Kyzikos Antik Şehri (Kizikos)

Arctonis adasında (Kapı Dağı) Propontis'in güney kıyısında inşa edilmiş günümüzde Türkiye’ye ait olan Kyzikos (Kizikos), antik dönemde bölgedeki en önemli ticari limanlardan biriydi. Efsaneye göre, şehir adını Argonauts tarafından yanlışlıkla öldürülen Kral Cyzicus'tan almıştır.

08.07.2020-11:27 - (Son Güncelleme: 08.07.2020-11:25) Kyzikos Antik Şehri (Kizikos)

Erken Tarihi Dönem'de Kizikos, insanları İyonya'dan yerleşimci olarak aldı ve kendi dilini konuşan bir koloni kurarak tarihi yolculuğuna başladı.

Birçok antik yazar Kyzikos antik kentinin ihtişamından bahsetmektedir. Çiçero, Kizikos’u Türkiye’nin en özel şehri olarak tanımlıyor ve Strabo, güzelliğinin Rodos, Marsilya ve Kartaca'ya eşit olduğunu düşünüyor. Türkiye’nin, Balıkesir(balıkhisar)-Erdek yolunun üzerinde bulunmaktadır.

Türkçe okunuşu Kizikos’tur. Ne yazık ki, Cyzicus(Kizikos), Küçük Asya'daki diğer büyük şehirlere kıyasla, dünyada en az çalışılan ve kazılan şehir olmaya devam ediyor. Bugün, bir zamanlar heybetli şehre hakim olan yerde, sadece birkaç dağınık harabe var. Koruma durumu, bölgede yapılan minimal araştırma ile birleştiğinde, kentsel planlamasını yeniden yapılandırmayı imkansız hale getiriyor.

Roma öncesi dönemden kalma çokgen bir duvar üzerine inşa edilmiştir. Hayatta kalan kısımları Bizans dönemine kadar uzanmaktadır.

Hadrian Tapınağı

2. yüzyılın Roma amfi tiyatrosundan birkaç iz, şehrin kuzeyindeki duvarın dışında korunmaktadır. M.S. Kyzikos Antik Şehri kalıntıları arasında, şehrin batısındaki Hadrian tapınağı özel bir yere sahiptir. Dionysos Cassius'a göre tüm tapınakların en güzeli ve en büyüğüdür. Antik dünyanın harikalarından biri olarak kabul edilir. Günümüzde hayatta kalan sadece iki kanatlı veya başka bir deyişle sahte kanatlı Korint tapınağıdır. Tapınağa ibadet etme Cyzicus'un sakinleri tarafından Hadrian'ın önemli katkıları sayesinde mümkün oldu. 1431'de Agona'dan Kyriakos, Hadrian tapınağı bölgesini ziyaret etti ve hayatta kalan üst yapısını, yerinde korunan 33 sütunla tasarladı.

Sanat ve Bilimler

Özellikle heykel çalışmalarının öne çıktığı plastik bulgular kent için oldukça değerlidir. Bunlar, iki erkek arasında bir kadın figürünün dans ettiği tasvir edilen mezar taşları, bir kouros ve mermerden yapılmış yuvarlak bir oyma taştır. Bu çalışmada, yerel bir yaratıcılık olmamasına rağmen Milet'in sanatsal etkisinin gücü bir şekilde gözlenmektedir.

Cyzicus aynı zamanda önemli bir mektup ve bilim merkeziydi. Gramer Agathocles, tarihçi Neanthes ve şair Ermoklis'in kökeniydi. MÖ 4. yüzyılda. Kyzikos'ta bir okul kurdu ve uzun yıllar antik çağın en büyük matematikçisi Cnidus'un Eudoxus'u eğitti.

Dini yaşam

Roma İmparatorluk döneminde, Cyzicus iki kez Neocorus unvanını aldı. İmparatorluk ibadetinin merkezi olarak, bu adı alması uygun görülmüştür, bu adı verdikten sonra oyunlar ve kutlamalar yapan Roma imparatoruna herkes saygı göstermiştir.

Roma İmparatoru, yazıtlar ve parasal veriler ile modern bilginin dini yaşamını yeniden inşa etmesine yardımcı oldu. Şehrin koruyucu tanrısı adını aldı ve şerefine onur kutlamaları, yarışlar düzenlendi. Kyzikos bölgesinden gelen bazı insanlar, ‘tanrıya sadık kalmaya yemin etmiş’ olarak tasvir edilmiştir. Athena’da Polias ve Sotira soyadları da çok yaygındı.

Edebi geleneğe göre, Athena'nın Asya'daki ilk sığınağı Cyzicus'ta bulunuyordu. En önemli kültlerden biri, parasal verilere göre 4. yüzyıla dayanan Sotira soyadıdır. Cyzicus'ta ibadet edilen tanrılar, Fındıkkıran Ülkesi, Poseidon, Panas ve Cybele, geleneğe göre Roma imparatorunun kurduğu kutsal bir alandır. Edebi ve epigrafik kalıntılara göre, şehirde tanrılar onuruna kutlamalar ve mücadelelerin yapılacağı alanlar inşa edilmiştir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal