Şevket Kazan Kimdir?

Şevket Kazan kimdir? Şevket Kazan biyografisi nedir? Şevket Kazan hayatı nasıldır? Şevket Kazan kaç yaşında vefat etti?

24.06.2020-16:26 - (Son Güncelleme: 08.03.2021-16:50) Şevket Kazan Kimdir?

Şevket Kazan Sakarya’da 7 Aralık 1933 yılında doğmuştur. 9 Mart 2020 tarihinde İstanbul’da vefat etti. Şevket Kazan avukat ve siyasetçidir. İki dönem Adalet Bakanlığı yapmıştır.

Şevket Kazan’ın Hayatı

Şevket Kazan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1971 yılında mezun oldu.

1971 yılında, Necmettin Erbakan’ın Milli Nizam Partisine katıldı. Milli Nizam Partisi, 1970’li yıllarda siyasal İslamcı akım taraftarlarının toplandığı partilerden biridir. 1971 yılında laikliğe karşı eylemleri nedeniyle Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmıştır.

Şevket Kazan 2 yıl sonra Milli Selamet Partisi Kocaeli Milletvekili seçilerek meclise girdi. Milli Selamet Partisi (MSP) 1972- 1980 yılları arasında etkin olmuş aşırı sağ siyasal islamcı bir partidir. Kurucusu Süleyman Arif Emre’dir. Millî görüş hareketinin uygulandığı ikinci partidir. Genel başkanı Necmettin Erbakan’dır. 3 tane koalisyon hükümeti kurmuştur.

Şevket Kazan, 1973 yılında kurulan CHP-MSP koalisyon hükümetinde Adalet Bakanı oldu.

1976 yılında I. Milliyetçi Cephe hükûmetinde Çalışma Bakanlığı yaptı.

Ardından koyduğu milletvekili adaylığını ve İstanbul belediye başkanlığı adaylığı (MSP’den) seçimlerini kazanamadı.

12 Eylül 1980 darbesi yargılanma sürecinde tutuklandı. 1 yıl kadar tutukluluğu devam etti.

Şevket Kazan, Refah Partisi’nden 1991 yılında tekrar milletvekili seçildi. 1996 yılında kurulan Refahyol Hükümetinde yine Adalet Bakanı görevine getirildi.

Adalet Bakanlığı döneminde Sivas’ta Madımak Oteli’nin bir grup tarafından ateşe verilmesi sonucu 35 kişinin hayatını kaybettiği Sivas Katliamı sanıklarının avukatlığını yaptı.

1997 yılında, Genelkurmay’ın briefingine katılmış olan DGM’de ve Ankara Adliyesindeki hâkim ve savcılar hakkında soruşturma açtırdı.

1998 yılında Refah Partisi'nin Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatması üzerine Şevket Kazan’a 5 yıl siyaset yasağı getirildi.

5 yıl sonra siyaset yasağının kaldırılmasından sonra 2003 yılında Necmettin Erbakan ile Saadet Partisine katılarak siyaset sahnesinde yeniden yerini aldı. Saadet Partisi, 2001 yılında Necmettin Erbakan tarafından kurulan, siyasal İslamcı görüş ağırlıklı siyaset partisidir.

Şevket Kazan, hayatının sonuna kadar Saadet Partisi üyeliğini devam ettirdi. Aynı zamanda Saadet Partisinde Yüksek İstişare Kurulu üyesiydi.

Şevket Kazan’ın Kitapları

Şevket Kazan’ın yayımladığı kitaplarından bazıları şunlardır:

• 28 Şubat Postmodern Bir Darbenin Anatomisi, 2013

• 28 Şubat Ürünü Bir Dava ile Erbakan Nasıl Yargılandı, 2008

• Refah Gerçeği (4 Cilt), 2001

• Yoldaki İzler (Hatırat), 2017

Hatıralarını yayımladığı bu kitapta siyaset hayatına başlamasını anlatır. Necmettin Erbakan ile karşılaşmasının olduğu Milli Selamet Partisi döneminden bahseder. Kitap, genellikle siyasi faaliyetlerine odaklanmıştır.

Şevket Kazan’ın Ölümü

Milli Görüş Hareketinin öne çıkan isimlerinden biri olan Şevket Kazan, Ankara’da tedavi gördüğü Memorial Hastanesinde 9 Mart 2020 tarihinde hayatını kaybetti. Ölüm nedeninin çoklu organ yetmezliği olduğu açıklandı. Şevket Kazan öldüğünde 86 yaşındaydı.

Birçok siyasi isim tarafından taziye mesajları yayınlandı.

ŞEVKET KAZAN'IN ÖLÜMÜNÜN ARDINDAN BİR YIL GEÇTİ

Bugün, Şevket Kazan'ın birinci ölüm yıldönümü. Bu nedenle birçok siyasi tarafından taziye mesajları yayınlandı. Türk siyasetine damga vuran Şevket Kazan, her zaman hatırlanacak

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal