Nagidos Antik Kenti, Mersin Gezisi

Mersin şehrinin çok fazla sayıda Anadolu medeniyetine ev sahipliği yaptığı biliniyor. Bu Anadolu medeniyetlerinden kalan yapılardan bir tanesi de Nagidos Antik Kentidir.

22.06.2020-14:13 - (Son Güncelleme: 22.06.2020-14:11) Nagidos Antik Kenti, Mersin Gezisi

Nagidos, kelime anlamı olarak “küçük ada” anlamına gelmektedir. Nagidos uygarlığı denizden ve tarımdan faydalanıyordu. Nagidos, milattan önce 7. yüzyılda kurulan 12 iyon kolonisinden biri olarak ve büyük bir deniz gücüne sahip Samos'un bir kolonisi olarak kurulmuştur.

Nagidos Antik Kenti tarihi anlamda oldukça önemli bir yerleşim yeridir. Bölgede eski medeniyetlere ait gösterişli seramikler bulunmaktadır.

Nagidos antik kentinde 1998 2002 yılları arasında Mersin üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Serra Durugönül önderliğinde arkeolojik kazılar ne önemli araştırmalar yapılmıştır. Araştırmaların yapılma amacı kendin Antik dönem limanını ve sınırlarını belirleyebilmekti. Araştırmaların sonucunda bölgenin tarihi daha net anlaşılmıştır. Yapılan araştırmalarda daha önce rastlanmamış olan seramikler bulunmuştur. Bu seramikler sayesinde bölge tarihinin günümüzden 500 yıl öncesine uzanan bir geçmişi olduğu kanıtlanmıştır.

Nagidos Antik Kenti Nerede?

Nagidos Antik Kenti, Mersin'in Bozyazı ilçesinde yer alıyor. Anamur'un 10 kilometre doğusunda Orta Dağlık Kilikya'da bulunmakta. Bozyazı’da Paşabeleni olarak adlandırılan bir tepenin üzerinde kurulmuştur. Mersin kent merkezinin yaklaşık 200 kilometre batısında bulunuyor.

Nagidos Antik Kenti'ne Nasıl Gidilir

Nagidos Antik Kenti, Mersin-Antalya karayolu üzerinde bulunmaktadır. Vali ziyaret etmek isteyenler Mersin otogarından Bozyazı’ya kalkan otobüs ve dolmuşlara binebilirler. Anamur ve Silifke’den de bölgeye dolmuş bulunmaktadır.

Nagidos Antik Kenti Geçmişi

Eğer bir Mersin Gezisi planlayıp Nagidos Antik Kenti'ni gezinize dahil ederseniz bölgenin geçmişini bilmeniz gezerken daha iyi tanımanıza ve daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır.

Milattan önce 2000’li yıllarda Luvi halkının oluşturduğu Tarhundaşşa Krallığı Nagidos Antik Kenti'nin sınırları içerisinde bulunmuştur.

Nagidos Antik Kenti’nin Merkezi paşabeleni olarak adlandırılan tepede denizden nehir içerisindeki limana girecek gemilerin görülebileceği bir şekilde yerleştirildi. Merkezin batısında Sini Çayı denizle buluşmaktadır. Paşabeleni tepesinin 4000 yıl öncesine kadar bir ada olduğuna ve nehrin getirdiği alüvyonlarla karaya bağlandığına inanılmaktadır.

Kente bu şekille denizden ve karadan ulaşım sağlanabilmesi kenti asgari ticari ve tarımsal anlamda önemli bir merkez haline getirmiştir.

Arkaik dönemden itibaren kentte sürekli ticaretin olduğuna inanılmaktadır.

Nagidos Antik Kenti’nde önce arkaik yerleşim ardından nekropol, daha sonra sur ve yamaç evler inşa edilmiştir.

Kentin merkezi dışındaki yerleşim alanının alüvyon toprakların altında kaldığına inanılıyor. Sınırları henüz tam olarak keşfedilmemiştir.

Paşabeleni'nin 3 kilometre doğusunda Roma mezarları bulunmaktadır.

Nagidos Antik Kenti, Mersin Gezisinde Görebilecekleriniz

Nagidos Antik Kenti, Mersin gezisi yapmaya karar verdiyseniz mezarları da ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Aynı zamanda kentte sur duvarları, Agora, kerpiç yapı, kilise burnu gibi eserlerde görebilirsiniz.

Nagidos merkezinin 200 metre kadar karşısında yer alan Nagidussa Adası'nda Bizans ve sonraki dönemlere ait eserler bulunmuştur. Kendin etrafı denizle ve nehirle çevrelenmiştir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal