Seferi nedir, kime denir? Kimler seferi olabilir, ne kadar süre seferi olunur? Ne zaman seferi olunur? Seferi olma şartları

İslam dininde seferi nedir? Nasıl seferi olunur? Seferi sayılabilmesi için gerekli hükümler nelerdir? Seferi olma şartları nelerdir? İşte ayrıntılar.

23.05.2022-21:18 - (Son Güncelleme: 23.05.2022-21:18) Seferi nedir, kime denir? Kimler seferi olabilir, ne kadar süre seferi olunur? Ne zaman seferi olunur? Seferi olma şartları

'Seferi nedir, kimlere seferi denilir?' gibi sorulara cevap aranmaktadır. Müslüman bir kişinin bir yerden başka bir yere gitmesi olarak nitelendirilen seferi, müsafir olarak da geçmektedir.

Seferi nedir?

Bir diğer adı müsafir de olan Seferi, Müslüman birinin bir yerden başka bir yere gitmesidir. Bu yolculuk esnasında Müslüman kişi zorluk yaşayacağından dolayı seferi hakkı verilerek ibadetlerini kolay bir şekilde yapmasına imkan vermektedir.

Seferi olan kimseler;

-Seferi halde iken 4 rekat farz olan namazları 2 rekat olarak kılabilirler.

-Yolculuk sırasında oruç tutma zorunluluğu yoktur. Fakat yolculuk bitiminde o gün tutmadığı orucu kaza eder.

seferi

Nasıl seferi olunur?

Müslüman kişinin seferi olması için bazı gerekliliklerin bulunması gerekmektedir. Bunlar:

-Seferi sayılması için Müslüman kimse 3 günlük yola gitmesi gerekir. Tren, uçak, araba, vs. gibi hızı düşünmek önemli değildir. Buradaki önemli husus 3 günlük yolculuğa gitmiş olması lazım.

-Gideceğiniz yere 2 farklı seçenek varsa: Biri uzun yol biri kısa yol ise iki farklı yoldan gitseniz de seferi sayılırsınız. Ama uzun yoldan gidiyor olmanız gerekir.

-Müslüman kişi gideceği seferi olmak için niyet etmesi gerekir. Eğer niyet edilmez ise ibadetlerini eksiksiz yerine getirmesi gerekir. Mesela 12 saat süren bir yola çıktınız ve niyet etmediniz. Aksi bir durum gelişti ve yolculuğunuz 3 gün sürdü. Niyet etmediğiniz için namazlarınızı tam kılmanız, oruçlarınızı eksiksiz tutmanız gerekecektir.

Seferi ne kadar sürede olunur?

Gittiğiniz yerde ilk gün ve evden çıktığınız gün hariç 4 günden az bir zaman kalmanız durumunda seferiniz devam eder.

Sabah ezanında gideceğiniz yere vardıysanız zaman hesaplamasına bu gün dahil edilmez. Sabah ezanı bitiminde siz 5 gün orda bulunuyorsanız seferiniz bitmiş demektir. 5.gün sabah ezanında yolculukta iseniz seferiniz devam etmiş olur. 

Ceren Kozan
cerenkozan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal