31.03.2022-09:10 (Son Güncelleme:11.07.2023-17:01)


1

Sivrisinekler en çok kimi ısırır?

Sivrisinekler en çok kimi ısırır?

Sivrisinekler yumurtlamak için kana ihtiyaç duyar. Erkekler yumurtlayamadığı için ısırmaz. Dişi sinekler yumurtlayıcı tür oldukları için hepimizi rahatsız eder. Birkaç farklı seferde bıraktıkları yumurtalar arasında beslenmek için ise kana ihtiyaç duyar. Sineklerin temel enerji kaynağı şekerdir. Tüm sinekler meyve nektarı, suları ve bitki sıvılarıyla beslenir. Şeker, enerji üretmek için kullanılır ve kan ise yumurtalar için saklanır. Bilim insanları neden sivrisineklerin bazı kişileri daha çok ısırdığını merak etti. Bu yüzden yapılan birtakım çalışmalar bize ilginç bir gerçek sundu. Bazı insanlar sivrisineklerin sürekli hedefi haline gelirken bazılarının yanından tek bir sinek dahi geçmez.Çünkü sinekler sadece ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri kaynaklara doğru uçarlar. Peki yollarını nasıl bulurlar?



2

Dişi sinekler nefes verirken havaya karışan karbondioksiti izleyerek yönünü bulur. Kendine yuva arayan bir sinek, bu gazı takip ederek hedefe ulaşır. Üzerimize konduğunda ise harekete geçmesini tetikleyen ya da önleyen faktörler işin içine girer. Folik asit sinekler için önem arz eden kimyasallardan biridir. Saç spreyi, parfüm, deodorant ve sabun gibi kokular bu kimyasalların izlerini silebilir. Ancak tetikleyici ya da engelleyici olarak da görev yapabilen bu kokuların yoğun olanları genelde sineklere daha çekici gelmektedir. Yani sivrisineklerin sizi ısırıp ısırmayacağını vücudunuz belirler. Eğer çekici bir kokunuz varsa hedef olmaktan kaçamazsınız. Bunun üstesinden gelmek için vücudunuza sürebileceğiniz sineksavar kremleri veya spreyleri kullanabilirsiniz. Bu ürünler sineklere itici gelen bir kokuya sahiptir.



3

Kenya'da yaşayan 20 yaşındaki Opiyo, kist sebebiyle normalin çok üzerinde büyüme gösteren 5 kiloluk organını ve 90 santimetrelik organını cerrahi müdahale ile küçülttü.



4

Kenya'nın Kibigori kentinde yaşayan 20 yaşındaki Horace Owiti Opiyo'nun genital bölgesinde 10 yıl önce bir kist tespit edildi. Kist sebebiyle normalin çok üzerinde büyüme gösteren 5 kiloluk testisini ve 90 santimetrelik organını cerrahi müdahale ile küçülttü.



5

Sivrisinek ısırığı sebebiyle gelişen bir larvanın neden olduğu düşünülen kist, vücutta parazit kurt üremesine sebep olarak Opiyo'nun boşaltım sistemini tıkadı. Bu sebeple biriken sıvı, organ dokusunda şişme meydana getirdi.



6

Sınıf arkadaşları tarafından sürekli olarak alay konusu olan Opiyo, maddi imkansızlıklar sebebiyle ameliyat da olamadı. Yaşadığı sorunlar nedeniyle okulunu bırakan Opiyo keşiş olmaya karar verdi ve şeytanın kendisini lanetlediğine kanaat getirdi.



7

Sosyal medya sitesi Facebook üzerinde viral olan bir paylaşım sayesinde yıllardır muzdarip olduğu sağlık sorunundan kurtuldu. Cerrahi müdahale sonucunda fazlalıklarından kurtulan Opiyo artık koşabildiğini, futbol oynayabildiğini ve özgür olduğunu söylüyor.



8

Opiyo'nın bir sonraki hedefi ise eğitimini tamamlamak.Operasyon sonrası vücudunun tüy gibi hafiflediğini belirten opiyo tüm ağırlıklarından kurtulduğunu, sahip olduğu sağlık sorunu sebebiyle daha önce suyun yanına dahi yanaşamazken artık yüzebildiğini belirtiyor.



9

Operasyonun ardından birkaç ay geçtikten sonra Opiyo bir gün baba olabileceğini de öğrendi. Kendisini bir an önce toparlamaya çalışan Opiyo bu sayede bir eş edinebileceği sevincini paylaşıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR