23.03.2020-16:37 (Son Güncelleme:29.03.2024-02:57)


1

Singapur, Temas Takip Sistemi Kurdu, Salgını İzliyor!

Singapur, Temas Takip Sistemi Kurdu, Salgını İzliyor!

İlk olarak Çin’de görülen ve daha sonra tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirüs salgını endişeleri artırmaya devam ediyor. Çin’den sonra salgının ilk görüldüğü ülkelerden biri olan Singapur’da sağlık görevlileri adeta dedektif gibi virüsü taşıyan kişilerin temas kurdukları diğer kişileri tespit edip test yapmaya başladı.



2

Singapur’da ilk Coronavirüs vakası, Ocak ayının ortalarında görüldü. Şubat ayı başına kadar tespit edilen 18 vakanın tamamı Çin’den gelenlerde çıktığı anlaşıldı.



3

Daha sonra ülke dışına çıkmayan Singapur vatandaşlarında da Coronavirüs görülmeye başlaması üzerine Singapur hükümeti, virüsün yayılımını tespit etmek üzere dedektif gibi çalışmaya başladı.



4

Bu çalışmaların ardından, virüsün ülkeye 20 kişilik Çinli turist kafilesi tarafından taşındığı belirlendi. Virüsün, bu kafilenin alışveriş yapmak üzere gittiği bir mağazada dokuz kişiye daha bulaştırdığı ve buradan da yurt dışına çıkmayanlar arasında da yaydıkları anlaşıldı.



5

Singapur kısa bir sürenin ardından hazırlıklarını yaparak çok gelişmiş ve kapsamlı bir ‘temas takip programı’ oluşturdu. Bu program kapsamında, virüsün tespit edildiği kişilerin, temas kurduğu kişilerin peşine tek tek düşüldü, testler yapıldı ve hastalığın tespit edildiği karantinaya alındı.



6

Singapur hükümetine danışmanlık yapan Mount Elizabeth Novena Hastanesi bulaşıcı hastalıklar uzmanı Leong Hoe Nam, "Eğer Bunu yapamasaydık, işin sonunda Vuhan gibi olabilirdik" açıklamasında bulundu.



7

Coronavirüsü taşıdığı belirlenen kişilerin ifadeleri alındı. Daha sonra kamera görüntüleri, dedektiflerin kullanılması ve polis soruşturması gibi aşamalarla izleri sürülen 6 bin kişiye ulaşıldı.



8

23 Mart itibariyle Singapur’da tespit edilen vaka sayısı 509 olarak kayıtlara geçti. Bu vakaların yüzde 40’ını hiçbir şikayeti olmamasına rağmen, temas takip sistemi sayesinde yaptırdığı testlerle virüsü taşıdığını öğrenenler oluşturuyor.



9

Singapur Suç Araştırmaları Bölümü Müdür Yardımcısı Lian Ghiam Hua, emniyet müdürlüğü ile ilişkili bakanlıkların konuyla alakalı olarak her gün telekonferans yapıp, çalışmalarını koordine ettiklerini söyledi. Singapur, bu yöntemle yayılımı kontrol altına almayı büyük oranda başardı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR