Mardin-Midyat Turu

Midyat, Mardin’in tarihi eserleri ünlü bir ilçesidir. Konuşulan dil Kürtçe, Süryanice, Arapça ve Türkçedir. Antik kent, Türkiye’nin güneydoğusunda 1 asırlık Hurrian kasabasıdır.

08.07.2020-11:46 - (Son Güncelleme: 08.07.2020-11:48) Mardin-Midyat Turu

Uzun tarihini yüzyıllardır koruyan Midyat-Mardin turunuzda görmek isteyeceğiniz güzel bir ilçedir. Midyat üzerinde Mitanlar, Süryaniler, Ermeniler, Medler, Persler, Yunanlar, Romalılar, Bizanslılar, Abbasiler, Selçuklular ve Osmanlılar yıllar boyunca hüküm sürmüştür.

Mardin Midyat Turu Görmeniz Gereken Yerler;

Mor Gabriel Manastırı

Süryanilerin ibadethanesi olarak kabul edilen Mor Gabriel Manastırı, 1720 yıl önce inşa edilmiş, güzelliğini halen koruyan bir dokuya sahiptir. M.S 397 senesinde Mor Şemun ve Mor Şmuel adlı insanlar tarafından yaptırılmıştır. Midyat turunuzda Mor Gabriel Manastırını mutlaka görmeniz gerektiğinden emin olabilirsiniz. Ünü İngiltere kralları arasında oldukça yaygındır. Renkli kubbeleri, Mozaik işlemeli kapıları ve devasa çan kulesi ile sizi kendine hayran bırakacak.

İPUCU: Mor kelimesi Süryanilerin dilinde Aziz anlamına gelmektedir.

Midyat Zaz

1960 yılına kadar Süryanilerin yaşadığı Kul Dağı tepesindeki bu köyün yeni adı İzbırak’tır. Süryanilerin 90’lı yıllarda burayı terk etmesinin ardından köy turistik bir mekan olarak Midyat’taki yerini almıştır. Kul Dağındaki bu köye gittiğinizde, tepelerinden her yeri izleyebileceğiniz panoramik bir görsel şölen sunmaktadır.

İzozoel Kilisesi

6. yüzyılda inşa edilen bu kilise mistik havası ile görenleri kendine çekmek için tasarlanmış yaşayan bir efsanedir. Görkemli taş döşemesi Midyat’ta görebileceğiniz en iyi işçiliği sunmaktadır. Kilise Midyat’ın Altıntaş köyündedir.

Tarihi Gelüşke Hanı

1900’lü yıllarda Süryaniler tarafından inşa edilen bu tarihi yapının içerisinde Mardin yöresel yemekler, istirahat yerleri, bahçeler ve kafeler yer almaktadır. Turistlerin odak noktası haline gelen bu han, sevdiklerinize alacağınız hediyeler için ufkunuzu açacak pazarlarla doludur.

 Turabdin Platosu

Turabdin Platosu, diğer adıyla ‘Tanrıya Hizmet Edenler Dağı’dır. 3. Yüzyılda içerisine inşa edilen 80-90 civarı manastır yer almaktadır. Çoğunlukla keşişlerin tanrıya ibadet ettiği yer olarak bilinen Trabdin platosu, Nusaybin yolunun 8 ila 10 km doğusundadır.

Bu platoyu gezmek için bir gününüzü buraya ayırmanız gerekir, oldukça büyüktür ve insanların yorulmadan, sıkılmadan gezmesini sağlayan, merak uyandıran bir yapısı vardır.

Meryem Ana Kilisesi

2 bin yıllık Meryem Ana kilisesi, Midyat’taki en eşsiz yapılardan biridir. Kilisenin içine girdiğinizde haç üzerinde güvercin sembolü göreceksiniz, gidenlerin en çok etkilendiği yerlerden birisi olarak kabul edilmiştir. Göreceğiniz bu sembol şuana kadar dünya üzerindeki hiçbir kilisede yoktur. Kilise içerisinde bunun gibi birçok obje ve tarihi eserle karşılaşacaksınız.

Belediye Kültür Evi

Belediye Kültür Evi, ziyaretine gidenleri kocaman bir teras ile karşılamaktadır. Burada oturup çay, kahve içeceğiniz yerler bulunmaktadır. Bütün Midyat manzarasını ayağınıza getiren bu yer eşsiz mimarisi ile kendine hayran bırakan yerlerden biridir.

Mardin, Midyat Turu için görmek isteyeceğiniz en önemli yapılar ve turistik mekanlar bunlardır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal