Sigara ve Alkole Zam mı Geliyor? İşte Konuşulan Rakamlar!

Tekel başkanının yaptığı açıklamalar sonrası sigara ve alkole zam geleceği sosyal medyada konuşuluyor. Peki, zam gelmesinin sebebi ne? Enflasyon ve dolar alkol fiyatlarını etkiler mi?

06.04.2019-10:19 - (Son Güncelleme: 31.12.2021-12:03)

Sosyal medya yeni zam haberleriyle çalkalanıyor. Her ay TÜİK, yılda fiyatı en çok yükselen ürünleri açıklıyor. Alkol ve tütün ürünleri, bu yıl en az zam alan ürünler olarak kayıtlara geçti. Son bir ayda gelen zamlar sonrası şimdi bir tane daha zam geleceği iddia edildi. 

ZAM BEKLENİYOR

Türkiye Tekel Bayiler Platformu Başkanı Özgür Aybaş, sosyal medyada yaptığı açıklamada sigaraya en az 3 TL’ye yakın zam beklendiğini açıkladı. Aybaş, 

“Alkole gelecek zam oranı % 30/35 arası konuşuluyor sigaralara’da en az 3 TL zam bekleniyor umarım gelmez. ÖTV kaldırılsın fiyatlar düşsün kaçağa teşvik azalsın devlette vergi kaybından dolayı zarar etmesin yoksa bu zamlar kaçağın yolunu dahada çok açacak ölümler devam edecek.”

ENFLASYON VE DOLAR KURUNDAKİ ARTIŞ SEBEP GÖSTERİLİYOR

TL’nin son bir haftada dolar karşısında değer kaybetmesi ve yılbaşındaki fiyat güncellemeleri sebebiyle alkol ve tütün ürünlerine zam yolda. Enflasyonun yüzde 23 seviyelerinde dolaşması da bu zammın körükleyici nedenidir. Aynı şekilde 2021 yılında TL’nin dolar karşısında yüzde 40’tan büyük değer kaybetmesi, zamların kaçınılmaz bir şekilde gelmesine sebebiyet verdi. 


GEÇTİĞİMİZ AY ZAM GELDİ

Geçtiğimiz ay ve bu ayın başlarında ilk önce Efes grubuna, sonra Mey/Diageo, Pernod Ricard, en sonda da Brown-Forman grubuna zam yapıldı.

AVRUPA İLE ALKOL FİYATLARI KARŞILAŞTIRMASI

Türkiye’de en çok vergi alınan tüketim kalemlerinden birisi alkollü ürünlerdir. Son iki ayda gelen zamların sebebiyse maliyet ve kur zammıdır. Türkiye, Avrupa’da Norveç’ten sonra alkolün en pahalı olduğu ülkelerden biridir. İskandinav ülkeleri ve İrlanda’dan sonra Türkiye alkolün tüketildiği en pahalı ülkedir. Fiyat endeksi olarak 144.9 seviyesinde olan Türkiye, AB ortalamasının 44.9 üstünde. AB ortalaması 100’dür. En ucuz alkol tüketimi Macaristan, Romanya ve Makedonya’da yapılmaktadır. 

SİGARAYA DA ZAM BEKLENİYOR

Alkol ve sigaraya yeni yılda zam geliyor. Bandrole yüzde 40, ÖTV’ye yüz 28 oranında zam gelecek. Bandrolün üretim maliyeti payının 6 kat artmış olması, yeni bandrol zammının sigara fiyatlarında 1 liraya yakın fiyat artışına yol açması bekleniyor. İçki ve sigaranın ÖTV tutarı her 6 ayda bir arttırılıyor. Arttırılma oranı Yİ-ÜFE’ye göre belirleniyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal