Yemen Gezi Rehberi

Asıl adı el-Yemen olan Yemen Cumhuriyeti, Biz Ortadoğu ülkesidir. Umman Denizi Aden Körfezi ve kızıldenizine kıyısı olan bu ülke Umman'ın batısında Suudi Arabistan'ın güneyinde yer almaktadır. Başkenti San'a dır.

08.07.2020-16:10 - (Son Güncelleme: 08.07.2020-16:08) Yemen Gezi Rehberi

Eski çağlardan beri ticaretin merkezi olarak bilinen ve toprakları üzerinde birçok cami tarihi yapıt ve kervansarayı bulunduran Yemen, Asya Kıtası'nda bulunan ve Arap dünyasının en önemli ülkelerinden biridir. Afrika, Asya, Hint Yarımadası'nda bulunan ticaret yollarında önemli bir yer konumunda olan Yemen, özellikle Afrika'nın doğu kıyılarında yetiştirilen kahve türünün Anadolu ve Asya'ya ulaştırılması için Merkez Ticaret yeri olarak kullanılmaktadır. İnsanlık tarihinin en eski medeniyet merkezleri arasında yer alan Yemen bir yanı çöllere diğer yanı ise bereketli topraklara sahip olan çeşitlilik gösteren bir ülkedir. 1517 yılından itibaren kademeli olarak Osmanlı İmparatorluğu tarafından yönetilen Yemen, 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması ile Osmanlı vilayeti olmaktan çıkmıştır. 

Yemen Kültürü

Hem Arap dünyasının hem de ticaret merkezlerinin tanınmış isimlerinden biri olan Yemen, gerek ülke içindeki fikir ayrımları gerek ideoloji gerek de yüzölçümü bakımından çeşitlilik ve kültürel farklılık göstermektedir. Bölgesel olarak iklim tipinin bile farklılık gösterdiği Yemen'de, Habra bölgesinde yaşayanlar Güneydoğu Asya ülkeleri ile Yemen arasındaki tarihi ve ticari bağlantının kültürel yansıtılması sembolü olarak kullanılan birçok yer vardır.

Farklı kıyı ve bölgelerde farklı kültürleri yansıtabilmek özelliğine sahip olan Yemen'de sahil kesimlerinde özellikle Afrika'nın kültürel etkileri görülmektedir. Hem siyasi hem de sosyolojik anlamda birçok farklılığa çeşitliliğe ve kargaşaya sahip olan Yemen'de sosyal canlılığın çok fazla olabilmesi mümkün değildir. Hem iklim tipi hem de gelişmiş ülkelere nazaran daha az sosyalin bulunması sebebiyle ülkede gezilebilecek yerler başlığı altında tarihi mekanlar ve yapıtlar dışında farklı yapıtların modern binaların bulunması çok mümkün değildir. 

Yemen'de Gezilebilecek Başlıca Yerler

Eski çağlardan beri bir medeniyet merkezi olan Yemen'de harabeler, eski anıtlar, kalıntılar ve bu tür tarihi dokuların bulunması mümkündür. Dağlar, yamaçlar ve aynı zamanda çöllerden oluşan Yemen doğası, gezi için tercih edilebilecek yerler arasındadır. Başkent San’a kentinin Harika adlı cami Yemen'de en çok gezilen yerler arasında yer almaktadır.

Yine bu tür camilerin ve türbelerin veyahut kutsal olan mekanların dışında tarihi antik dönemlerden kalma kalıntıların bulunduğu mekanlar, daha sıklıkla gezilecek yerler olarak tercih edilmektedir. Yemen'de gezilebilecek tarihi antik yerler arasında Water Tanks adı verilen tarihi yaşam yeri, Jebal Haraz adı verilen uçurum, Dhofar adındaki dağ, Marib Dam adı verilen antik çağ anıt ve harabesi yer almaktadır. Bu tür antik kentlerin dışında Yemen’de gezilebilecek yerler arasında şunlar yer alabilmektedir: Stone House, Al Salah Camii, Perim Yarımadası, Detwal Lagoon Ramsar Site… 

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal