Şeftali konservesi nasıl yapılır? Evde şeftali konservesi yapma yolları

Fazla şeftalilerini değerlendirmek isteyenler, ya da şeftali konservesi yapıp farklı tatlar arayanlar bu işlemi nasıl yapacaklarını merak ediyorlar. Peki şeftali konservesi nasıl yapılır? Evde şeftali konservesi yapma yolları...

29.06.2022-14:49 - (Son Güncelleme: 29.06.2022-14:49) Şeftali konservesi nasıl yapılır? Evde şeftali konservesi yapma yolları

Hazır konserve sevmeyenler, fazla şeftalilerini değerlendirmek isteyenler evde şeftali konservesi yapmak istiyorlar. Peki evde şeftali konservesi nasıl yapılır? İşte yöntemleri...

Şeftali konservesi yapma yolları

Malzemeler

- Şeftali

- Su

- Şeker

- Limon suyu

şeftali konservesi

- İlk olarak şeftaliler için yeterli sayıda konserveyi hazırlıyoruz. Daha sonra şeftaliler arasından kabuğu kolay ayrılanları seçiyoruz. Şunu belirtmemiz gerekiyor ki 5 adet büyük şeftali 946 ml'lik kavanozu doldurur.

- Ardından şeftalileri su ile doldurulmuş bir kaseye koyuyoruz. Kasenin içinde şeftalileri güzelce yıkıyoruz.

- Bu işlemden sonra şeftalileri kaynar suda bekletiyoruz. Bu sayede kabukları soyma işlemi daha kolay olacaktır. Ayrıca bozulmasına sebep olacak enzimleri engelleyerek saklama aşamasının daha sağlıklı olmasını sağlar. Kaynamış suyun içinde şeftalileri 40 saniye bekletin. Eğer şeftaliler olgunlaşmamışsa 1 dakika bekletin.

- Kaynar suyun içinden aldığınız şeftalileri 4 parçaya ayırın. İçindeki çekirdeği çıkararak çukuru ayırın.

- Daha sonra böldüğünüz şeftalilere taze sıkılmış 4 yemek kaşığı limon suyunu ilave edin. Bu sayede şeftalileriniz kararmayacaktır.

- Bu işlemleri tamamladıktan sonra sırada şerbet hazırlama işlemi var. Bir tencereyi su ile dolduruyoruz. Isınma esnasında ise yavaş yavaş şeker ekliyoruz.

- Eğer şerbetin hafif olmasını istiyorsanız 6 bardak suya iki bardak şeker eklemeniz yeterli olacaktır. Bu şekilde yedi bardak şerbet elde edersiniz.

- Orta hafiflikte şerbet isterseniz de 6 bardak suya 3 bardak şeker ekleyerek 6.5 bardak şerbet elde edebilirsiniz.

- Ağır şerbet istediğiniz takdirde ise 6 bardak suya 4 bardak şeker ilave ederek 7 bardak şerbet elde edebilirsiniz.

- Şekerin suda çözünebilmesi için yavaşça karıştırmanızı tavsiye ederiz.

- Şeker tamamen çözündükten sonra şerbetin sıcak kalmasına özen gösterin. Ama altını kapatmalısınız yoksa yanabilir.

- Bu işlemi de tamamladıktan sonra kavanozları temizlemeniz gerekmektedir. Bulaşık makinesinde kavanozları temizledikten sonra kavanoz kapaklarını kaynamış suyun içerisinde bir süre bekletin. Daha sonra kapakları dikkatli bir şekilde kaynar suyun içinden alın.

- Diğer işlemimiz ise şeftalileri konserve etmek olacaktır. Kesilen şeftalileri kaynayan şerbetin içine atıyoruz ve 5 dakika boyunca karıştırıyoruz. Karışımı ise bir kepçe yardımı ile kavanozlara aktarıyoruz.

- Kavanozların üzerinde 1.25-2 cm boşluk bırakmaya dikkat edin.

- Hava kabarcığı kalmaması için kavanozun içinde lastik spatula gezdirin. Çünkü hava kabarcıkları küf oluşumuna neden olabilir.

- Tüm kavanozları boşluk bırakarak doldurduktan sonra kapakları iyice sıkın ve kenarlarını silin.

- Eğer ki konserve yapıcı makineniz varsa kavanozları makinenin içine yerleştirin. Her kavanozun üstünde 2.5 - 5.1 cm su bırakmalısınız. Eğer makineniz yoksa hepsini alacak büyük bir tencere temin etmelisiniz. Tencerenin içine kaynar su koyup kavanozları içine koyuyoruz. Üzerinde 2.5 cm boşluk bırakmaya dikkat etmelisiniz.

- Konserveleme zamanını hesaplamayı unutmayın. Hesaplama işlemi kullanılan makineye göre değişiklik göstermektedir.

- Eğer ki kaynamış suyla konserve yapıyor iseniz deniz seviyesinde 0.0–304 metre üzerindeyseniz 10 dakika yeterli olacaktır. 305–914 metre üzerindeyseniz 15 dakika, 914.7–1,828 metre üzerindeyseniz 20 dakika, 1,828 metre ve üzeri için de 25 dakika pişirme süresi yeterli olacaktır. 

Zeynep Orhan
zeyneporhan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal