Samsun Günübirlik Gidilecek Yerler

Karadeniz Bölgesi'nin en çok merak edilen yerlerinden biri Samsun oldu. Samsun'da günübirlik yapılabilecek aktiviteleri sizler için derledik...

04.07.2020-17:54 - (Son Güncelleme: 04.07.2020-17:49) Samsun Günübirlik Gidilecek Yerler

Karadeniz’in en büyük ili şeklinde bilinen Samsun günübirlik gidilecek yerler kapsamında da çeşitlilik arz eden imkanlar sunmaktadır.

Ordu'yla, Tokat'la, Amasya'yla, Çorum'la ve Sinop'la komşuluğu vardır. Orta Karadeniz Bölgesi’nde yer almaktadır. Buraya, Samsun'a çıkış olayından ötürü "Atatürk’ün Şehri", "Karadeniz’in Başkenti" de denilmektedir.

Samsun Neresidir?

Burası eskiden Kaşkalar denilen gruba ait bir bölge şeklinde tarih kayıtlarında geçmektedir. Asurlar’ın koloniler çağında yaşadığına inanılan bu insanların kültürel dokuları, Samsun’un tarihine sinmiştir. Şehir, Makedon, Pers, Bizans, Roma, Ceneviz etkisine de girmiştir. Her renkten, her dinden, her ırktan farklı kültürleri kendi potasında eritmiştir. Bu yüzden, Karadeniz’in de gözbebeği sayılmaktadır.

Danişmend Beyliği burayı aldığında, adına "Müslüman Samsun" demiştir. Oldukça fazla isimlendirme almıştır bu şehir. Her gelen onu kendi tarihine benzetmeye çalışmıştır. Bu sebeple, çok da kozmopolittir.

19 Mayıs 1919 tarihi itibarıyla da, "Güneşin Doğduğu Şehir" adıyla da anılmaktadır.

Samsun’da Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Samsun günübirlik gidilecek yerler denildiğinde, tarihinin çok renkliliğinden bahsettiğimiz şehrin, içi de aynı oranda keşfedilesidir. Kimi bölgeleri gezi ve turlar adına şu şekilde değerlendirilebilir:

*Samsun Arkeoloji Ve Etnografya Müzesi
Bu müzede Helenistik dönemden Bizans’a, Roma’dan Selçuklu’ya, Osmanlı’dan Cumhuriyet Dönemi’ne değin her kültürden izler barındıran nesneler ve tarihi eserler bulunmaktadır. Burası, bilgilenme, kültürlenme, hem şehrin hem Türkiye’nin tarihini öğrenme adına geziler için not edilmesi gereken ilk mekânlardan biridir. İçinde Amisos kentine ait hazineler, çeşitli sikkeler, kabartmalar mevcuttur.

*Gazi Müzesi
Samsun, hem bölge hem de ülke için önemli tarihsel bir geçmişe sahiptir. Zira, Cumhuriyet’in kuruluşu adına, Atatürk buradan bir gemiyle açılmıştır. 19 Mayıs 1919 tarihi herkesin ortak hafızasında mühim bir semboldür. Atatürk, Samsun’a geldiğinde, Mıntıka Palas adıyla da bilinen bu yerde kalmıştır. Burası daha sonra müze yapılmıştır. İçinde Bandırma Vapuru’nun maketi de bulunmaktadır.

*Amisos Tepesi
Geçmişin uygarlıklarından biri olan Amisoslar’ın temsil edildiği şehirde, Batı Park’tan teleferiğe binilerek, Amisos Tepesi’ne çıkılmaktadır. Buradan bütün şehir izlenebilmektedir. Baruthane Tümülüsleri de ziyaret edilebilmektedir.

*Tarihi Göğeli Çivisiz Cami
Selçuklu döneminde yapılan bu camide hiç çivi kullanılmaması dikkat çekmiş, ona bu isim verilmiştir. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından 1205 yılında yapılmıştır.

*Samsun Kaplıcaları
Samsun günübirlik gidilecek yerler bağlamında, kaplıcalarıyla da ünlü bir yer olup, sağlık için de tavsiye edilmektedir. Sağlık turizmi için de düşünülebilecek bir şehirdir

Samsun Neden Gezi İçin Tercih Edilmelidir?

Samsun günübirlik gidilecek yerler ekseninde, her yanından tarih fışkıran, şifalı sular, geniş yeşil alanlar barındıran ve Millî Mücadele’ye tanıklık etmiş bir şehirdir.

Bölgenin, ciddi bir alt yapısı, geniş bir kültürel havzası ve geçmişten gelen bir gücü de bulunmaktadır. Burada temel mekânlar ziyaret edilebileceği gibi; Bayraktepe Tabiat Parkı, Şahinkaya Kanyonu Tabiat Parkı, Ladik Gölü, Amazon Adası, İlkadım Anıtı, Millî Kurtuluş Anıtı gibi yerler de ziyaret edilebilir.

Her zevke uygun seçenekleriyle Samsun, turizm anlamında uyumlu ve çeşitlilik arz eden bir şehirdir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal