Fethiye Çevresinde Gezilecek Yerler

Muğla’nın en meşhur ilçelerinden biri olan Fethiye, Türkiye turizminin çekim merkezlerinden biridir.

22.06.2020-15:22 - (Son Güncelleme: 22.06.2020-15:20) Fethiye Çevresinde Gezilecek Yerler

Fethiye çevresinde gezilecek yerler, genellikle deniz kapsamında tatil planları yapanlar için idealdir. Özellikle, Ölüdeniz kumsalı, birçok insan için önemli bir uğrak yeridir.

Fethiye’nin Tarihi Nereye Dayanmaktadır?

Fethiye’nin tarihi Telmessos antik kentine dayanmakta olup; bölge, sonrasında Persler’in idaresine geçmiştir. Ardından yıllarca, Bergama Krallığı’nın, Bizans’ın, Roma’nın, Menteşe Beyliği’nin ve Osmanlı’nın egemenliği altında yer almıştır.

Eski adını, Rumca ‘‘uzaktaki diyar’’ anlamına gelen ‘‘Meğri’’den almıştır. Bugünkü adınıysa, Suriye’ye yaptığı bir uçuş sırasında şehit düşen Fethi Bey’den almıştır. 1914’te ölen Fethi Bey, ilk hava şehidi şeklinde de tarihe geçmiştir.

Fethiye’yi Nasıl Fethedebilirsiniz?

Fethiye; Kelebekler Vadisi, Ölüdeniz, Kabak Koyu gibi bölgeleriyle nam salmıştır. Burası denize girmek, güneşlenmek, şehrin gürültüsünden biraz olsun uzaklaşmak için size koynunu açan bir cennettir.

Her ne kadar kumsallarıyla tanınsa da, Fethiye çevresinde gezilecek yerler denilince, burada bulunan kimi antik kentler de akla gelmektedir. Bunların içinde en ünlüleri, Likya kentinin sembolü halini alan Telmessos kentidir. Telmessos’tan sonra, Xanthos Antik Kenti ve Patara Antik Kenti de bölge için önem teşkil etmektedir.

Fethiye’de Nereleri Gezmelisiniz?

Fethiye’deki tatilinizi iki ana kola ayırmanız uygundur.

Birinci kol; deniz, plaj, kum, güneşlenme, çeşitli doğa sporları ve etkinlikler üstüne şekillenirken;

İkinci kol; Fethiye merkezin keşfi ve antik kentlerin gezilmesi şeklinde olabilir.

Fethiye koylarıyla ünlü bir bölge olmakla birlikte, Türkiye’nin sayılı doğal güzelliklerine de ev sahipliği yapmaktadır.

Ölüdeniz, buranın en gösterişli kumsalıdır. Dünyanın en güzel kumsalı seçilen Ölüdeniz daima çarşaf gibidir. Masmavi, ışıltılı görüntüsüyle insanları kendine hayran bırakır. Burası yamaç paraşütü yapanların da buluşma noktasıdır. Babadağ’dan aşağı süzülen yamaç paraşütleri havada uçuşan çiçeklere benzerler. Yamaç paraşütünün yanında, doğa yürüyüşleri, dağcılık benzeri sporlar için de bu koordinat tercih edilir.

Adını bünyesinde barınan kelebeklerden alan Kelebekler Vadisi de, Fethiye’nin en bilinen koylarından biridir. Fakat, burası faunası sebebiyle koruma altında tutulmaktadır. Bu sebeple vadiye, yılın belli tarihlerinde, sınırlı sayıda katılımcı kabul edilir. Kelebekler Vadisi’ne gitmeden önce, tatil takvimlerinizi mart-kasım ayları içindeki süreçte ayarlamalısınız. Bölgedeki yetkililerden bilgi alarak plan yapmanız da daha sağlıklı olacaktır. Burada çadır kurulduğu gibi, yoga, meditasyon vb. arınma etkinlikler de gerçekleştirilmektedir.

Fethiye’nin bir diğer nazar boncuğu da Kabak Koyu’dur. Likya Yolu üstünde yer alan Kabak Koyu, endemik toprak yapısı ve minik çakıl taşlarından oluşan naif görünüşüyle sizi kendine hemen çeker.

Fethiye’nin koyları, vadileri kadar, antik yerleşkeleri de görülmeyi hak eder.

Likya Yolu dediğimiz, zamanında keçilere, koyunlara kollarını açmış o ünlü yol, Fethiye çevresinde gezilecek yerler bağlamında tercih edilen bir keşif güzergâhıdır. Yürüyüş için en ideal alanlardan olup, Antalya sınırlarına değin uzamaktadır.

Antik uygarlıklar döneminde Fethiye’ye ismini veren Telmessos Antik Kenti de gezi turunuza ekleyebileceğiniz bir seçenektir. Burada antik bir tiyatro, lahitler ve bir kale bulunmaktadır. 

Bir diğer antik kent de Xanthos’tur. Xanthos Antik Kenti, Likya uygarlığının en eski yerleşim birimlerindendir. Burada yaşayanlar Pers ordusuna teslim olmamak uğruna, çocukları ve kadınları öldürmüşler; ardından, kaldıkları yerleri de yakarak topluca intihar etmişlerdir. Art arda yangınlar, savaşlar, istilalar gören bölge, Bizans döneminde inanç merkezi şeklinde değerlendirilmiştir.

Patara Antik Kenti de, Hıristiyan azizi Nicholas’ın doğum yeri olarak bilinmekte olup; zamanında işlek biçimde kullanılan bir liman kentinin izlerini barındırmaktadır. Patara, Fethiye çevresinde gezilecek yerler kapsamında, havası teneffüs edilmesi şart olan özel bir konumdadır. Burada, nesilleri tehlike altında kalan ‘caretta caretta’ kaplumbağalarının da yumurtlarından çıktıklarına şahit olabilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal