Ajansı’na meldonyum kullanımını engellemesi için bir uyarı yollandı.

-Maria Sharapova, ailesindeki diyabet hastalığı ve vücudundaki magnezyum eksikliği nedeniyle 10 senedir meldonyum kullandığını açıklıyor.

-Rusya’dan bir başka atlet, olimpiyat madalyalı artistik patinajcı Ekaterina Bobrova da aynı maddeyi kullandığını duyurdu.

-Rusya merkezli bisiklet ekibi Katusha’nın sporcularından, Eduard Vorganov’un da doping testinde meldonyum kullandığı meydana çıkmıştı. Fakat bu madde bisiklet dünyasındaki birçok sporcuya göre yeni olarak biliniyor.

Son Dakika Spor Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal