Siyah Pasaport Nedir, Kimlere Verilir?

Türk vatandaşlarının yurt dışına çıkarken kullanabileceği 4 farklı pasaport türü bulunmakta. Pasaport türleri devlet memuru ve üst düzey çalışan olmaya göre farklılık gösterir.

25.12.2018-16:03 - (Son Güncelleme: 10.01.2022-17:01) Siyah Pasaport Nedir, Kimlere Verilir?

Türk vatandaşlarının yurt dışına çıkarken kullanabileceği 4 farklı pasaport türü bulunmakta. Pasaport türleri devlet memuru ve üst düzey çalışan olmaya göre farklılık gösterir.

NEDİR?

Siyah pasaport yani Diplomatik pasaport devletin üst düzey çalışanlarına verilen pasaport türüdür. Dışişleri Bakanlığı tarafından verilmektedir. Uluslararası bir kimlik belgesidir. Bu diplomatik pasaportun veriliş amacı, yurt dışında konferans ve kongrelere katılması gereken devlet görevlilerine ve ailelerine Dışişleri Bakanlığı tarafından verilmektedir. Harca tabi değildir.

KİMLERE VERİLİR?

Meclis üyeleri, bakanlar, orgeneraller, vali ve büyükşehir belediye başkanları olmak üzere TBMM üyeleri siyah pasaport kullanır. Siyah pasaport sahibi devletteki üst düzey görevine devam ettikçe ailesi de siyah pasaport avantajından yararlanabilir. Cumhurbaşkanlığı genel sekreteri, oramiraller, orgeneraller, cumhuriyet başsavcısı, eski cumhurbaşkanları, valiler, büyükşehir belediye başkanları ve daha birçok üst düzey görevli, siyah pasaportu alma hakkına sahiptirler.

Belirli üst düzey görevlilere verilen siyah pasaport için hiçbir ücret talep edilmiyor. Hizmet ve hususi pasaportlar için yalnızca defter bedeli ödenirken, umuma mahsus türdeki pasaport için harç bedeli ödenmesi gerekiyor.

HANGİ ÜLKELERE VİZESİZ GİRİLİR?

Almanya, Avusturya, Arnavutluk, Belçika, Bosna Hersek, Belarus, Bulgaristan, Estonya, Fransa, Finlandiya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Hollanda, İspanya, İtalya, İsveç, İsviçre, Hırvatistan, Kosova, İzlanda, Karadağ, Litvanya, Letonya, KKTC, Moldova, Malta, Makedonya, Monako, Macaristan, Norveç, Slovenya, Romanya, Polonya, Portekiz, Slovakya, Rusya, Sırbistan, İngiltere, Yunanistan, Ukrayna ve Lüksemburg, Avrupa'da vizesiz girilen ülkelerdir. 


Azerbaycan, Flipinler, Hong Kong, Irak, Kazakistan, Japonya, İran, Kamboçya, Katar, Kırgızistan, Lübnan, Malezya, Güney Kore, Moğolistan, Singapur, Makau Özel İdare Bölgesi, Suriye, Sri Lanka, Tayland, Ürdün, Umman, Özbekistan, Brunei, Endonezya, Fiji, Çin Halk Cumhuriyeti, Gürcistan, İsrail, Kuveyt, Libya, Tacikistan, Hindistan, Türkmenistan, Yemen, Afganistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Pakistan, Asya'da vizesiz girilen ülkelerdir.

 Fas, Güney Afrika Cumhuriyeti, Kenya, Mauritius, Botsvana, Seyşeller, Tunus, Burundi, Cibuti, Burkina, Benin, Gambiya, Fil Dişi Sahilleri, Gabon, Çad, Etiyopya, Cezayir, Gana, Gine, Kongo, Kamerun, Mali, Liberya, Mısır, Nijerya, Moritanya, Nijer, Mozambik, Namibya, Ruanda, Saotome, Senegal, Sudan, Tanzanya, Uganda, Zambiya ve Zimbabve, Afrika'da vizesiz girilen ülkelerdir.

Amerika’da siyah pasaport sahiplerinin gidebileceği ülkeler; Bahamalar, Arjantin, Antigua ve Barbuda, Barbados, Belize, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator, El Salvador, Brezilya, Bolivya, Guatemala, Honduras, Jamaika, Kosta Rika, Kolombiya, Meksika, Nikaragua, Panama, Peru, St. Lucia, St. Vincent Grenadines, St. Cristopher ve Nevis, Grenada, Küba, Guyana, Şili, Paraguay ve Dominika, Amerika kıtasında vizesiz girilen ülkelerdir. 

Siyah pasaport sahipleri bir çok ülkeye vizesiz girebilmesine rağmen bazı ülkeler bu üst düzey görevlilerden de vize istemekte. Mesele İngiltere, İrlanda, ABD, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda, siyah pasaporta sahip olunsa bile vize istemekte olan ülkeler arasında.

Bordo Pasaport hakkında bilgiler için haberimize tıklayabilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal