Bordo Pasaport Nedir, Kimlere Verilir?

Bordo Pasaport, ülkede en çok tercih edilen pasaportlardandır. Peki, bordo pasaport nasıl alınır? Bordo pasaport ne işe yarar? Bordo pasaport ücretleri? Bordo pasaport ne işe yarar?

25.12.2018-15:59 - (Son Güncelleme: 17.01.2022-17:18)

Umuma Mahsus Pasaport ya da daha bilinen adıyla bordo pasaport ülkemizde en çok tercih edilen pasaportlardan biridir. İçişleri Bakanlığı ya da Türk konsoloslukları tarafından şartları yerine getirdiği takdirde verilen bordo pasaport, Türk vatandaşlarına veriliyor. Halk tarafından bordo pasaport nasıl alınır sorusu sürekli soruluyor Peki, bordo pasaport kimlere verilir? Bordo pasaportla vizesiz gidilen ülkeler hangileri? 

NEDİR?

Umuma Mahsus Pasaport halk tarafından renginden dolayı bordo pasaport olarak anılır. Toplamda 38 sayfadan oluşur gidilen ülkeler pasaportu doldurur. Bordo pasaportu sadece Türk vatandaşları alabilir. Bordo pasaportun süresi 6 ay ile 10 yıl arasındadır. Bordo pasaport gücü en düşük pasaporttur. Yeşil, gri ve siyah pasaportla gidilebilecek ülke sayısı bordo pasaportla gidilecek ülke sayısından çok daha fazladır. 

KİMLERE VERİLİR?

Bordo pasaportu almak için öncelikle Türk vatandaşı olmak gerekiyor. 1. 2. ve 3. dereceden devlet memurlarının yeşil, diplomat ve milletvekillerinin siyah pasaport alma hakkı bulunduğu için devlet hizmetinde çalışmamak yeterlidir. Devlet hizmetinde çalışmayıp Türk vatandaşı olan herkes bordo pasaport alabilir. Harçsız öğrenci pasaportu da bordo pasaport arasına girer ve en çok tercih edilen odur. 


GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?

Bordo pasaport almak için başvurudan sonra belgelerin tamamlanması gerekmektedir. Başvuru online randevu şeklinde yapılır. Bordo pasaport için gerekli evraklar:

- Nüfus cüzdanı 

- 2 adet biyometrik fotoğraf

- Eski pasaport (varsa)

- Pasaport harç ve defter ücreti makbuzları ( öğrenciler için bu şart yoktur)

- Bordo pasaport almak isteyen öğrencilerin en geç 60 günlük öğrenci belgesi

- Reşit olmayan veyahut engelli bireyler için muvafakatname belgesi

NASIL ÇIKARILIR?

E devlet üzerinden randevu sistemine girip randevu alınmalıdır. Seçenekler kısmında bordo pasaport seçilip kişisel bilgiler eksiksiz doldurulmalı. Başvuru sayfasından günü ve saati seçilebilir. Başvuru saatinde başvuru merkezine gidilerek pasaport çıkarttırılabilir. Online randevu dışında Alo 199’dan da randevu alınabiliyor.


VİZESİZ ÜLKELER

Avrupa’nın birçok yeri vize isterken hala Avrupa’da vizesiz gidilecek yerler mevcut. Arnavutluk, Belarus, Bosna-Hersek, Ermenistan, Karadağ, Kosova, Makedonya ve Sırbistan’a gidilebiliyor. Güney Amerika’nın birçok ülkesine bordo pasaport ile giriş yapılıyor. Bolivya, Arjantin, Brezilya, Ekvador, Kolombiya, Paraguay, Peru, Şili, Uruguay ve Venezuela’ya bordo pasaportla giriliyor. 

ÜCRETLERİ NE KADAR?

Pasaport harç ve defter bedeli ödenerek bordo pasaport çıkartılabilir. 6 aylık 400 TL, 1 yıllık 500, 2 yıllık 716, 3 yıllık 944 ve 3-10 yıl arası 1259 TL tutarında ödemelerle bordo pasaport sahibi olunabilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal