Box to Box Orta saha Nedir, En İyi Box to Box Futbolcular Kimdir?

Box to box son dönemin en çok tartışılan orta saha rollerinden biridir. Peki, box to boxın özellikleri nelerdir? Box to box ne demek? Türkiye'de hiç box to box oyuncu var mı?

07.06.2018-11:21 - (Son Güncelleme: 10.02.2022-13:32) Box to Box Orta saha Nedir, En İyi Box to Box Futbolcular Kimdir?

Futbol sürekli değişen ve kendini geliştiren bir oyundur. Yeni trendler belirlenir ve o trendlere karşı panzehirler bulunur. Barcelona'nın tiki takası için uzun yıllar aranan panzehir, Mourinho'nn otobüs çekmesiydi. Son yıllarda homojenleşen futboldaysa box to box orta sahalar inanılmaz bir önem arz ediyor. Oyunun iki yönünde de oynayabilen bu oyuncular, fiziksel güçleri ve yorulmamalarıyla biliniyor.

BOX TO BOX ORTA SAHA NEDİR?

Fizikselliğin aktüel futbolda en önemli faktörlerden biri haline gelmesi, box to box orta sahaları tekrar ortaya çıkardı. Takımın savunma ve hücum gücünü eşit şekilde taşır. Takımların taktiklerinde çok önemli bir role sahiptirler. İki rolde de olmaları, menajerlerin box to box oyunculardan vazgeçememesine neden oluyor. Box to box oyuncular genellikle iki orta sahada oynanır. Eskiden 4-4-2'nin bir parçası olan box to box, şu an 4-2-3-1'de yer alıyor. 

ÖZELLİKLERİ

- En önemli karakteristik özellikleri, yorulmaz olmalarıdır. 90 dakika boyunca baskı ve savunma hücum arasında hareket ederler.

- Hücum oyuncularına baskı yapmaları, en önemli özelliklerindendir.

- Regista veya oyun kurucular, topu aldıktan sonra geri pozisyonlarına geri dönerler. Box to box oyuncular, topu kaptığı gibi hücuma atak ederler. Top kaybedildiğinde de aynı hızla geri dönmeleri gerekmektedir. 

- Pres yapar, top keser, alan daraltır, baskı kurar, şut çeker, ileri dönük paslar yapar. 


BOX TO BOX ORTA SAHA NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Box to boxın türkçe karşılığı bir kutudan bir kutuyadır. Bu aslında futbolun savunma ve hücum bloklarını temsil eder. Eskiden hücum ve savunma oyuncularının yeri belliydi. Büyük bir hiyerarşi ve sınır bulunmaktaydı. Gelişen futbol ve hızlanan oyunla birlikte akışkanlık daha önemli bir hale geldi ve savunma ile hücumun rolleri bulanıklaştı. En basit örnek, Roberto Firmino'nun savunma ve prese yardım etmesi olarak gösterilebilir. Bu akışkan ve sürekli hareket halinde olan futbol anlayışı, box to box orta sahaların ortaya çıkmasına sebep oldu.

TÜRKİYE'DE BOX TO BOX ORTA SAHALAR VAR MI?

Türkiye'de box to box oyuncular tek tük görülmektedir. Taylan Antalyalı ve Ozan Tufan ile birlikte Josef de Souza da sayılabilir. Box to box oyuncu tek başına var olması zordur. Yanına usta bir oyun kurucu; daha doğrusu derin oyun kurucu bulunmalıdır. Regista veya bir çapa bulunmalıdır. Normal oyun kurucunun derinde olmaması ve hala hücum odaklı olması, box to box oyuncuyu yük olarak gösterebilir. Türkiye'de iyi çapa veya regista bulunmaması, box to box'ı da zor kılmaktadır. 


EN İYİ BOX TO BOX OYUNCULAR

Topu ayağında tutmak isteyen takımlar box to box oyuncuları çok severler. Futbolun iki tarafında da 90 dakika bir oyuncuyu oynatmak, her zaman iyidir. Bunlar arasında güncel bazı oyuncular ön plana çıkar:

Sergej Milinkovic-Savic: Lazio'nun orta sahasının dinamosu olan Savic, hem gol yollarında yaptığı katkı, hem savunmada kesici rolü görmesiyle en iyi box to box oyunculardan biri sayılıyor.

- Casemiro: Normal box to box oyunculardan biraz daha az gol katkısı sağlayan Casemiro, ara sıra bu görevi oynuyor. Modric ve Kroos gibi olağanüstü iki ayakla birlikte bitmek tükenmeyen fiziksel gücü, Real'in 3 yıl üst üste Şampiyonlar Ligi'ni almasını sağladı.

Georginio Wijnaldum: Liverpool'un 4 1 2 3 sisteminin değişilmez parçalarından biri olan Wijnaldum, arkada Fabinho'nun yer alması sayesinde hem hücum görevini yerine getiriyor, hem de savunmaya yardıma gidebiliyordu.

- Tomas Soucek: West Ham United'ın geçen seneki üstün performansının en önemli aktörlerinden biri de bitmek tükenmez gücü ve 10 gole yakın katkısıyla Soucek'tir. İki tarafta da üstün gücünü bitmeden kullanan Soucek, en iyi box to box oyunculardan biri olarak gösteriliyor.

- Leon Goretzka: Aktüel olarak pozisyonunun en iyi oyuncusu olarak gösterilen Goretzka, fiziği ve hücuma katkısıyla Bayern'in orta sahasını kırılmaz kılıyor.  

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal