Şişkinlik Yapan Yiyecekler

13.04.2021-14:00 - (Son Güncelleme: 13.04.2021-14:00) Şişkinlik Yapan Yiyecekler

Birçok kişinin gün içerisinde yaşadığı sorunların başında, düzensiz ve sağlıksız beslenmeden kaynaklı şişkin geliyor. Sizler için hazırladığımız bu yiyeceklere dikkat ederseniz şişkinlik sorunundan kurtulabilirsiniz.

Günlük temponun bize en büyük zararlarından biri şüphesiz ki beslenme oluyor. Bir şeyleri yetiştirmeye çalıştığımız tempoda, öğünlerimizi hızlı şeylerle geçiştiriyor sonucunda da şişkinlik gibi mide sorunlarıyla karşılaşıyoruz. Bizde şişkinlikten şikayetçi olanlar için, şişkinliğe yol açan 8 yiyeceği sıraladık.

ŞİŞKİNLİK YAPAN 8 YİYECEK

1-Şeker Alkolleri 

Diyet ürünlerinin bir çoğu, düşük kalorili olan ancak özellikle aşırı yendiğinde gaz ve şişkinliğe neden olabilen sorbitol veya ksilitol gibi şeker alkolleri içerir. Gün içerisinde tüketeceğiniz diyet ürünlerine dikkat etmenizde fayda var.

Şeker alkolleri, Uluslararası Gastrointestinal Bozukluklar Vakfı'na göre fermente olabilen oligosakkaritler, disakkaritler, monosakkaritler ve polioller anlamına gelen FODMAP'lardır. FODMAP yiyecekler ise mideyi oldukça rahatsız etmektedir.

2-Kuru Bakliyat 

Fasulye, nohut, mercimek mükemmel bir protein, demir, magnezyum ve çinko kaynaklarıdır. Fakat bu küçük enerji kaynakları aynı zamanda lif bakımından da oldukça zengindir ve sindirilemeyen doğal şekerler olan oligosakkarit (bir FODMAP bileşiği) ‘dan oluşurlar.

Sadece karnınızın şişmesine neden olmakla kalmaz, aynı zamanda ödeme de neden olabilirler. Araştırmalar, haftada sadece birkaç kez fasulye yemenin gazı ve şişkinliği azaltabileceğini belirtiyor. Ayrıca fasulyeleri yumuşatmak için sıcak suda bekletmeli ve pişirmek için de temiz içme suyu kullanmalısınız.

3-Turpgiller 

Turpgil sebzeler; lahana, karnabahar, Brüksel lahanası ve brokoli gibi - vitamin ve mineral bakımından zengindir ve birçok hastalıkla yavaşan bitkisel güçlerle doludur. Ancak Harvard Health Publishing'e göre bu yiyecekler, vücudunuzun gaz üretmesine ve şişkinliğe neden olan sindirilemeyen kompleks bir şeker olan rafinozuda içerisinde bulundururlar.

İstenmeyen belirtiler yaşamadan bu sağlıklı sebzeleri tüketmek için küçük porsiyonlarla yemeye başlamalı ve miktarı giderek artırmalısınız. Ayrıca gaz yapan bu şekeri parçalamak için onları buharda pişirebilir ya da çorba yaparak kullanabilirsiniz. Bu besinler sağlıklı besinler olduğu için tüketmemek değil doğru bir şekilde tüketmeye dikkat etmelisiniz. 

4-Fruktoz ve Sukralozlu Besinler

Meyveler, içecekler, fruktoz içeren işlenmiş yiyecekler veya sukraloz ile tatlandırılmış "diyet" atıştırmalıklar seçerseniz kendinizi karın şişkinliği şikayeti yaşayabilirsiniz. Basit bir şeker olan fruktoz, genellikle bağırsağınızın emilim yeteneğine engel olur.

Uluslararası Gıda Bilgi Konseyi Vakfı'na göre, sıfır kalorili yapay bir tatlandırıcı olan tüketilen früktozun, yaklaşık yüzde 85'i hiç emilmiyor. Bu nedenle satın aldığınız ürünlerin etiketini iyice okuyun.

Fruktoz; meyve suları, elma, üzüm, karpuz, kuşkonmaz, bezelye ve kabakta ve ayrıca yüksek fruktozlu mısır şurubu, bal, agave nektarı, pekmez, akçaağaç şurubu, hurma veya Hindistan cevizi şekeri veya sorgum içeren birçok işlenmiş gıdada bulunur.

Sukraloz ise; tahıl, ekmek, sakız, süt ürünleri ve çeşniler gibi hiç tahmin etmediğiniz yiyeceklerde gizleniyor olabilir.


5-Soya Fasulyesi 

Soya fasulyesi, sekiz temel amino asidi bünyesinde barındıran ve iyi bir vitamin kaynağı olan tek bitkisel besindir. Ancak Harvard Health Publishing'e göre bir FODMAP bileşiği olan galakto-oligosakkaritleri de içinde barındırı.

Bu karbonat, şişkin bir karına ve karın ağrısına neden olabilir. Bir toleranssızlık olduğunu fark ederseniz soya sütü, tofu ve yoğurt gibi şeylerden vazgeçmeniz gerekebilir.

6-Süt Ürünleri 

Süt ve süt ürünleri bazı insanlar için mide-bağırsak rahatsızlığına sebep olabilir. Özellikle inek sütü ve süzme peynir gibi süt ürünleri, başka bir FODMAP bileşiği olan laktoz içeriğine sahiptir.

Uzmanlar bunu ‘Laktoz bir şeker türüdür ve hassas veya tahammülsüz insanlar için şişkinlik de dahil olmak üzere bir dizi mide sorununa neden olabilir’ diye belirtiyor.

Vücudunuz laktozu parçalayamazsa kalın bağırsaklarınızda fermente olur ve her tükettiğinizde gaz, şişkinlik ve karın ağrısı hissetmenize neden olur. 

7-Karbonatlı İçecekler 

Soda ya da maden suyu gaz problemlerinde tüketilse de fazla tüketimi aksine şişkinliği de neden olabilir. Bu içeceklerdeki gazlar sindirim sisteminizi kuşatırsa sonuç olarak geğirme, şişkinlik ve gaz meydana gelecektir.

Ayrıca bu içeceklerin birçoğu yapay tatlandırıcılar içerdiğinden karnınız iki kat şişebilir. Bunun yerine vücudunuzu nemlendirmek için limonlu su, donmuş meyveler veya salatalık ile su gerçekten ferahlatıcı bir tercih olabilir.

8-Gluten 

Ekmek, makarna, simit, mısır gevreği… Bu yiyecekler karnınızı şişirebilir. Birçok insan çölyak dışı glüten duyarlılığına sahip olabilir, ki bu da tam olarak glütende bulunan proteine karşı gaz, şişkinlik, karın ağrısı ve ishal yaşamanıza olanak sağlar.

Buğday, çavdar ve arpa da yine gaza ve şişkinliğe neden olan bir FODMAP bileşiği olan fruktan içerir ve fruktan intoleransı olanlar da aynı şekilde etkilenebilir.

Böyle bir sorun yaşadığınızda glüteni hayatınızdan çıkartmanız tavsiye edilir. Bu yiyecekler biraz uzak kalmalı daha sonrasında yavaş yavaş tüketmeye başlamalısınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal