Amasya'da Yeni Turizm Rotası Yenilenen Osmanlı Konakları

Amasya Valisi Dr. Osman Varol, turist sayısındaki yükselmenin devam etmesi için yapılan çalışmaların en önemlilerinden birinin Osmanlı döneminden kalma çok sayıda yenilenen konağın da yer aldığı Sofular Mahallesi'ni turizme kazandırmak olduğunu ifade etti.

25.12.2018-14:02 - (Son Güncelleme: 25.12.2018-13:43) Amasya'da Yeni Turizm Rotası Yenilenen Osmanlı Konakları

Şehzadeler Şehri Amasya’da bu sene şehre gelen turist sayısının 750 bine ulaştığını Amasya Valisi Dr. Osman Varol, turist sayısındaki yükselmenin devam etmesi için yapılan çalışmaların en önemlilerinden birinin Osmanlı döneminden kalma çok sayıda yenilenen konağın da yer aldığı Sofular Mahallesi'ni turizme kazandırmak olduğunu ifade etti.

Amasya Valiliği ve Amasya İl Özel İdaresinin hazırlayıp Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ile Amasya Belediyesinin destek çıktığı ‘Kadim Kentin Yeni Kültür Rotası, Sofular’ projesinde evlerin cephelerini tekrar elden geçirilirken sokak sağlıklaştırması bünyesinde yapılacak son rötuşlar düzenleniyor.

Turizmde belli bir standarda ulaşan tarihi ilin marka olma yolunda yükseldiğini belirten Vali Varol, bu sene şehre gelen yerli ve yabancı turist sayısının 750 bine ulaşırken bu sayının ilerleyen zamanda yükseleceğine inandığını söyledi. Daha önce hayata geçirilen uygulamaların üzerine yenilerinin eklenmesi için bir süredir çalışmalarda bulunulduğuna dikkat çeken Varol, 'Şehrimize gelen turist sayısını yükseltmek ve şehrimize gelen turistlerin kalma sürelerini uzatıp bu vesileyle turistlerin şehrimize sağladığı ekonomik girdiyi arttırmak konuları karşımıza çıktı. Şehrimizin potansiyel olarak gelen turistlere sunulabilecek noktalarını turizm aksına dahil etmek gibi bir ihtiyaç hasıl oldu. Bizim şimdi Yalıboyu güzergahında 950 metrelik bir turizm aksımız var. Şehrimize gelen turistlerin en fazla olduğu bölge burası. Turistlerin burada çok fazla vakit geçirmemesi üzerine planladığımız genel hareketliliğin ilk projesi ‘Kadim Kentin Yeni Kültür Rotası, Sofular.’ Bu yer içerisinde pek fazla önemli tarihi ve kültürel eseri barındıran bir nokta. Bu alanın artık ilimizin turizm çeşitliliğine katılmasını istiyoruz' dedi.

Osmanlı Devleti'nin önemli kültür, sanat, bilim ve idari merkezi olan şehirde Osmanlı evleri, Çilehane, Pir İlyas ve Hamdullah Efendi Türbeleriyle beraber geleneksel Osmanlı mahalle dokusunu taşıyan Sofular Mahallesi'nin kentsel sit alanı olduğuna değinen İl Özel İdaresi Plan Proje Yatırım ve İnşaat Müdürü Zerrin Yelken de, Kültür Bakanlığından destek alınarak gerçekleştirilen sokak sağlıklaştırmasıyla beraber Müftü Kamil Efendi ve Şeyh Sokak'ta bulunan evlerin dış cepheleri ile sokak dokusunun iyileştirildiğini bununla birlikte iki tescilli ahşap evin satın alınarak mimari mirasının sürdürülebilir biçimde korunması doğrultusunda yeni fonksiyonlarla bölge turizmine katkısı için restorasyonlarının olmasıyla yerel yaşamı yansıtacak şekilde ‘Yaşam Kültürleri Müzesi’ halinde işlev kazandırılmasının amaçlandığını ifade etti.

Projeye yönelik bilgilerin gazetecilerle paylaşıldığı Büyük Amasya Otelindeki toplantıya AK Parti Amasya Milletvekilleri Mustafa Levent Karahocagil ile Hasan Çilez, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Nihat Ergün, Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen ile diğer yöneticiler ve turizmcilerde teşrif etti.

Son Dakika Seyahat Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal