Şanlıurfa Gezilecek Yerler

Hem kültürü hem de tarihi dokuları sebebiyle Şanlıurfa gezilecek yerler bakımından oldukça zengin bir şehir. İşte, Şanlıurfa gezilecek yerler listesi...

07.07.2020-17:06 - (Son Güncelleme: 07.07.2020-17:05) Şanlıurfa Gezilecek Yerler

Peygamberler şehri olarak da geçen Şanlıurfa, Balıklı gölü ve kiliseden çevrilmiş camileri ile gezilip görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Peki Şanlıurfa’da gezilecek yerler nerelerdir? Gelin birlikte öğrenelim.

Balıklıgöl (Halil-ür Rahman Gölü)

Şanlıurfa’da gezilecek yerler deyince herkesin aklına ilk Balıklıgöl gelir. Balıklıgöl neredeyse Şanlıurfa'nın simgesi haline gelmiştir. Söylentilere göre Hz. İbrahim putperestlik ile mücadele ederken Kral Nemrut tarafından yakalanıp şu an gölün olduğu alanda ateş yaptırılarak mancınıkla içine atılmıştır. O sırada Allah ateşe İbrahim’e karşı serin olmasını oyunu takmamasını buyurmuştur. Ateş suya dönüşürken odunlar da balığa dönüşmüştür. Bu kuran-ı kerimde yer alan bir hikayedir.

Aynzeliha Gölü

Şanlıurfa Balıklıgöl ile bilimsel buradaki rektör değil. Aynzeliha Gölü de Balıklıgöl'ün hemen yanında bulunuyor. Söylentilere göre Nemrut'un evlatlık kızı olan Zeliha Hz. İbrahim’e âşık olduğu için kendisine onun peşinden ateşe atmış ve sonucunda bu göl oluşmuştur.

Halil-ür Rahman Camii (Döşeme Cami)

Burası esas olarak bir külliye gibi yapılmış. Balıklıgöl’ün yakınında bulunmaktadır. 1211 yılına kadar Bizans Dönemi’nden kalma bir Meryem Ana Kilisesi'ymiş. 1211 yılında eyyübiler tarafından camiye çevrilmiş.

Eyyüp Peygamber Makamı ve Camisi

Eyüp peygamber cüzzam hastalığına yakalandığında eşiyle beraber Şanlıurfa'da bir mağarada inzivaya çekilip çile çekerek ibadet eder. Sonunda Allah tarafından kendisine iyileşmesi için şifalı su gönderilir. Hazreti Eyyüp'ün hastalandığında kaldığı çile mağara, hastalığını tedavi eden su kuyusu ve sırtını dayadığı sabır taşı burada bulunmaktadır.

Rizvaniye Camii

Bu Cami Balıklıgöl'ün hemen yanında bulunuyor. Bu yüzden göl manzarası ve mimarisi ile oldukça estetik bir yapı oluşturuyor.

Mevlid-i Halil Külliyesi

Şanlıurfa'da gezilecek yerler arasında bulunan bir diğer yerde Hz. İbrahim'in doğduğu mağara ve Dergâh Cami diyebiliriz.

Söylentilere göre Kral Nemrut Hz. İbrahim doğmadan önce bir rüya görmüştür. Kendisine rüyasının anlamının oyun doğacak bir çocuğun onun saltanatına son vermesi olduğunu söylemişlerdir. Bunun üzerine Nemrut o yıl doğan bütün erkek çocuklarını öldürtür. Fakat Hz. İbrahim'in annesi onu 7 yıl bu mağarada saklar. Burada Hz. Muhammed’in sakalının bir teli de bulunmaktadır. Bu mahalleden çıkan su şifalı kabul edilerek kullanılmaktadır.

Göbeklitepe

Göbeklitepe insanların henüz göçebe iken inanmaya başladığını göstermektedir. Burada 11500 yıllık bir ibadethane bulunmaktadır. Böylece Göbeklitepe insanların yerleşik hayata geçtikten sonra inanç sistemleri ile tanıştığı düşüncesini değiştirmiştir. Bu tarihe ışık tutan yeri Şanlıurfa'da gezilecek yerler arasına mutlaka eklemelisiniz.

Şanlıurfa Kalesi

Kaleden Dambak tepesinde bulunmaktadır. Milattan önce 2000 yılında yapıldığı düşünülüyor. Kalenin üzerinde bulunan 2 tane taş sütununun Hz. İbrahim'in mancınık ile ateşe atılmasında kullanılan sütunlar olduğuna inanılmaktadır. Kaleye girişler ücretlidir. Müzekart geçerlidir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal