Kızak Sporu

Kızak sporu nedir? Kızak sporu nasıl yapılır? Kuralları nelerdir?

25.05.2018-17:47 - (Son Güncelleme: 25.05.2018-21:09) Kızak Sporu

KIZAK SPORU

Kızak sporunda oyuncular sırtüstü biçimde kızağın üstünde olup, ayakları başa gelmektedir. Bu sporda hızlanma, koşucunun ayak baldırını eğmesiyle ya da diğer omzunu kullandığı basıncı oturağa vermesiyle gerçekleşir.

Diğer kış sporlarına kıyasla kızak yarışının idman yapılabilecek alanları konusunda seçenekler kısıtlıdır. Bu sebeple bu sporu öğrenmek oldukça zordur. Erkek kızak yarışları iki farklı türde olur; İki erkek ve dört erkek olmak üzere…  Kadınlarda ise bu spor genel olarak iki kadın türünde yapılır.

KIZAK SPORU NASIL YAPILIR?

Her kızak, sürücü ve frenciden oluşur. Dört kişilik yarışlarda ise takım iki tane de iticiye sahiptir. Yarışın başlamasıyla tüm takım 50 metre boyunca kızağı en hızlı biçimde iterler, ardından da kızağın içine atlarlar. Kızağın ucuna halkalar takılmış ipleri mevcuttur ve bu iplerle sürücü parmakları vasıtasıyla kızağı yön verir. Kızak sürücüsü her dönüş için gereken hıza ulaşmalı, kızağı yavaşlatacak arkadan kayma ve kazalara neden olabilecek kafadan kayma gibi kontrol eksikliklerine çok dikkat göstermelidir. Yarış bitiminde frenci, yola metal bir diş bırakan fren kolunu sıkıca çeker. Yarışta bulunan her kızak dört tur atmasının ardından süreleri toplanır.

KURALLARI

Kızak yarışmaları, tekler (bayanlar ve erkekler) ve çiftler (sadece erkekler) kategorisinden oluşur. Teklerde kullanılan ‘uzağın ağırlığı 22 kg, çiftlerde ise 24 kg ‘ı geçmemelidir. Erkek sporcular 95 kg, bayanlar ise 85 kg altında bir ağırlığa sahiplerse, ağırlık dengesini sağlamak adına kurşun kemer takma hakları var. Bu ek ağırlık erkeklerde 10 kg, bayanlarda ise 8 kg ile sınırlandırılmış, ağırlık farkının sadece yarısı kadar olmasına izin verilmiştir. Mesela bir kadının ağırlığı 70 kg ise, kemerini 7,5 kg kurşunla doldurabilir. Daha fazla ağırlığın hızı yükseltmesinden ötürü bu ağırlık dengesi önemlidir.

Kızak raylarının ısıtılması şartıyla da kızağın hızı yükseltilebilir; fakat böyle bir yöntem yasaktır. Kızak, böyle bir durumda az bir sürtünme ile buzla rayı arasında mevcut ince bir erimiş su tabakası üzerinde hareket eder. Bu nedenle kızak raylarının ısısı başlangıç sırasında çevre ısısından maksimum 5 C daha fazla olmalıdır. Bu kural özellikle dikkate alınır ve gerekli kontroller yapılmaktadır.

Son Dakika Spor Haberleri için aşağı kaydırın.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal