Beyin Kanamasına Karşı Tedbirlerinizi Alın!

Kavurucu sıcakları yaşadığımız şu günlerde beyin kanaması riskine karşı dikkatli olmakta fayda var. Özellikle tansiyon hastaları için risk oluşturan sıcak havalarda beyin kanamasından nasıl korunabiliriz? Beyin kanaması belirtileri neler?

15.07.2017-09:48 - (Son Güncelleme: 18.07.2021-16:15)

Sıcak havalarda risk altında olan ve dikkatli davranması gereken tansiyon hastaları, bu havaların en çok onları etkilediğini bilmeleri gerekiyor. Özellikle kavurucu sıcak havalar beyin kanaması riskini ortaya çıkarmaktadır. 

Beyin kanaması belirtilerini bilmek, olası tehlikeleri daha öncesinde tespit etmemize ve uzmana gitmemize yardımcı olur. Beyin kanaması tedbirleri ve korunmanın yolları neler? Beyin kanaması belirtileri nelerdir?

BEYİN KANAMASINDAN NASIL KORUNABİLİRİZ?

Tansiyon hastalarının günden güne artan sıcaklarda tansiyonlarının yükselmesine bağlı olarak, tetikleyen hastalıkları kontrol altında tutabilmeleri için kan akışını hızlandırıcı besinlerden yararlanmaları gerekiyor. 

Yüksek tansiyon, özellikle sıcak havalarda etkisini daha çabuk göstererek sağlığımızı olumsuz anlamda etkilemektedir. Bu durumun beyin kanamasına da davetiye çıkardığını belirten uzmanlar, bunun önlenebilmesi adına sıcak havalara çok fazla maruz kalınmaması gerektiğini belirtiyor.

BEYİN KANAMASI TEDBİRLERİ NELER?

Sıcak havalarda en fazla dikkat etmemiz gereken konulardan biri, başımıza güneş geçmemesi gerektiğidir. Bu nedenle sıcaklarda dışarı çıkarken yanınıza şapka almanız iyi olacaktır. Bununla beraber:

-Bol su ve sıvı tüketmek

-Güneşin direkt etkilerinden korunmak için şapka ya da bandana ile dolaşmak

-Sabah 10.00-14.00 saatleri arasında doğrudan güneş altında kalmamak

-Aç kalmamaya dikkat edip sağlıklı ve düzenli beslenmeye özen göstermek

-Sigara ve alkol kullanımı, beyin kanaması ihtimalini yükseltebildiği için bunları kullanılmamak

-Kafa içerisindeki basınç artacağı için ağır sporlardan uzak durulması gerekmektedir. Ancak yüzme ve yürüyüş ideal sporlar arasındadır. 

Kazalara karşı tedbir alınmalıdır. Araç kullanırken emniyet kemeri takılması, motosiklet sürücülerin koruyucu ekipmanları kullanması, iş kazalarında gerekli önlemlerin ve ekipmanın kullanılması son derece önemlidir.

Yüksek tansiyon ve diyabetli hastaların sürekli kontrol altında tutulmalı ve gereken ilaçlar aksatılmadan kullanılmalıdır.

BEYİN KANAMASI BELİRTİLERİ NELER?

Beyin kanamasının belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Beyin kanaması semptomları kanamanın beyindeki yerine, şiddetine ve etkilenen doku miktarına bağlı olmaktadır. Belirtiler zaman içerisinde ya da aniden gelişme gösterebilir. Kademeli olarak kötüleşme olabileceği gibi beklenmedik bir anda da ortaya çıkabilir.

Buna göre başlıca beyin kanaması belirtileri:

-Bilinçte hafif bulanıklık, bilinç bozukluğu

-Şiddetli bir biçimde kendini gösteren baş ağrısı

-Kusma, bulantı

-Epilepsi nöbet atağı

Kanamanın etkilediği beyin bölgesine bağlı olarak beyin fonksiyonlarında meydana gelen bozukluklar beyin kanaması belirtileri arasındadır.

Beyin kanamasının önceden anlaşılması her zaman mümkün olmamakla beraber, yukarıda saydığımız belirtilerle bize birtakım sinyaller verebilir. Ayrıca beynin kanamadan etkilenen bölgeye göre konuşmada bozukluk, bacak ve kollarda kasılmalar, bilinç kaybı, sağ ya da sol tarafta uyuşma veya kuvvet kaybı ya da felç olabilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal