Aspendos Antik Kenti: Aspendos Antik Tiyatrosu Gezi

Aspendos antik kenti Antalya'da bulunmaktadır. Truva Savaşı’nın ardından kurulduğu düşünülüyor. Kurucusu ilse Mopsos adındaki bir liderdir. Birisi büyük biri küçük olmak üzere iki tepe üzerinde kurulmuştur.

22.06.2020-13:21 - (Son Güncelleme: 22.06.2020-13:18) Aspendos Antik Kenti: Aspendos Antik Tiyatrosu Gezi

Aspendos Antik Kenti Milattan önce 10. yüzyılda Akalar tarafından kurulmuştur. İçerisindeki Antik tiyatro ve su yolları milattan sonra 2. yüzyılda Romalılar tarafından yapılmıştır.

Aspendos antik kenti ticaret yolu üzerinde bulunmaktadır. Köprüçay ırmağı ile de limana bağlanmaktadır. Bu yüzden tarih boyunca birçok hükümdar Aspendos Antik Kentini ele geçirmek istemiştir.

Tarihsel anlamda çok büyük önemi olan Aspendos Antik kenti Aspendos Antik Tiyatrosu’nu mutlaka Antalya'da gezilecek yerler listenize eklemelisiniz. Aspendos Antik Kenti içerisinde oldukça fazla anıtsal yapı barındırmaktadır.

Aspendos Antik Kenti: Aspendos Antik Tiyatrosu Nerede?

Aspendos antik kenti Akdeniz böylesinin Antalya şehrinde Serik ilçesinin Belkıs köyünde yer almaktadır. Köprüçay'ın yakınlarındaki tepe düzlüğünde bulunmaktadır.

Antalya’ya Havayolu ve karayolu ile gidilebilir. Eğer özel aracınız bulunmuyorsa Antalya’ya gittikten sonra şehir merkezinden Aspendos Antik Kenti'ne düzenlenen turlara katılabilirsiniz.

Aspendos Antik Kenti'nin Geçmişi

Döneminde kent yakınındaki Kapria Gölü'nden elde edilen tuzun ihraç edilmesi kente en büyük gelir kaynağı olmuştur. Burada bağcılık zeytincilik yapıyormuş tahıllar ve yaş meyveler üretilmiş ve atlar yetiştirilmiştir. Burada üretilen kilim, tekstil ürünleri ve limon ağacından yapılan mobilyalar Romalılara ve Akdenizlilere hediyelik eşya olarak satılmıştır.

Zamanında Aspendos amfi tiyatrosunda Selçuklular tarafından onarım işlemi yapıldığı düşünülmekte ve yapının bu yüzden sağlam kaldığına inanılmaktadır. 1930 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından Aspendos antik tiyatrosunun tekrar onarılması emredilmiştir.

Aspendos Amfi Tiyatrosu

Bu yapı oldukça doğru bir şekilde korunarak tarihsel yapısını kaybetmeden günümüze kadar gelmiştir. Yaklaşık 20'nin kişilik kapasitesi bulunmaktadır. Aspendos amfi tiyatrosunun mimarı Theodorus'un oğlu Zenon'dur. Yapının inşası 138 yılında başlayıp 164 yılında tamamlanmıştır.

Günümüzde amfi tiyatroda konserler ve gösteriler yapılmaktadır. Akustiği çok iyi bir şekilde ayarlanmıştır ve konserlerde bu akustikten faydalanılmaktadır.

Amfi tiyatro yığma taş ile 2 kat şeklinde yapılmıştır. Alt katında 5 tane kapı bulunmaktadır. Bu alt kat sanatçıların çıktığı sahne yeri olarak kullanılmaktadır. Sahne yeri güzelliği ve gösterişi ile görenleri büyülemektedir. Üst katta ise şarap tanrısı, tiyatroların kurucusu ve koruyucusu Dionysos kabartması bulunmaktadır.

Anadolu Selçuklu döneminde I. Alaaddin Keykubat tarafından saray olarak kullanılmıştır. 1 Alaaddin Keykubat'ın isteği ile restore edilmiş ve çinilerle süslenmiştir.

Aspendos Antik Kenti: Aspendos amfi Tiyatrosu tarihsel yapısını kaybetmeden ve değiştirilmeden günümüze kadar gelen az sayıda eserin arasında bulunarak mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Hem Türkiye'de hem de dünya genelinde bilinen bir yer olan Aspendos Antik Kenti ve Aspendos Antik Tiyatrosu güzelliği ve tarihi geçmişi ile oldukça fazla ziyaretçi çekmektedir.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal