İzmir’de Gezilecek Yerler

Eski adıyla ‘‘Smyrna’’ olarak bilinen, şarkılara ve şiirlere de konu olmuş İzmir, Türkiye’nin en önemli illerinden biri sayılmaktadır. İstanbul’dan ve Ankara’dan sonra, üçüncü şehir olarak da her yerde namını duyurmaktadır.

22.06.2020-16:17 - (Son Güncelleme: 22.06.2020-16:09) İzmir’de Gezilecek Yerler

Birçok insanın yaşamak için de hayallerini süsleyen İzmir’i gezmek isteyenler, oldukça rahat bir şehre geleceklerinden ve burada yaşadıkları deneyimlerden büyük zevk alacaklarından rahatlıkla emin olabilirler. İzmir’de gezilecek yerler, genelde denize göre, sahil kıyısı şeridi ekseninde belirlenir.

İzmir’in Büyüsü Nereden Gelmektedir?

İyonyalılar’dan ve Helenler’den gelen bir sözcük olan ‘‘Smyrna’’, eski Amazon kraliçesi Myrna’nın adını taşımaktadır. İzmir’in dişil yönüne vurgu yapan bu isim, kraliçenin ve kadın gücünün temsil ettiği değerlere de işaret etmektedir. İzmir büyüsünü, Amazon kadınlarının savaşçı kişiliklerinin ona bahşettikleri efsunlu emanetten almıştır. Şehir tarihte hep bir liman kenti olarak da bilinmektedir.

Bayraklı-Tepekule bölgesinde tarihi olarak 5000 yıl öncesine giden yerleşim yerleri bulunurken, Kadifekale-İkiçeşmelik civarlarında da eski yerleşkelerin olduğuna dair veriler ortaya çıkarılmıştır. Kurtuluş Savaşı’nda da önemli bir merkez şeklinde kullanılan İzmir’de, ilk kurşunu düşmana atan Hasan Tahsin adlı gazeteci de yaşamıştır.

İzmir Gezilir mi, Hissedilir Mi?

İzmir gezilmenin de ötesinde, yaşanılması, hissedilmesi gereken özel bir yerdir. İzmir’de gezilecek yerler, daha çok onun rehberliğinde takip edilmesi gereken, serbest dolaşım bölgeleridir. Serbesttir; zira, meltem yüzünüzü okşayıp, sizi Pasaport İskelesi’nde bir kahve içmeye sürüklerken, birden İzmir, sizinle gece hayatına hızlı bir geçiş yapabilir. Kendinizi barlar sokağının karmaşası içinde, dans ederken bulursunuz.

Yahut, bir meyhanede eski Yunan türküleriyle demlenirken, ertesi gün kendinizi Kemeraltı Çarşısı’ndaki esnafın arasına karışmış şekilde görürsünüz. Canınız çimlere basmak istediğinde, Alsancak’ta ayakkabılarınızı rahatlıkla çıkarabilir; biraz dinlenerek, ardından yeniden insanların arasına karışabilirsiniz.

İzmir size her koşulda bir özgürlük alanı tanıyacaktır.

İzmir’de Nereleri Mutlaka Görmelisiniz?

İzmir’de gezilecek yerler denildiğinde, öncelikle Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nı ziyaret etmeniz önerilir. Çeşit çeşit dükkânları, renkli esnafıyla sizi sarıverecek çarşıdan sevdiklerinize hediyelik eşyalar da alabilmeniz mümkündür.

Çarşının bitiminde yer alan, Kızlarağası Hanı’nın meydanında da bir dibek kahvesi molası verebilir; bu hanın içindeki doğal taş imal eden dükkânları da ziyaret edebilirsiniz. Oradan da Hisarönü Camisi’nin şadırvanının çevresinde köfte, döner, et türü yemeklerin tadına bakabilirsiniz. Çiçekleri de dolaşabilirsiniz.

Kemeraltı’na hayli yakın mesafede bulunan ve merkezi konumda olan Konak’ta da Saat Kulesi’ni görebilir; oradaki kuşlara yem verebilirsiniz. İzmir’e gelen hemen herkesin önünde fotoğraf çektirdiği bu kule, şehrin sembolü haline gelmiştir.

Alsancak da,, hem gençliğin, hem gezmeyi sevenlerin, hem de eğlence mekânlarının bulunduğu bir merkezdir. Burada yer alan Kordon bölgesinde bir kafede oturabilir; akşam güneşinin yüzünüzü yalamasının keyfini çıkarabilirsiniz.

Kısa bir vapur turuyla karşıya geçeceğiniz noktada, Karşıyaka Çarşısı’nda da dolaşabilir; oradan Bostanlı’ya geçerek, sahilde sakin bir yürüyüş yapmayı sürdürebilirsiniz.

İzmir’de gezilecek yerler, antik bölgelerle de şekillenebilir. Örneğin; Smyrna Antik Kenti’ni gezerek, burada agoranın kalbinin attığı yerleşim yerlerini keşfedebilir; M.Ö 2. yüzyılda Romalılar tarafından yapılan tarihi bölgedeki sütunları, tarihi kalıntıları da görebilirsiniz.

Oradan Kadifekale’ye giderek, M.Ö 3. yüzyılda Büyük İskender tarafından yapılan kaleden İzmir’i boydan boya seyredebilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal