Şanlıurfa'da Genç Girişimci Solucanla Organik Gübre Üretiyor

Şanlıurfa’da 26 yaşındaki genç girişimci Hüseyin Sımak, kiraladığı çiftlikte solucan gübresi üreterek ailesine ekonomik yönden katkıda bulunuyor.

07.12.2021-16:51 - (Son Güncelleme: 07.12.2021-17:09) Şanlıurfa'da Genç Girişimci Solucanla Organik Gübre Üretiyor

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde yaşayan 26 yaşındaki Hüseyin Sımak, ilçede ve bölgede iyi bir pazar bulabileceğine inandığı solucan gübresini üreterek aile bütçesine katkıda bulunmak istiyor. Genç girişimci, ilçenin Dicle Mahallesinde kiraladığı 100 metre karelik bir çiftlik evinde üretim yapmaya başladı. Sımak, daha fazla üretim yaparak gelecek yıl 500 metre karelik bir tesis kurmayı hedefliyor. Bu yıl 25 ton gübre üreten Sımak,  gelecek yıl bu gübreyi 4 katı fazla çıkarmayı amaçlıyor. 

Solucan gübre üretme konusunda uzun araştırmalarının sonunda karar verdiğini ifade eden Hüseyin Sımak, ‘Mantar yetiştiriciliği, ipek böceği yetiştiriciliği ve solucan gübresi üzerine uzun araştırmalar yaptım ve en sonunca organik solucan gübresi üreticiliğine karar verdim. Siverek tarıma dayalı bir bölge olduğu için, burada solucan gübresinin gidebileceğine inandım ve yapmaya karar verdim’ şeklinde konuştu.


Gübre üretimi aşamasında solucanlara yem yerine hayvan gübresi verdiklerini belirten Sımak, ‘Birkaç ay güneş altında kuruyan gübreyi, biraz nemlendirerek solucanlara veriyoruz. Haftada bir bu yemi veriyoruz, hayvanlara takviye yem olarak ta meyve kabukları, sebze ve meyve artıklarını veriyoruz. Ayda bir defa solucanların yaptığı gübreyi çıkartıp, satabiliyoruz’ ifadelerini kullandı.


ALAY ETTİLER 

Bu işe başlarken arkadaşlarının onunla alay ettiğini söyleyen Hüseyin Gölbaşı, ‘Arkadaşlarım sen solucan gübresi yapmaya başlayınca çiftliğe tavuk getireceğiz, solucanları yesinler diye dalga geçiyorlardı. Bana yapamazsın diyorlardı. Allaha şükür yapmaya çalıştım ve başardım. Şu anda ciddi anlamda talep var, özelikle kimyasal gübrenin fiyat artışından sonra bu talep daha da büyüdü. Ben bu işe başlarken şöyle bir mesajla başlamıştım, Kimyasal zehirlenmeye dur de, organik büyümeye devam et. İnşallah bu tesisimizi daha büyük bir tesis haline getireceğiz.’ dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal