Kapadokya’da Gezilecek Yerler

Kapadokya dünya listelerinde görülmesi gereken yerler listesinde ilk sıralarda yer alan, peri bacalarının ev sahibi olan İç Anadolu’da geniş yüzölçümüne sahip bir bölgedir. Kapadokya peri bacalarıyla, eşsiz manzaralarıyla kitaplara, filmlere konu olmuştur.

22.06.2020-16:47 - (Son Güncelleme: 22.06.2020-16:43) Kapadokya’da Gezilecek Yerler

Her yıl Türkiye’den ve dünyadan binlerce insan Kapadokya’yı ziyaret etmektedir. Bozulmamış yapısıyla Kapadokya Türkiye’nin en çok turist çeken bölgelerinden birisidir. UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Kapadokya, tarihin en önemli yerleri arasında yer alıyor.

Kapadokya tarihi olarak çok büyük önem taşıyor. Bölgedeki yanardağların patlamasından kaynaklı küllerin oluşturduğu doğal yapılara sahip, yerleşik yaşama geçilmesiyle insan eliyle kayaların içi oyuluyor ve yerleşim alanları oluşturuluyor. Bölgede yeraltı şehirleri, peri bacaları, Hristiyanlık döneminden kalma kiliseler bulunuyor. Geniş bir bölgeyi kapsayan Kapadokya’da bazı bölgelerde hala kayalarda yaşayan insanlar bulunuyor.

Kapadokya çok geniş bir alanı kapsadığı için Kapadokya’da gezilecek yerler saymakla bitmiyor fakat bölge bölge gezilecek yerleri sıralayacağız.

Gezilecek Yerler

Ürgüp

Ürgüp, Nevşehir’de yer alan bir bölge içerisinde oldukça fazla tarihi yer barındırıyor. Ürgüp, Kapadokya’nın tanınmasının büyük etmenlerinden bir tanesi, hatta Kapadokya bölgesinin en bilinen yeri diyebiliriz.

Temenni Tepesi

Temenni Tepesi kayalara oyulmuş evlerin oluşturduğu bir bölge. Burada oyulmuş evlerde hala insanlar yaşamaya devam etmektedir. İçerisinde ödüllü bir kütüphane, bir adet türbe ve birçok yerleşim alanı bulunuyor. Temenni denmesinin sebebi ise türbeye bağlan bezler ile temennilerde bulunmalarından geliyormuş.

Gomeda Vadisi

Gomeda Vadisi, birkaç katlı güvercinlikten oluşan oyulmuş bir vadidir. Gomeda Vadisi, bölgede bulunan bir kaç vadiden sadece bir tanesidir. Roma döneminden kalan bu vadinin içerisinde, iki kilise, yeraltı şehri ve birçok yerleşim yeri bulunuyor.

Üç Peri Bacası (Üç Güzeller)

Halk tarafında üç güzeller olarak anılar üç peri bacası, fotoğraflara da sıklıkla gördüğümüz üç adet peri bacasının yan yana bulunduğu yer. Efsanelere konu olan üç peri bacası Kapadokya’nın sembolü haline gelmiş, klasik peri bacası görünümünün de en iyi biçimde gözüktüğü alan.

Ortahisar Kalesi

Kayalara oyularak yapılan bu kale, Kapadokya’nın en büyük peri bacası. Etiler zamanında oyulmaya başlanan baca; Bizans, Roma, Osmanlı ve Selçuklu zamanında kale olarak kullanılıyor. Kale olarak kullanılmasının en büyük sebebiyse yüksek bir tepede bulunması ve Kapadokya bölgesinin büyük bir kısmını görmesi

Göreme

Göreme meşhur balon görsellerinin çekildiği, birçok peri bacasına ve yeraltı şehrine sahip Kapadokya’nın en büyük ve en meşhur bölgelerinden birisidir. Konaklama olanakları oldukça gelişmiştir, ulaşım da çok kolaydır aynı zamanda Kapadokya’nın tam ortasında yer aldığı için en çok turist ağırlayan bölgesidir.

Göreme Açık Hava Müzesi

Kapadokya’da gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda yer alan Göreme Açık Hava Müzesi içerisinde bir sürü tarihi alan barındırıyor. Yine kayalıklara ve peri bacalarına oyularak yapılan bu yerler, büyük bir manastırı oluşturuyor. Kız-erkek Manastırı, dört adet kilise, şapeller, şarap mahzenleri ve barınacak yerler bulunduruyor.

Aşk Vadisi

Uçan balonların bulunduğu uçuşların yapıldığı derin vadi, inanılmaz güzel manzaralara ev sahipliği yapıyor.  Aşk Vadisi olarak anılması da sürekli olarak evlilik teklifleri yapılmasından geliyor. Vadiye araçlarla giriş yapmak pek mümkün değil, belirli bir kısma kadar gelip kalanını yürüyerek devam etmelisiniz. Vadiye safari turlarıyla girebilmeniz de mümkün.

Çavuşin

Vadilerden oluşan bu bölge, çok güzel manzaralara ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda içerisinde tarihi birçok alan bulunuyor.

  • Güllüdere Vadisi
  • Çavuşin Vadisi
  • Rahipler Vadisi
  • Çavuşin Kilisesi
  • Vaftizci Yahya Kilisesi

Bölgedeki önemli alanlar arasında yer alıyor.

Kapadokya’da gezilecek yerler listesinden yer alması gereken yerler arasında;

  • Ortahisar Bölgesi
  • Uçhisar Bölgesi
  • Avanos Bölgesi De Bulunur.

İPUCU

  • Saydığımız, sayamadığımız yerlerin tamamını gezmek istiyorsanız ortalama iki haftanızı ayırmanız gerekmektedir.
  • Her mevsim oldukça güzel manzaralara sahip olsa da kış ayları çok soğuk, yazları da genelde sıcak geçer bu sebeple bahar aylarında gezilerinizi planlayabilirsiniz.
  • Havayolu ya da kara yoluyla ulaşım mümkündür.
  • Birçok konaklama imkanı mevcuttur. Çadır kurmanız iklim koşulları açısından tavsiye edilmemektedir.
  • Bölgelerin birçoğuna araçla girmek, ateş yakmak, kirletici, zarar verici davranışlarda bulunmak kesinlikle yasaktır.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal