Son dakika: Amerika Birleşik Devletleri'nde enflasyon rakamları açıklandı!

ABD Çalışma Bakanlığı, Nisan dair enflasyon verilerini duyurdu. ABD'de enflasyon aylık yüzde 0,3 ve senelik yüzde 8,3 yükselerek piyasa beklentilerinden fazla artış yakaladı.

11.05.2022-17:03 - (Son Güncelleme: 11.05.2022-17:22) Son dakika: Amerika Birleşik Devletleri'nde enflasyon rakamları açıklandı!

Amerika Birleşik Devletleri'nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Nisan ayında aylık bazda yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 8,3 artış göstererek piyasa beklentilerinin üzerinde yükseliş sağladı.

Gelen bilgiler doğrultusunda ABD Çalışma Bakanlığı, Nisan ayına dair enflasyon verisini kamuoyuyla paylaştı.

Bu doğrultuda, Amerikalı tüketicilerin yaşam maliyeti, Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 0,3 oranında arttı. Piyasa beklentilerinin üzerinde devam eden TÜFE'nin bu zamanda yüzde 0,2 oranında yükseleceği tahmin ediliyordu. TÜFE, Mart ayında aylık bazda yüzde 1,2 oranında yükselmişti.

Enerji fiyatlarında aylık bazda düşüş yaşandı

ABD’de TÜFE, Nisan ayında yıllık olarak da yüzde 8,3 oranında artış sağlayarak piyasa beklentilerini geçti. Söz konusu beklentiler, TÜFE'nin Nisan ayında yıllık olarak yüzde 8,1 yükselmesi tarafındaydı.

Öte yandan ülkedeki yıllık enflasyon Nisan ayında yavaşlarken, bir önceki ay yüzde 8,5 ile son 41 yılın en yüksek noktasına kadar yükselmişti.

Son dakika: Amerika Birleşik Devletleri'nde enflasyon rakamları açıklandı!

Bu dönemde barınma, gıda, uçak bileti ve yeni araç fiyatlarındaki yükselişler tüketici fiyatlarında görülen artışın başlıca etmenleri oldu.

Barınma endeksi Nisan ayında aylık bazda yüzde 0,5 ve yıllık yüzde 5,1 oranında artış gösterdi. Aynı zamanda gıda endeksi de aylık yüzde 0,9 ve senelik yüzde 9,4 oranında yükseldi. Yeni araç fiyatlarındaki yükseliş ise Nisan ayında aylık bazda yüzde 1,1 ve yıllık yüzde 13,2 oranında açıklandı.

Aynı dönemde enerji fiyatları aylık bazda yüzde 2,7'lik gerileme yaşarken, senelik yüzde 30,3 yükseldi. Son dönemdeki yükselişiyle dikkatleri üzerine toplayan benzin fiyatları, Nisan ayında aylık olarak yüzde 6,1 gerileme yaşarken, senelik yüzde 43,6 artış sağladı.

Çekirdek enflasyon da beklentilerin üzerinde geldi

Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içerisinde dahil etmeyen çekirdek TÜFE ise Nisan ayında aylık yüzde 0,6 ve yıllık yüzde 6,2 yükseliş kaydederek piyasa beklentilerinin üzerinde artış sağladı.

Yine aynı dönemde çekirdek enflasyona dair piyasa beklentileri aylık yüzde 0,4 ve senelik yüzde 6 oranında yükselmesi yönündeydi. Çekirdek TÜFE, Mart ayında aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 6,5 artış sağlamıştı.

Uzman isimler, Nisan’daki yavaşlamaya karşın enflasyonun; yakın dönemde salgın öncesi seviyelere gerilemesine pek ihtimal vermediğini, arz kesintilerinin sürmesi, enerji ile gıda fiyatlarındaki artışın devam etmesi sebebiyle uzun bir süre ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yüzde 2’ye koyduğu hedefin üzerinde duracağını aktardı.

Tarık Bulduk
tarikbuldk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal