Fransa Bisiklet Turu Nedir? Sarı Mayo Nedir?

Fransa Bisiklet Turu tarihi? Fransa Bisiklet Turu şampiyonları? Fransa Bisiklet Turu kaç km? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

04.06.2018-09:18 - (Son Güncelleme: 04.06.2018-09:06) Fransa Bisiklet Turu Nedir? Sarı Mayo Nedir?

Fransa Bisiklet Turu (Fransızca: Tour de France), bisiklet sporunun en önemli yarışlarından bir tanesi.

İlk defa 1903 senesinde düzenlenen yarış zamanla sporun en prestijli organizasyonu şekline gelmiştir. Özellikle 1960'ların ardından popülaritesi çok yükselen tur, son senelerde uluslararası özelliğini güçlendirmiştir. Artık Fransa Turu'nun etapları, Benelux ülkeleri, İtalya ve İsviçre'yi de içine alacak biçimde yapılmaktadır. ZDF, Eurosport, Rai Sport gibi dünyanın önemli spor kanallarının üç hafta süresince canlı olarak yayınladığı Fransa Bisiklet Turu, senelik spor organizasyonları içinde yayını en çok seyredilen spor yayınları içinde yer almaktadır.

Fransa Turu'nu en fazla kazanan adı, 2005'teki peş peşe 7. şampiyonluğunun sonrasında sporu bıraktığını duyuran Amerikalı pedal Lance Armstrong'dur. Fakat Armstong'un unvanları doping yaptığı nedeni ile USADA tarafından elinden alınmış ve UCI tarafından bir basın açıklaması ile doping sebebiyle 1998-2005 içinde turda hiçbir birinci olmadığı açıklanmıştır. Armstrong'un ardından en çok şampiyonluk kazanan kişiler beş zaferle Eddy Merckx, Bernard Hinault, Miguel Indurain ve Jacques Anquetil'dir.

Kategoriler

Fransa Turu'nda genel kategori birincisi sarı mayoyu alır. Turun ilk kısmında ise sarı mayoyu bir önceki senenin şampiyonu giyer. Her gün gerçekleştirilen etaplarda alınan dereceler üst üste gelerek genel klasman tespit edilir ve sarı mayo genel klasmanın ilk sırasındaki sporcu tarafından giyilir.

Turda puan klasmanının lideri, yeşil mayoyu giyer. En iyi sprinter'a verilen yeşil mayonun klasmanı, etap içinde zorlu seviyelerine göre puanları değişen sprint kapılarından geçen bisikletçilerin elde ettiği puanlarla tespit edilir. 1996 ve 2001 seneleri içinde ünlü Alman sprinter Erik Zabel, peş peşe altı defa yeşil mayoyu elde ederek bu alanda rekoru eline almıştır.

En iyi tırmanışçıya verilen birinciliği ise kırmızı puanlı mayo temsil eder. Tırmanış kısımlarında 1., 2. ve 3. kategoriden tırmanış kapılarında elde edilen puanlar bir araya getirilerek, turun en iyi tırmanışçısı seçilir. Tur tarihindeki en iyi tırmanışçı, 2004'te 7. kez kırmızı puanlı mayoyu elde ederek kariyerini bitiren Fransız bisikletçi Richard Virenque olmuştur.

Beyaz mayo, turun en iyi genç bisikletçisine verilir. 25 yaş altındaki bisikletçilerin dahil olabildiği bir kategoridir.

Son Dakika Spor Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal