Sigaranın zararlarını yok eden bitkiler nelerdir? Akciğer kanserine yol açan sigara zehrini vücuttan atmanın doğal yöntemleri

Sigara ve alkol tüketimi, vücuttaki serbest oksijen radikallerinin artmasına yol açar. Serbest radikallerin fazla üretimi de doku hasarı ve hücre ölümüne neden olan oksidatif stresin artmasına neden olur. Bu yıkıcı etkilerin sonucu olarak ise birçok kronik ve ölümcül hastalık meydana gelir.

06.04.2022-16:00 - (Son Güncelleme: 06.04.2022-16:31)

Sigara ve alkol kullanan kişilerin bol miktarda sebze ve meyve tüketerek serbest radikallerle savaşan antioksidanlardan zengin beslenmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra alkol, vitamin ve mineral emilimini olumsuz etkiler. Özellikle alkol tüketen kişilerde B grubu vitaminlerinin eksikliği çok sık görülür. Bu yüzden yulaf, tam buğday ekmeği gibi B1 vitamini; ceviz, keten tohumu, tahin gibi B6 vitamini; et, süt, peynir gibi B12 vitamini kaynaklarına beslenme programı içerisinde yer verilmesi gerekir. Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak, alkol ve sigaranın zararlarına karşı tüketilmesi gereken besinleri şöyle sıraladı.

Sigaranın zararlarını yok eden mucizevi besinler

Bal kabağı: Bal kabağı, antioksidan özelliklere sahip olan A, C, E vitaminlerinden zengindir. Lutein ve zeaksantin karotenoidlerinden zengin içeriği sayesinde tam bir antioksidan deposu olan bal kabağı, alkol ve sigaranın zararlı etkilerine karşı vücudu korur.

Kivi: Günlük C vitamini gereksinimi yetişkin erkeklerde 90 miligram, kadınlarda ise 75 miligramdır. Sigara içen kişilerde ihtiyaç artığı için 35 miligram ek yapılmalıdır. Kivi tam bir C vitamini deposu olması nedeniyle sigara içenlerin bu ihtiyacını karşılamaları için birebirdir.

Koyu renkli üzümler: Sigara tüketimi ve kalp hastalıkları arasında ciddi bir bağlantı vardır. Koyu renkli üzümlerin içeriğinde bulunan resveratrol ise kalp-damar sistemi için güçlü bir koruyucudur.

Kayısı: Antioksidan özelliklere sahip olan likopen, beta karoten, A, E vitamini içeriği sayesinde sigara ve alkolün sebep olduğu oksidatif stres ile savaşır.

Soğan: Soğan, önemli antioksidanlardan olan flavanoidler (antosiyaninler ve kuarsetin) ve alkil/alkalen sistein sülfoksitler açısından son derece zengin bir sebzedir. Bunun yanı sıra sigara ve alkolün sebep olabileceği kronik hastalıklardan korur.

Soğan sigaranın zararlarını yok ediyor

Enginar: Enginar, içeriğinde bulunan ciarin adlı madde sayesinde alkolün karaciğer üzerinde neden olduğu tahribattan karaciğeri korumayı sağlar.

Keçiboynuzu: Keçiboynuzu, akciğeri tertemiz yapar ve sigaranın akciğerler üzerindeki zararlı etkisini azaltmayı sağlar.

Zerdeçal: Zerdeçalın içeriğinde bulunan kurkumin maddesi karaciğeri alkolün verdiği hasara karşı korur.

Sigaranın zararlarını yok eden besinler

Zencefil:  Zencefil, akciğerlerin nikotinden temizlenmesini sağlar ve bunun yanı sıra sigara içme isteğinin azaltılmasını sağlar.

Su: Su, sigaranın içeriğinde bulunan nitrik oksit, hidrokarbonlar, aldehidler, fenollar, kinon ve semikinon gibi radikalleri ve alkolü vücuttan uzaklaştırma konusunda en etkili silahtır. Bu yüzden günde en az 2,5 ila 3 litre su içilmesi gerekir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal