Şiddetli Fırtına Nedeni İle Burdur'a Karbonmonoksit Uyarısı!

Burdur'da rüzgarlı ve fırtınalı havalarda karbonmonoksit zehirlenmesine karşı dikkatli olunması uyarısında bulunuldu.

30.11.2021-12:36 - (Son Güncelleme: 30.11.2021-12:41) Şiddetli Fırtına Nedeni İle Burdur'a Karbonmonoksit Uyarısı!

Türkiye genelinde hayatı durma noktasına getiren fırtına devam ederken bugün Burdur için karbonmonoksit uyarısı yapıldı. Burdur'da rüzgarlı ve fırtınalı havalarda karbonmonoksit zehirlenmesine karşı dikkatli olunması uyarısında bulunuldu. Karbonmonoksit, öldürme potansiyeli olan renksiz, kokusuz, tatsız bir gaz olduğundan fark edilmesi zor bir madde. Son günlerde etkili olan fırtına nedeniyle Burdur İl Sağlık Müdürü Sırrı Şenbayram, karbonmonoksit zehirlenmesine yönelik yazılı açıklama yaparak uyarıda bulundu. Karbonmonoksitin yanıcı ve zehirli bir gaz olduğunu belirten Şenbayram, bu nedenle bu gazın "sessiz katil" adını aldığını söyledi.

HER YIL BİNLERCE İNSAN KARBONMONOKSİTTEN ÖLÜYOR

Burdur İl Sağlık Müdürü Sırrı Şenbayram, karbonmonoksit uyarısı kapsamında açıklamalarda bulundu. Şenbayram, gazın vücuda solunum yoluyla girerek doğrudan kana karıştığı ve oksijen alımını engellemesiyle zehirlenme ve ölümlere neden olduğuna dikkati çekerek, "Her yıl binlerce insanın ölümüne, kalıcı hasarlara ve sakatlıklara neden olmaktadır" dedi. Karbonmonoksit zehirlenmelerinin sıklıkla kapalı ortamlardaki açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeniyle meydana geldiğine işaret eden Şenbayram, şunları kaydetti: "Zehirlenmelerde kısa sürede tıbbi müdahale yapılmazsa ölümle sonuçlanabiliyor. İnsanlar zehirlendiğinin farkına bile varmadan bir daha uyanamayacakları bir uykuya dalıyor. Karbonmonoksit zehirlenmeleri kışın ısınmak için karbon içeren yakıtlar kullanıldığından en yüksek seviyeye ulaşır. Genel bazı belirtiler şunlardır; deride kırmızılaşma, kısa soluk alma, göğüste sıkışma, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma, rehavet çökmesi, göğüs ağrısı, kaslarda halsizlik ve genel halsizlik, bilinç kaybı. Eğer ailenin bütün üyelerinde benzer belirtiler görülürse, bu durum hayatidir ve acilen yardım istemek gereklidir."

KULLANDIĞINIZ YANMALI ALETLERİ PROFESYONELLERE KONTROL ETTİRİN

Burdur İl Sağlık Müdürü Sırrı Şenbayram, bu tarz oluşabilecek fırtınalara karşı nasıl önem alınabileceğini aktardı. Şenbayram, zehirlenmeden korunmanın yollarını şu şekilde sıraladı: "Kullandığınız bütün yanmalı aletleri profesyonellere düzenli olarak kontrol ettirin. Düzenli olarak baca deliğini kontrol edin ve havalandırmanın yeterli olduğundan ve yanan gazın rahat bir şekilde dışarı verildiğinden emin olun. Yanma esnasında gerekli olduğu durumlarda kapı ve pencereleri açarak havalandırın. Havalandırması olmayan ısıtıcıların bulunduğu odalarda uyumayın. Evinizde ısınmak için asla gaz sobası kullanmayın. Oturduğunuz ve uyuduğunuz yerin tavanına yüksek standartlarda karbonmonoksit detektörü monte ettirin. Arabanızı motoru çalışırken garajda bırakmayın. Eğer evinizde bir karbonmonoksit kaçağından şüphelenirseniz sanki bir yangın varmış gibi derhal o alanı terk edin ve temiz havaya çıkın. Hastaneye gidin ve ailenizin bütün fertlerini karbonmonoksit zehirlenmesi açısından kontrol ettirin."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal